© Rootsville.eu

Jan Cronin (US)
tiltle: I Thought About Tou
music: Jazz
release date: june 02, 2023
label: Scootermusic
info artist: Jan Cronin
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Goed luisteren naar de nieuwe cd van Jan Cronin, I Thought About You, vertelt veel over de persoon. De uitgeklede arrangementen en de selectie van liedjes laten de organische, onaangetaste en warme stem van Cronin goed doorklinken. Gesteund door twee zeer gerespecteerde veteranen uit de jazzscene uit Nashville, Andy Reiss op gitaar en Jim Ferguson op bas. Haar uitstapje naar normen is net zo waar als haar levering. Onopgesmukt en fris menselijk. Haar eerlijkheid en overlevering versterken elke songtekst, of ze nu treurig of opbeurend is, Cronins stem roept je op om beter te luisteren naar elke noot.

Dit album met selecties uit het Great American Songbook markeert het laatste hoofdstuk in een muzikale carrière die begon in de kerk toen Cronin een jong meisje was. In haar jaren '20 en '30 was Cronin de prominente zangeres in een succesvolle pop / rock-tourband die langs de oostkust werkte. Vervolgens leidde ze haar eigen succesvolle band uit DC, die optrad voor uiteenlopende acts als Ronnie Spector en Adam Ant. Nashville belde toen Jan tijdens een bezoek uit DC de prijs voor Beste Vrouwelijke Vocalist in de wacht sleepte tijdens een zangwedstrijd in het Nashville Palace. De overwinning leverde haar een uitnodiging op om een week in het Palace op te treden.

Die tijd is hier. De afgelopen jaren heeft Cronin in verschillende jazzduo's en -trio's in Nashville opgetreden en jazz gestudeerd bij enkele van de besten in de branche. De selectie en levering van nummers weerspiegelen ook de zorgzame aard van Cronin. Naast haar muziekcarrière heeft ze een groot deel van haar leven besteed aan het helpen van anderen als lerares, tolk in gebarentaal, pleitbezorger en ondersteuner van mensen met speciale behoeften, en therapeutische yoga-instructeur. Haar zorgzame karakter schijnt door op de plaat.

De liedjes en hun voordracht vertellen het hele verhaal. De grimmigheid van een trio-setting met Andy Reiss (gitaar) en Jim Ferguson (bas) vormt een perfecte aanvulling op Cronins stem, haar voordracht en de nummers zelf. Van het swingende "S'wonderful" en "Lullaby of Birdland" tot de tedere ballad "The Nearness of You" tot het bluesachtige Cronin/Madill geschreven "The Scent of Breakfast and You", deze zeer persoonlijke plaat heeft de goederen.


tracks:

1. S’wonderful 2:11
2. The Shadow of Your Smile 3:36
3. The Night We Called It a Day 4:59
4. I Thought About You 2:40
5. The Scent of Breakfast and You (Cronin/Madill) 2:48
6. My Foolish Heart 4:37
7. Peel Me A Grape 4:42
8. Cry Me A River 4:07
9. Lullaby of Birdland 2:26
10. Some Other Time 3:37

musicians:

Jan Cronin: voice
Andy Reiss: guitar
Jim Ferguson: bass