© Rootsville.eu

Jan James (US)
tiltle: Time Bomb
music: Blues - Soul
release: june 16, 2023
label: Blue Palace Records
distribution: Bertus
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Jan James

© Rootsville 2023


Jan James kwam pas bij mij in de belangstelling bij het uitbrengen van haar album 'Justify'. Een heerlijke mix van blues en soul deed me toen nog meer verlangen van deze soulvolle stem en nu is er haar nieuwste album 'Time Bomb'.

Jan James groeide op in Michigan en voelde in haar jeugd dat muziek wel het antwoord zou gaan worden op haar verlangens. Zo ontmoette ze ook op de plaatselijke universiteit haar partner songwriter en gitarist Craig Calvert. Ze waren een perfecte match en hun muziek kleurden de diverse paletten in blues, soul en rock 'n roll. Hun gezamenlijke verhuis richting Chicago kon dan ook als een blessing voor de blues worden beschouwd. Ze traden zo op in "Buddy Guy's Blues Legends" in de "House Of Blues" en stond zo samen met haar partner Craig Calvert ook op het podium met iconische namen als Koko Taylor, Little Feat maar ook met BB King en de "King of Soul" Mr. Dynamite, JB.

Met deze 'Time Bomb' levert deze diva toch al mooi haar 12de album af nadat ze reeds in 1992 haar reeks opende met 'Last Train'. Een album dat mede door het matige succes twee jaar later een re-lease kreeg. Op dit album levert ze on 13 tracks af, een album waarbij je vanaf opener 'Swinging in The Sweet Sunshine' gekluisterd blijft aan je speakers tot en met het afsluitende 'Always The Blues'.

De geschreven nummers, hoe mooi ook, zijn een reflectie van haar beeld om onze soms chaotische samenleving waardoor de songs nog intenser bij je binnen komen. Een mooi voorbeeld van haar soulvolle blues is zonder meer het prachtige 'Sometimes Love's Like That'. Moeilijk om hiervan niet te gaan houden. Eentje dat je in diezelfde categorie kan onderbrengen is ook 'Don't Lie to the One You Love'. Swingende blues 'n soul!

Een mooie cool down komt er dan aan met de ballad 'Love Is the Answer' waarna ze met haar band komt af te sluiten met een psychedelische wah-wah intro op 'Always the Blues', Jan James, now always to my attention.

tracks:

01 Swingin In the Sweet Sunshine
02 Stronger Now
03 Desperate Times
04 Sometimes Love's Like That
05 Let Love Surround You
06 Time Bomb
07 Too Late Now
08 Don't Lie to the One You Love
09 Blood on Your Hands
10 Diamonds and Gold
11 Love Is the Answer
12 Don't It Feel Good
13 Always the Blues