© Rootsville.eu

Javier Nero Jazz Ochestra (US)
tiltle: Kemet: The Black Land
music: Jazz
release date: june 23, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Javier Nero

© Rootsville 2023


Kemet: The Black Land geeft een boodschap van hoop door aan iedereen die luistert, het is een sonische weergave van wat Kemet was en wat de wereld zou kunnen zijn - een plaats van harmonie en een uitwisseling van ideeën die leiden tot gemeenschappelijkheid. De release bevestigt Nero's status als een van de belangrijkste componisten, arrangeurs en instrumentalisten van onze tijd.

Docent Dr. Javier Nero's uitbundige tweedejaars opname Kemet: The Black Land featuring The Javier Nero Jazz Orchestra. Het album mediteert op Kemet, de oude Egyptische, hoogontwikkelde zwarte beschaving. Gebiologeerd door de grote samenleving, die de geboorteplaats was van het hoger onderwijs onder vrijgevige pijlers van westerse ideeën en democratie, presenteert Nero zijn ingrijpende nieuwe onderneming in de geest van het welvarende, en vaak historisch over het hoofd gezien, land van Kemet.

Net als Nero's debuut Freedom uit 2020, dat werd geprezen om zijn overschrijding van culturele grenzen, versterkt Kemet soortgelijke thema's, met name het Kemetic-decreet dat ideeën en informatie vrijelijk moeten worden gedeeld. "De muziekdiscipline, met name jazz, gaat er prat op de samensmelting van diverse culturele elementen om iets nieuws van schoonheid te smeden. Nero's vermenging van stijlen op Kemet levert metamorfe deuntjes op van conflict, vrijheid, verlangen en contemplatie. Zijn vurige melodieuze refreinen op trombone worden aangevuld met kernensembleleden: pianist Josh Richman, drummer Kyle Swan en bassist William Ledbetter. Speciale gasten zijn trompettisten Sean Jones en Randy Brecker, vibrafonist Warren Wolf, saxofonist Tim Green en zanger Christie Dashiell.

De muziek op Kemet: The Black Land gebruikt veel Afrikaanse ritmes in combinatie met een zeer typisch westerse harmonische structuur en bijna symfonische orkestratiestijl. De componist liet zich bij zijn bewerkingsproces inspireren door de weelderige klanken van een blazersensemble. Een gemeenschappelijk muzikaal thema op deze release is het gebruik van de pentatonische toonladder. De toonladder zelf is een doorlopende lijn die veel verschillende culturen met elkaar verbindt - de toonladder met 5 tonen komt voor in de tribale of traditionele muziek van Afrika, Europa en Azië. Nero's schrijven verstrengelt elementen van soul, folk en Americana tot een geluid dat sterk geworteld is in het jazzidioom.

Composities als "One Day", "Time" en "Kemet" bevatten een trance-achtig minimalisme dat dat van Afrikaanse en Midden-Oosterse muziek weerspiegelt. De teksten van "One Day" onderzoeken de dualiteit van het grote potentieel van onze samenleving als we besluiten om samen te werken, versus wat er zal gebeuren als we besluiten om dat niet te doen.

Randy Brecker en Sean Jones zijn beide muzikanten naar wie ik ben opgegroeid met luisteren en transcriberen. Het was een eer om ze op het album te laten spelen. Ik heb in de loop der jaren behoorlijk wat invloed gekregen van de composities en het spel van de Brecker Brothers”, geeft Nero aan. Brecker leent zijn meesterlijke melodieën aan de compositie "Nostalgic Haiku".

Over Sean Jones merkt Nero op: “[zijn] spel en muziek is op dezelfde manier inspirerend. Seans gevoel voor melodie en harmonie paste perfect bij mijn muziek. Ik heb het gevoel dat we muzikaal geestverwanten zijn en als het ware met hetzelfde kleurenpalet schilderen. Zijn natuurlijke stijl als solist paste perfect bij mijn composities. Dat hoor je vooral aan mijn composities “Discord”, “Kemet” en “Jam #3”.

De kerngroep van het ensemble, bestaande uit drummer Kyle Swan, pianist Josh Richman en William Ledbetter, verleent hun verbluffende samenspel aan Nero's composities - waarbij elke nuance van zijn meesterlijke songwriting wordt gevierd. Nero merkt op: “Kyle Swan was een sleutelelement om dit mogelijk te maken. Hij is een andere verwante muzikale geest - Kyle zorgde ervoor dat de band zich comfortabel voelde bij het spelen van complexe muziek, terwijl hij gedurende het hele album nog steeds een voorbeeld was van technische bekwaamheid en kunstzinnigheid op de drumset.

tracks:

 1. The Blues Reincarnated (9:37)
 2. Time (8:16)
 3. Reflections on the Dark, Tranquil Water (7:08)
 4. Discord (8:05)
 5. Nostalgic Haiku (7:28)
 6. Just Let Go (5:16)
 7. Kemet (The Black Land) (10:35)
 8. One Day (5:43)
 9. Jam #3 (12:18)
 10. It’s Alright With Me (5:58)
 11. Contemplation (6:47)