© Rootsville.eu

Javier Red's Imagery Converter (US)
tiltle: Life & Umbrella
music: Jazz
release date: may 12, 2023
label: Desafeo Candente Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Javier Red

© Rootsville 2023


Desafio Candente Records kondigt met trots de release aan van 12 mei 2023 van Life & Umbrella, de nieuwste release van de in Chicago gevestigde pianist en componist Javier Red. In twaalf ambitieuze en complexe composities onthult Red de diepgaande ontvangst van de diagnose autisme van zijn zoon naast zijn gedurfde vierkoppige ensemble Imagery Converter.

De krachtige werkende eenheid keert hier terug op zijn tweede project met drummer Gustavo Cortinas, bassist Ben Dillinger, saxofonist Jake Wark en Red aan het roer. In 2019 verwierf Imagery Converter bekendheid na hun gelijknamige debuutrelease, die werd geprezen door critici en genoemd naar NPR Jazz Critics' Best Debut Albums of 2019. De band leunt grondig op een eigentijdse esthetiek en wordt begrensd door een collectieve benadering om de lijnen te vervagen van compositie en improvisatie. Nu, met de release van Life & Umbrella, manoeuvreert Red dat vertrouwde terrein met zinvolle introspectie.

"Er wordt weinig gedaan om neurotypicals te leren autistische personen te begrijpen", deelde Red in een verklaring. Zelfs door de titel, die het autismebereik als een paraplu in plaats van een spectrum aanspreekt, daagt Life & Umbrella ons uit om te onderzoeken hoe we geconditioneerd zijn om ons in te leven in neurodivergente individuen. "Door het unieke vermogen van muziek om emotionele banden met anderen te creëren, hoop ik bij te dragen aan het opvullen van die empathische kloof."

Red extrapoleert deze ideeën in muzikale concepten die door elk lid van Imagery Converter worden verheven en bereikt door jarenlang toegewijd collectief werk. Drummer en componist Gustavo Cortiñas geeft de date een geaard gevoel en geeft vaak een gravitas aan de complexe structuren van deze muziek. Het meest duidelijk op composities als "This Is What They Found", leidt de drummer het ensemble door een steeds veranderend ritmisch landschap, diep groovend.

Met een weelderige croonende toon op de tenorsax neemt Jake Wark naadloos deel aan de algehele structuur van het ensemble, waarbij hij vaak melodische en ritmische fragmenten samen met de groep speelt, terwijl hij spannende momenten van inventiviteit creëert door middel van improvisatie. Op "Resilience Cycle" slaagt Wark erin om moeiteloos door de vele hoekige randen van de compositie te navigeren, voortdurend prioriteit te geven aan een gevoel van lyriek en het vinden van meeslepende melodieën die over Red's lastige arrangement passen.

Bassist Ben Dillinger maakt van zijn rol als ruggengraat van de groep een heldhaftige rol, waarbij hij met verbazingwekkende zelfverzekerdheid speelt en zijn bandleden helpt risico's te nemen. Als je bijvoorbeeld inzoomt op zijn spel op 'Brain Checking', kun je dankzij de oprechte duidelijkheid van Dillinger bijna een deel van de innerlijke werking van Red's schrijven begrijpen.

Het pianospel van Red heeft een orkestrale kwaliteit. Hij wisselt tussen weelderige harmonieën en speelt ingewikkelde contrapunten, melodieën en baslijnen, vaak allemaal binnen hetzelfde deuntje. Deze kwaliteit wordt behouden in zijn virtuoze solo's terwijl hij deze structurele elementen blijft aanspreken terwijl hij tegelijkertijd improviseert. “We moesten een organische ritmische benadering verkennen die niet gebonden was aan conventionele meters of herkenbare jazzgrooves. Het resultaat is muziek die intuïtief maar ook verleidelijk raadselachtig is.”

Life & Umbrella vindt vier doorgewinterde muzikanten die volledig instemmen met het concept van hun leider en nodigt ons uit hetzelfde te doen. Elke songtitel is symbolisch en omvat een relatie met het bladerdak van eigenschappen die verband houden met autisme. Red creëert een brug van begrip voor de luisteraar en nodigt iedereen uit om zijn verhaal abstract en organisch na te denken over zijn oorsprong. Afzien van sentimentaliteit, is het schrijven van Javier Red een middel om gevoel uit te drukken, en de aangrijpende output die het levert, wordt geheiligd door een stille intensiteit.

tracks:

 1. Thoughts unable to be contained
 2. The happiness of hope
 3. Imaginary friend
 4. Brain checking
 5. Umbrella
 6. Resilience cycle
 7. This is What they Found
 8. Life
 9. Interior world
 10. Different tempos
 11. Choices
 12. Future, umbrella, life