© Rootsville.eu

Jeff Coffin  (US)
tiltle: Look For Water
music: Jazz
release date: may 05, 2023
label: Era Up Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jeff Coffin

© Rootsville 2023


Op Look For Water verovert Coffin ons oor met een pakkende urgentie, een melodie die een rustig vertrouwen uitstraalt - een samensmelting van speelsheid, gevoel voor gevoel en spiritualiteit. Sommige van de hier getoonde composities zijn gebaseerd op de ervaringen van de componist in de majestueuze stad New Orleans. Het akkoordloze ensemble-formaat geeft Coffin de vrijheid van verkenning tussen meerdere sonoriteiten op elk willekeurig moment - die de saxofonist ten volle benut door meesterlijk gemaakte verhalen te weven met zijn hoorn.

Coffin verruilt het gigantische en machtige ensemble van zijn laatste release voor gepaarde opnames in verschillende, kleine bezettingen die het geweldige samenspel tussen ensembleleden effectief benadrukken. Drummer Johnny Vidacovich, bassist James Singleton, tenorsaxofonist Tony Dagradi en celliste Helen Gillet lenen hun geweldige muzikaliteit aan Coffins 22e release als bandleider.

Het album begint speels met “Toy Piano”. In het korte stuk speelt Vidacovich op een kleine rode speelgoedpiano die tijdens de opnamesessie naast zijn drumstel stond opgesteld. Coffin merkt op: "Zijn humor schijnt door in alles wat hij doet en ik voelde dat zijn mooie intentie en humor een geweldige manier waren om met de opname te beginnen." Het titelnummer "Look For Water" is een zin die Coffin in een droom tegenkwam terwijl hij in New Orleans was. Coffin geeft aan “voor mij betekent het hoe belangrijk het is om te zoeken naar de dingen die ons koesteren.

Met een prachtige, thematische drumsolo van Vidacovich, roept "Sweet Magnolias" de schoonheid op van de bloemen van de magnoliaboom die zo'n sterke band hebben met het zuiden en met New Orleans in het bijzonder. Het album gaat verder met twee Coffin-originelen, beide gewijd aan de nagedachtenis van twee jazzgrootheden die hebben bijgedragen aan zijn muzikale opvoeding. "Milford", geschreven als eerbetoon aan wijlen geniale percussionist Milford Graves, toont Coffin in een duocontext naast Vidacovich.

Yusef" is geschreven ter ere van saxofoontitan Yusef Lateef. Het stuk voelt als een natuurlijke uitbreiding van wat Lateefs muziek omarmde. Coffin kocht Lateefs belangrijkste Mark VI-tenor na zijn overlijden en componeerde dit stuk op diezelfde saxofoon. Coffin zegt: “Ik nam mezelf voor het eerst op terwijl ik de tenor speelde en dit deuntje viel eigenlijk uit de hoorn. Ik denk graag dat Yusef een deuntje voor mij in het instrument heeft achtergelaten. Het is altijd gewijd aan zijn ongelooflijke geest en de erfenis die hij achterliet.

Het album wordt afgesloten met “Luminosity” met celliste Helen Gillet. Haar spel op dit deuntje is zo prachtig en etherisch en je kunt haar geschiedenis met Johnny echt horen, James en Tony in de manier waarop ze samen spelen. Helder, kleurrijk, hoopvol, uitbreidend, vol verwondering, en iedereen is er magisch.

tracks:

01 Toy Piano (00:40)
02 Green Light For Billy Drewes (07:43)
03 New Dawn (06:45)
04 Look For Water (06:39)
05 Sweet Magnolias (05:11)
06 Half A Baton (05:38)
07 Milford (03:46)
08 Yusef (04:10)
09 Luminosity (11:36)