© Rootsville.eu

Jeremy Dutton (US)
tiltle: Anyone is Better Than Here
music: Jazz
release date: june 16, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jeremy Dutton

© Rootsville 2023


Drummer en componist Jeremy Dutton is verheugd de release op 16 juni 2023 van zijn langverwachte opnamedebuut, Everyone is Better Than Here, aan te kondigen. Geroemd om zijn geweldige werk als sideman met grootheden als Vijay Iyer en Gerald Clayton, evenals zijn innovatieve bijdragen aan het werk van zijn collega's aan de veelgeprezen Blue Note-releases van Joel Ross en James Francies, is Jeremy Dutton de hartslag van een nieuwe generatie jonge leeuwen binnen het jazzidioom. Geproduceerd door Dutton samen met de gevierde drummer en componist Kendrick Scott, is Everyone is Better Than Here een coming-of-age-verhaal dat Duttons toewijding aan zelfacceptatie als middel tot groei weerspiegelt, en als gevolg daarvan dienen de nummers van het album als een kwetsbaar en essentieel document van de compositorische bekwaamheid en unieke stijl van de kunstenaar. Naast Dutton bevat dit uitgebreide stuk enkele van de meest opwindende namen in de hedendaagse jazz, waaronder vibrafonist Joel Ross, saxofonist Ben Wendel, trompettist Ambrose Akinmusire, pianist James Francies, gitarist Mike Moreno en bassisten Matt Brewer en Daryl Johns.

Everyone is Better Than Here beschikt over verschillende bezettingsformaties, afwisselend bassisten Daryl Johns en Matt Brewer en trompettist Ambrose Akinmusire met saxofonist Ben Wendel. "Waves" is een uitgeklede kwartetcompositie waarin Akinmusire prominent aanwezig is. De track zet de toon voor de synergie en mate van dynamiek, nuance en samenspel die door het hele album worden gepresenteerd. Trouw aan de eerder genoemde beoordeling van Stefon Harris, beweegt het kwartet zich als vier ledematen van hetzelfde lichaam, behendig glijdend over golven van geluid met intentie, geest en gemak.

"Shifts" bevat Ben Wendel op saxofoon, evenals Joel Ross op vibrafoon en Mike Moreno op gitaar. Dutton merkt op dat "Shifts" "een ander deuntje is dat is ontworpen om een bepaalde manier van spelen weer te geven - het vermogen om snel van perspectief te wisselen. Het laat met name de manier zien waarop ik de tijd benader na jaren spelen - als je de afstand tussen punt A en punt B kunt begrijpen, heb je de vrijheid om die afstand om te zetten in wat je maar wilt, zolang je de bestemming of het landingspunt maar begrijpt .” Het stuk biedt een verbluffende melodische uitvinding van Wendel, etherische soundscapes van Ross, en een herdefinitie van wat het echt betekent om innovatief te zijn op de drumkit terwijl je toch diep 'in-the-pocket' blijft. Het idee van vrijheid versus dwang dat zo'n rol speelt in Duttons benadering van zijn kunstenaarschap, is slechts een van de vele dualiteiten die Dutton accepteert op zijn pad naar groei als kunstenaar en als mens. "Niets in de natuur bestaat zonder tegenspraak, misschien dragen de tegenstellingen in ons bij aan onze schoonheid en moeten ze worden geaccepteerd", stelt de kunstenaar.

"Truman (reborn)", merkt Dutton op, "is mijn favoriete nummer op het album. Het stuk gaat over de kracht die nodig is om een onzeker pad te kiezen.” Hij voegt eraan toe: “Het nemen van een risico voor het onzekere is wat het leven de moeite waard maakt.” De titel van het stuk herinnert aan de Jim Carrey dystopische drama-komedie 'The Truman Show' uit 1998, waarin Carrey's personage langzaam beseft dat hij in een verzonnen bestaan leeft en dat hij moet ontsnappen om iets echts te vinden, ook al is dat pad onbekend voor hem. Wendel levert een bijzonder emotionele solo op deze compositie.

“Geïnspireerd door een taoïstisch geschrift met dezelfde titel vat ‘The Mother’ het idee samen van de moeder als de matriarch van het universum en van alle dingen – in mijn universum is mijn moeder altijd een kostwinner geweest. maakte alles mogelijk voor mij met haar steun en begeleiding. Dit nummer omarmt het idee dat het vrouwelijke de macht heeft, en drukt het volledige bereik uit van wat moederschap betekent, van de drager van een kind tot de moeder van het universum', geeft Dutton aan. Ross' volledige beheersing van de vibrafoon komt volledig tot uiting in dit expressieve stuk, met een diep levendige en soulvolle solo. Het voortreffelijke ensemble glijdt als één geheel van sectie naar sectie, met Dutton aan het roer vanachter het drumstel.

tracks:

 1. Opening Credits 
 2. Waves
 3. Mirrors
 4. Shores
 5. Vulnerable
 6. Unfolding
 7. Shifts
 8. Dream
 9. Frenzy
 10. Truman (reborn)
 11. The Mother
 12. Closing Sequence