© Rootsville.eu

Jewel Brown (US)
tiltle:Thanks For Good Ole' Music & Memories
music: Blues - Jazz
release date: january 13, 2023
label: Nic Allen Music Federation
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Jewel Brown

© Rootsville 2023


De muziekindustrie zit vol met verhalen. Sommige goed. Sommige niet zo goed. Maar het moet gezegd worden, het is niet elke dag dat er een magische verhaallijn als die van Jewel Brown rondkomt.

Haar reis begon al voor haar tienerjaren jaren. Zoals de meeste muzikale talenten in die tijd, begon Jewel in de kerk te zingen. Maar het duurde niet lang om een commerciële zangcarrière te beginnen. Sterker nog, ze speelde haar eerste show toen ze nog maar 12 was, en zij records brak tegen de tijd dat ze een tiener was. Brown nam een handvol hitnummers op met Clyde Otis halverwege de jaren vijftig voor Liberty Records en tegen het begin van de jaren zestig speelde ze nationaal in jazzclubs, waarvan er vele toevallig eigendom waren van Jack Ruby. Ja, die Jack Ruby. Maar Jewel Brown was en is nog steeds vooral bekend door haar werk met Louis Armstrong and His All-Star Band.

Ze zong met Satchmo van 1961 tot 1968, totdat Armstrong ziek werd. Ze bleef nog een tijdje zingen na haar periode bij Armstrong, headliner van shows, voornamelijk in Vegas. Ze stapte uit de schijnwerpers in de begin jaren '70, niet omdat er geen vraag was naar haar talent, maar omdat het tijd was dat ze voor haar zorgde haar bejaarde ouders. Maar haar succes eindigde niet bij de showbizz. Jewel startte tal van bedrijven en genoot van een succesvolle carrière als verzekeringsagent, een carrière die ze koesterde tot ze met pensioen ging het bedrijf in 2000. Jewel krijgt nog steeds telefoontjes van mensen die een verzekering willen kopen van iemand "zij kan vertrouwen." Hoewel ze met pensioen was, lieten haar generaties fans haar muzikale nalatenschap niet vergeten.

In 2007 was ze ingewijd in de Blues Smithsonian en in 2015 ontving ze een congres erkenning voor haar bijdrage aan de kunsten. En in 2020 heeft de burgemeester van Houston, Sylvester Turner, 12 december 2020 gereserveerd als Juweelbruine dag. Maar het verhaal is nog niet voorbij, nog lang niet. Vandaag, halverwege de 80, is Jewel Brown terug, dit keer voor de eerste keer, met eigen liedjes. Thanks for Good Ole' Music And Memories is Browns langverwachte nieuwe opname, gedaan in samenwerking met Nic Allen (beter bekend als de oude muzikale leider van Joe Sample). "In de loop der jaren", merkt Jewel op in haar bio, "had ik de kans om met verschillende songwriters te werken, maar ik zet nooit mijn naam ergens op. Ik heb het gevoel dat de Heer me heeft teruggegeven wat ik heb weggenomen, en dat heb ik gedaan vond het leuk om de laatste tijd veel te schrijven met Nic.

De tien jazz- en bluestracks op het album weerspiegelen die samenwerking. Hoewel het knipoogt naar de nalatenschap van Brown, herbeluistert het twee nummers die belangrijke hoofdstukken in haar muzikale geschiedenis vormen (de briljant bijgewerkte opener "Did You Hear About Jerry" en het weelderige "Song of the Dreamer", geschreven door haar ex-man Eddie Curtis.) Maar er is zoveel meer, waaronder de rockende cover 'Which Way Is Up', het a capella 'Pain and Glory', het jazzy 'Why Did You Do That' en de boppin', bluesachtige afsluiter 'How Did It Go'. De opname is rijk en vol, met geweldig spel en de elegante, salie-achtige zang van Brown. Dus nee, het is niet jouw typische wegwerp-comeback-opname. Thanks for Good Ole' Music and Memories is een geïnspireerde herintroductie van een indrukwekkend talent, een belangrijke muzikale figuur en, het beste van alles, een ongelooflijke stem.


tracks:

01. Jerry (Feat. Rads Krusaders & Live! In The Clutch) (3:54)
02. Pain And Glory (1:29)
03. Why Did You Do That (3:29)
04. Which Way Is Up (3:52)
05. Nitches And Glitches (4:29)
06. Flatitude (2:14)
07. I Love Sunshine And Rainy Nights (4:51)
08. Song Of The Dreamer (4:10)
09. On The Road (5:04)
10. How Did It Go (3:38)