© Rootsville.eu

Jo Lawry (Aus)
tiltle: Acrobats
music: Jazz
release date: february 10, 2023
label: Whirlwind Recordings
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Jo Lawry

© Rootsville 2023


De Australische jazz singer Jo Lawry heeft een indrukwekkende solocarrière opgebouwd met een wereldwijde schare fans, terwijl hij diep respect verdient als 'muzikantenzanger' binnen en buiten jazzkringen. Ze heeft ook bijna een decennium doorgebracht met optreden en opnemen met Sting en heeft gewerkt met Paul Simon en Peter Gabriel. De twee albums die ze uitbracht als singer/songwriter/producer, ‘Taking Pictures’ (2015) en ‘The Bathtub and the Sea’ (2017), oogstten lovende kritieken. Nu, meer dan 10 jaar sinds haar laatste solo-jazzalbum, presenteert Lawry Acrobats, ondubbelzinnig terugkerend naar het genre naast de wereldwijd veelgevraagde bassiste Linda May Han Oh en veelzijdige drummer Allison Miller.

Acrobats is een speels album dat zowel de vrijheid als de exquise complexiteit van jazz belichaamt. Het ontstaan van het project kwam tot stand doordat Lawry zichzelf een uitdaging stelde: “Ik dacht: wat is het moeilijkste dat ik kan doen? En het antwoord was een trio-album: stem, bas en drums, waar ik probeer te functioneren als een hoornist en we het hele landschap verzorgen zonder het voordeel van akkoorden.

De Frank Loesser-compositie "Travelling Light" opent het album met Lawry meteen aan het roer, terwijl het uitzonderlijke drum-'n-bass-team van Oh en Miller naadloos het sterke anker vormen en het oor van de luisteraar voorbereiden op dit boeiende trio-formaat. Het titelnummer 'Acrobats' vat het idee samen van de behendigheid waarmee we willen spelen en het vertrouwen dat we nodig hebben om elkaar te vangen en te ondersteunen', legt Lawry uit. Ze herwerkt de standaard "Taking a Chance on Love", weven in wat Coltrane-achtige harmonie, terwijl Cole Porter's "You're The Top" begint met een opvallende penseelvoering van Miller.

"'Deed I Do" demonstreert netjes de geest van de hele plaat met zijn gevoel van riskante speelsheid. "You're The Voice" is een hit van John Farnham "diep verweven in ons DNA als Australiërs", zegt Lawry, "het maakt deel uit van de soundtrack van mijn jeugd." “Takes Two to Tango” is een duet met Oh, waarin de bassist een meeslepend optreden neerzet. "317 East 32nd Street" is een deuntje van Lennie Tristano dat Lawry zonder woorden verkent voordat Frank Loesser's "My Time of Day" en "I've Never Been in Love Before" de plaat tot een einde brengen. “'I've Never Been in Love Before'” is een bekende jazzstandaard,” zegt Lawry, “maar waar ik altijd absoluut dol op ben geweest, is het vignet, “My Time of Day” dat eraan voorafgaat in “Guys and Dolls ”.

tracks:

  1. Travelling Light (2:50)
  2. Acrobats (4:21)
  3. Taking a Chance on Love (4:48)
  4. You’re The Top (2:21)
  5. ‘Deed I Do (4:00)
  6. You’re The Voice (4:18)
  7. Takes Two To Tango (4:04)
  8. 317 East 32nd Street (5:01)
  9. My Time of Day / I’ve Never Been in Love Before (4:49)
  10. If I Were a Bell (5:52)