© Rootsville.eu

Joe Astley (US)
tiltle: Seattle To Greaseland
music: Blues
release date: august 18, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Joe Astley

© Rootsville 2023


Na hard te hebben gewerkt om zich te vestigen in de Pacific Northwest-muziekscene door in verschillende populaire bands te spelen, 18 "Best Of The Blues" -prijzen te winnen van de Washington Blues Society en te tekenen als Lee Oskar-mondharmonicaartiest, singer-songwriter, bluesharp man en grafisch kunstenaar, Joel Astley, staat op het punt om door te breken in de nationale scene met zijn debuut soloalbum, Seattle To Greaseland. De verzameling van elf originele nummers werd opgenomen in Greaseland Studios in San Jose, CA door de veelgeprezen producer en multi-instrumentalist Kid Andersen, die enkele van zijn "Greaseland Regulars" uitnodigde om mee te doen aan de weekendjamsessies.

In de mix zit de Chicago-gitarist Johnny Burgin en de ritmesectie van Charlie Musselwhite, drummer June Core en Randy Bermudes op bas, met back-upzangers Marina Crouse en Jill Dineen, terwijl Astley zijn talent als slimme tekstschrijver, ervaren zanger en hete bluesharp inbrengt. speler. De nummers zijn een mix van authentieke stijlen, van rechttoe rechtaan blues tot klassieke R&B, jump, swing en een zoet gospelnummer die samen de unieke sfeer van West Coast-blues creëren. Het openingsnummer, "Born Cryin'", heeft een moerassig down-on-the-bayou-gevoel waarbij Astley beschrijft hoe de blues in ieders ziel zit, waarbij Kid en Johnny elk getuigen van het feit met rokende gitaarsolo's.

De jumpblues "Candy Shop" scheurt in een furieus, door suiker aangedreven tempo, waarbij Astley en Andersen spaarzaam zijn op harp en Hammond B3. Astley zet het idee van pech en problemen op zijn kop tijdens de honky-tonk blues-uitsmijter "Just Right" en wijst erop hoe het universum uiteindelijk een manier vindt om de weegschaal op het slinkse, door galm doordrenkte "Karma Wheel" in evenwicht te brengen. Andersen pompt het clavinet en Core drijft de groove van de ultra-funky "Secondhand Kid", waarbij enkele van Astley's meest snarky lijnen worden benadrukt. Het vaudeville-nummer 'Takin' It With Me' heeft de theatrale flair van een vooroorlogse tin pan alley-song en de heren houden het swingend op 'Hot As Hell', een onfeilbare dansvloervuller met zinderende leads van Burgin.

De dames voegen zich bij Astley op het refrein van het oude rock-'n-roll-lied, "Down To The Rims", en op het stuk wijze raad op de hoekige beat "Work With You Got". Astley herdenkt een lang verloren gewaande club '88 Keys' in Seattle, die hielp bij het lanceren van zijn carrière en iedereen die 'op de hoogte was' genaamd 'Bobby's Place'. Het album eindigt met Astley en de crew die ons meeneemt naar de kerk op de gospel two beat "No Brighter Gold", die de pure vreugde viert die muziek de wereld brengt.

tracks:

01 Born Cryin’
02 Candy Shop
03 Just Right
04 Karma Wheel
05 Secondhand Kid
06 Takin’ It With Me
07 Hot As Hell
08 Down To The Rims
09 Work With What You Got
10 Bobby’s Place
11 No Brighter Gold