© Rootsville.eu

John F. Klaver (NL)
tiltle: Organic and Sustainable Sessions vol.2
music: Blues - Funk - Fusion - Jazz
release date: oktober 20, 2023
info artist: John F Klaver


© Rootsville 2023


John F. Klaver is een sublieme Nederlandse gitarist die moeiteloos diverse stijlen als blues, funk en jazz aan kan. Ooit beschreef ik hem als de Robben Ford van onze noorderburen, maar dat was ooit. Nu heeft hij al meer dan zijn sporen verdient en mag je hem moeiteloos de titel van 'master' geven. John F. Klaver begon met gitaar spelen op 11-jarige leeftijd en liet zich inspireren door namen als Gary Moore, Jimmy Hendrix en Robben Ford. Na zijn afstuderen volgde hij privé-gitaarlessen en lessen muziektheorie aan de University of the Pacific in de VS. Terug in Nederland werd hij toegelaten tot het conservatorium van Amsterdam en kreeg hij lessen van Jesse van Ruller, Martijn van Iterson en Eef Albers. In 2007 begon hij zijn eigen formatie, het John F. Klaver Trio, dat later de John F. Klaver Band zou worden. In 2015 kreeg hij de Dutch Blues Award als beste gitarist. Voorafgaand won hij in 2011 en 2013 de 'Blues Challenge' van zijn land.

Deze "Organic & Sustainable Sessions vol. 2" is de logische opvolger van 'volume 1' die dan weer de EP "Catch The Morning Sun"  uit 2017 vooraf ging. In 2015 was er "Live At Blues Baltica", en vervolgens "The Edge" (2014), "Wheels in Motion" (2012) en "Coming Back For More" (2012). Dit meesterwerkje is zo het 7de album van John F. Klaver.

Het nieuwe album werd in elkaar getimmerd door John F. Klaver op gitaar met aan zijn zijde een ritme sectie bestaande uit Niek van Wiggen op drums en bassist Thomas Pol. Deze "Organic & Sustainable Sessions vol. 2" telt 10 tracks en net als de veelzijdigheid in zijn spel zijn ook zo de titels van de nummers niet zo alledaags te noemen. Het album wordt als dusdanig opgedragen aan zijn vader, Joop Klaver.

Ook al gaat het album hierbij over blues, jazz en funk en zo kan je de 10 instrumentale pareltjes ook onderbrengen als 'Fusion'. Het album dat zijn release kent in de drukke festival periode kan je ook bevrijdend noemen want deze 10 nummers zijn meer dan ideaal om als onthaastingsproces te ervaren. Tien waarvan acht originals en twee covers, zo is ze 'Straight No Chaser' van Thelonious Monk waarbij ze het nummer even van jazzrock laten proeven en gaan we met 'Cissy Strut' even richting New Orleans.

Opener van deze beleving is 'Rom Com Concoction'. Bij het nummer 'Fronsborstel' komen er al wat meer special effects bij kijken, voor de verduidelijking van de titel van deze song zouden we in het hoofd van John F. Klaver moeten kunnen kijken. Met 'Smooth Sailing' bevinden we ons zo midden in ons onthaastingsproces van de week. Bijzonder jazzy grooves maken het een prachtige en misschien wel filmische melodie. De film die moet nog worden gemaakt, de muziek is er al!

Met 'Pilgrims Shuffle' bevinden we ons dan in de blues à la Robben Ford waarna we met 'Waggelwater' verder worden ondergedompeld in de pracht van dit album. Wij kennen in Brugge alvast een waggelwater of dit ook in Nederland bestaat zal dan wel zijn en ik denk dat deze virtuoos er dan wel aan heeft vertoefd bij het componeren van dit nummer. Daar John F. Klaver als 'master of the guitar' door het leven gaat ontdekken we bij het jazzrock interludium 'Straight No Chaser' ook zijn skills voor het scatten. Helaas was er al ooit een 'Scatman John'.

Volledig chillen wordt het op 'Quietly Amazing' waarna je met 'Green Ringer' een streepje souljazz wel echt kortbij komt. Afsluitend gaat dit trio nog even rocken met 'Spetter' en daarmee levert John F. Klaver hier gewoonweg een 'masterpiece' af waarbij liefhebbers van de verschillende genres nader tot elkaar toe groeien.

tracks:

01 Rom Com Concoction
02 Fronsborstel
03 Smooth Sailing
04 Pilgrims Shuffle
05 Waggelwater
06 Straight No Chaser
07 Cissy Strut
08 Quietly Amazing
09 Green Ringer
10 Spetter

musicians:

John F. Klaver: guitar
Niek van Wiggen: drums
Thomas Pol: bass