© Rootsville.eu

Johnny Rawls (US)
tiltle: Walking Heart Attack
music: Blues - Soul
release date: september 01, 2023
label: Catfood Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Johnny Rawls

© Rootsville 2023


Johnny Rawls is een soulblueslegende. In feite werd de term ‘soulblues’ uitgevonden om zijn muziek te beschrijven. Met een carrière van meer dan 50 jaar heeft hij het allemaal gedaan. Hij is een internationaal erkende artiest, muziekproducent en songwriter die uitgebreid toert door Noord-Amerika en daarbuiten.

Johnny werd geboren in Columbia, Mississippi in 1951 en groeide op in Purvis (nabij Hattiesburg) en Gulfport. Johnny's interesse in muziek begon in de vroege kinderjaren. Hij begon met klarinet spelen in de schoolband toen hij in de 5e klas zat. In de daaropvolgende jaren studeerde hij af op saxofoon, trompet en andere instrumenten. Johnny raakte geïnteresseerd in gitaar toen hij zijn grootvader op een kerstochtend hoorde spelen en op 13-jarige leeftijd serieus gitaar speelde. Johnny's bandleraar op de middelbare school had een professionele band die tourende soulartiesten ondersteunde en vroeg Johnny om zich bij zijn band aan te sluiten als saxofonist. Hiermee begon Johnny's professionele carrière, en op 15-jarige leeftijd begeleidde hij artiesten als ZZ Hill, Little Johnny Taylor, Joe Tex en The Sweet Inspirations tijdens hun tournees in het zuidoosten. Halverwege de jaren zeventig werd Johnny banddirecteur van soulzanger O.V. Wright, en toerde met O.V. tot aan zijn dood in 1980. Wright's band, onder leiding van Johnny, bleef een aantal jaren optreden als de Ace of Spades-band. Vervolgens werd Johnny de banddirecteur van Little Johnny Taylor.

In 1985 begon Johnny te toeren als soloartiest en maakte hij zijn eerste solo-opname. Een productieve songwriter, honderden nummers van Johnny zijn opgenomen. Hij heeft meer dan 15 albums uitgebracht sinds zijn debuut soloalbum, Here We Go, in 1996 op JSP Records, waar hij later werkte als arrangeur en platenproducent. Hij heeft albums uitgebracht op verschillende labels, waaronder Catfood Records en zijn eigen label, Deep South Soul, dat hij in 2002 oprichtte. De Blues Music Awards (en zijn voorganger, de WC Handy Awards) worden regelmatig erkend voor zijn werk. Tot op heden zijn tien van Johnny's albums genomineerd voor Soul Blues Album of the Year, waarbij I'm Still Around won in 2019 en Ace of Spades won in 2010. Hij is elf keer genomineerd voor Soul Blues Male Artist en ontving er één nominatie voor Lied van het Jaar. Roots Music Report riep zijn release uit 2017, Waiting for the Train, uit tot een van de 50 beste bluesalbums van het jaar. Johnny heeft ook meerdere nominaties/prijzen van Blues Blast en Living Blues.

Johnny is een echte 'road warrior' en toert uitgebreid door de VS en internationaal, waarbij hij elk jaar ongeveer 200 dates speelt. Hij trad meerdere malen op op grote bluesfestivals, waaronder het Chicago Blues Festival en het Waterfront Blues Festival. Of hij nu in een kleine intieme club speelt of op een groot bluesfestival, Johnny levert altijd een energieke show tot grote vreugde van het publiek overal ter wereld.

tracks:

1. Walking Heart Attack
2. Trying To Live My Life Without You
3. Free
4. Tell Me the Truth
5. Born All Over
6. Heal Me
7. One More Sin
8. Lies
9. Hungry Heart
10. Mississippi Dreams