© Rootsville.eu

JoosTVD (NL)
tiltle: Put Your Fake In It
music: Funk - Jazz
release date: 2023
label: independent
info artist: JoosTVD


© Rootsville 2023


'JoosTVD' aka 'Joost van Dinther' aka 'The Vanished Dutchman' is een singer-songwriter die niet voor één gat te vangen is. Joost staat er ook om bekend om zo goed als jaarlijks een nieuw album op de wereld los te laten. Zijn nieuwste boreling luistert naar de naam 'Put Your Fake In It'. Ook nu met deze 14 nummers neemt hij de luisteraar mee op een reisje langsheen verschillende muziekstijlen waarbij funk en zelfs jazz als een rode draad doorheen het album surfen.

Veelal kan je ook de nummers als fusion catelogiseren en moest hij daarbij nog het scatten onder de knie hebben zou hij zowat de evenknie van Scatman John worden genoemd, hij zingt zijn nummers zoals George Benson zijn noten speelt. Met de titeltrack 'Put Your Fade In It' zit je duidelijk bij funk daar waar 'JoosTVD' je met 'Up Up' zijn jazz fans zal plezieren.

'Careful' lijkt me zelfs een beetje weg te hebben van de Zwitserse 'electric' formatie 'Yello'. Het blijft je uiteraard als recensent op glad ijs begeven wanneer je probeert in het hoofd van een kameleon als Joost te kruipen. Ook een Al Jerreau kon je destijds op het verkeerde been zetten. Feit is dat alle 14 tracks op het album zelfs nooit hetzelfde lijken.

Met 'Ennio' zal hij ongetwijfeld een link willen leggen naar de filmmuziek van componist Ennio Morricone daar waar 'Move U' dan weer met zijn intro een symfonie zou willen beginnen en wordt dit nummer zo een samenhangsel van diverse nummers. Ook met 'Agnes Magnus Poppuless' wordt er een link gelegd naar een ander bekend nummer en afsluiten doet in een omarming met de 60-ties. Apparte kerel maar zijn muziek is best te pruimen en 'fake' is het allerminst.

 

tracks:

01. Living Is Instant
02. Put Your Fade In It
03. Hear The Sunshine Play
04. Up Up
05. The Shit Hits The Band
06. Hang On
07. Sentimental Overload
08. Careful
09. Agree To Disagree
10. Ennio
11. Move U
12. Mister Jump The Gun
13. Agnes Magnus Poppuless
14. Hear The Sunshine 2