© Rootsville.eu

Kyla Brox (UK)
tiltle: Live at KönizCastle
music: Blues
release date: 2023
info artist: Kyla Brox


© Rootsville 2023


Kyla Brox, winnaar van de UK Blues Challenge 2018, winnaar van de European Blues Challenge 2019 en verkozen tot Beste Vrouwelijke Vocalist bij de European Blues Awards 2019, is terug met een zinderend nieuw album, 'Live at Köniz Castle', met een keuze uit nummers van haar laatste twee veelgeprezen albums. Het is zeldzaam om intimiteit te bereiken en contact te maken met een kamer vol vreemden, maar dit is wat Kyla Brox bereikt met Live at Köniz Castle, opgenomen in het Kulturhof op het terrein van Köniz Castle, Zwitserland, op 25 maart 2023.

Haar muziek is gebaseerd op het idee dat blues en soul niet van elkaar te onderscheiden vormen zijn, en combineert de kracht van Afro-Amerikaanse muziek met een uitgesproken Lancashire-gevoeligheid. Als je de zangeres in volle vlucht hoort, ben je ervan overtuigd dat Kyla Brox de grootste soulzangeres is die Groot-Brittannië tot nu toe heeft voortgebracht. Een verhouding van twee omslagen op veertien originelen lijkt ongeveer juist. De originelen zijn gebaseerd op Kyla’s volmaakte vaardigheden op het gebied van rollenspel en fantasierijke empathie. Sommige van haar liedjes zijn geraakt door geleefde ervaringen en zijn geïnspireerd door mensen die ze heeft gekend en liefgehad. Het onsterfelijke ‘Bluesman’s Child’, geschreven ter verwijzing naar haar legendarische vader, Victor Brox, past in deze categorie. Van de covers blaast Kyla’s klassieke interpretatie van ‘Hallelujah’ elke andere versie uit het water. Nee echt. Luister en je zult merken dat het een objectief feit is.

Een beproefd viertal met de standaard zanger plus gitaar-, bas- en drumbezetting wijkt af van de bluesrockconventies wanneer Kyla op haar fluit toetert, een geluid dat doet denken aan het Afrikaanse atavisme. Kenners van de bluesgitaar willen wellicht het vermogen van Paul Farr opmerken om de expressieve kracht van de onsterfelijken Peter Green en Jimi Hendrix te kanaliseren, en zijn vermogen om Kyla’s stem te schaduwen. Drummer Mark Warburton en bassist Danny Blomeley kalibreren de toonhoogte van de intensiteit in perfecte eenheid, of ze nu vasthouden of voortstuwen.

tracks:

1. When We're Alone (4:35)
2. Beautiful Day (4:01)
3. Devil's Bridge (3:15)
4. Bloodshot Sky (3:12)
5. In The Morning (4:09)
6. Pain & Glory (3:46)
7. Sensitive Soul (4:04)
8. Bluesman's Child (4:53)
9. Honestly Blues (7:06)
10. If You See Him (6:08)
11. 365 (5:42)
12. I Can't Make You Love Me (5:38)
13. Let You Go (3:19)
14. Don't Let Me Fall (4:36)
15. Choose Me (3:51)
16. Hallelujah (9:24)