© Rootsville.eu

Lady J Huston (US)
tiltle: Groove Me Baby
music: Blues
release date: may 19, 2023
label: Earwig Music
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Lady J Huston

© Rootsville 2023


Joyce Huston (uitgesproken als Houston) verdiende haar bijnaam "Lady J" terwijl ze studeerde aan Howard University als muziekdocent Hoofdvak Theorie/Compositie (Dean's List). Haar debuut volledige studioalbum, Groove Me Baby, is een weerspiegeling van alles dat Huston is (zanger, songwriter, trompettist, dirigent, arrangeur en producer) en heeft bereikt in haar carrière die begon als een kinddanseres op shows met haar moeder Loyce Huston en leidde tot een reeks prijzen en spraakmakende optredens. Voor de grote productie op de twaalf nieuwe tracks schakelde Huston meer dan 30 muzikanten in waaronder vier gitaristen, drie drummers, verschillende bassisten, toetsen, vocalisten, een blazerssectie (inclusief Lady J) en het 18-koppige Jazz Edge Orchestra uit St. Louis ondersteunen allemaal haar vurige zang, trompet en bugelspel.

De eerste van negen originele nummers, geschreven of mede geschreven door Huston, de opzwepende homeblues, "Your Call", opent de set met een explosie van die geroemde hoorns. Huston treedt in de voetsporen van het pionieren van de schunnige blues vrouwen als Ma Rainey en Bessie Smith, die niet op de seksuele revolutie hebben gewacht om hun lusten te uiten het swingende ‘Mean Stud Lover’s Blues’. Haar moeder, Loyce Pickens [Huston], nam 'I Want A Man Like That', in 1963 met de Chick Finney-combo, die Huston op een liefdevolle eerbetoon. "Tearing Me Apart" is een krachtige R&B-ballad die bijna 30 jaar in de maak is en het hartverscheurende verhaal is naar verluidt een waargebeurd verhaal. Een ander eerbetoon aan een mentor "Born Under A Bad Sign" wordt geleverd met sissen en flair Huston leerde werken als muzikaal leider van Blues Legend Albert King.

Zoals zoveel songwriters, Huston reageerde op haar eigen manier op de pandemie door met de tong in de wang "Corona, You make Me Sick!" optimistische kijk op de crisis. Lady J's complexe arrangement/compositie van "Hide-Away" pronkt met de kracht en het bekroonde talent van het Jazz Edge Orchestra, dat het nummer in 2019 met Huston opnam voor een St. Louis Blues Society-compilatie. "Groove Me Baby", het titelnummer, is een stuk klassieke soul met verfijnde sonische lagen en natuurlijk een grote beat dat roept beelden op van glinsterende dansvloeren en wervelende spiegelballen. Een stiekeme beat van de tweede regel rolt ons binnen 'Messin' 'Round On Da Bayou', een langzaam kokende funk met New Orleans-smaak, geïnspireerd door haar Vegas-drummer Jimmy Prima, neef van Louis Prima. Het hete swingnummer "500 Pounds Good Gizzay" is een update van een showstopper uit haar moeders repertoire dat menig man zal doen blozen. Huston heeft twee bonustracks aan het project toegevoegd; een instrumentale versie van "Mean Stud Lover's Blues", bedoeld om anderen te inspireren om het nummer plus een live te verbeteren opname van Etta James' standaard "At Last", die de breedte van Hustons dramatische bereik laat zien terwijl ze trekt alles uit de kast halen om het huis neer te halen.


tracks:

01. Your Call
02. Mean Stud Lover’s Blues
03. I Want a Man Like That
04. Tearing Me Apart
05. Born Under a Bad Sign
06. Corona You Make Me Sick! (Remix)
07. Hide-Away (Remix)
08. Groove Me Baby
09. Messin’ Around on Da Bayou (aka Messin’ ‘Round in Da Bayou)
10. 500 Pounds Good Gizzay
11. Mean Stud Lover’s Blues (Background)
12. At Last (Live)