© Rootsville.eu

Larry Taylor & The Taylor Family (US)
tiltle: Generations Of Blues
music: Blues
release date: june 16, 2023
label: Nola Blues Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Larry Taylor

© Rootsville 2023


Geboren in 1923 nabij de oevers van de machtige rivier de Mississippi in Benoit, MS en rechtstreeks beïnvloed door Robert Johnson en Charley Patton, leerde Eddie Taylor zichzelf gitaar spelen. Hij deelde zijn vaardigheden met velen, waaronder zijn jeugdvriend Jimmy Reed. Het was Taylor die zijn ritmes van boogie en "lump" achter Reed's hitnummers op VeeJay Records zette. Zijn kenmerkende gitaar siert platen met Snooky Pryor, John Lee Hooker, Floyd Jones, Elmore James en nog veel meer.

Gelukkig bevorderen de kinderen van Eddie het familie-erfgoed met hun eigen talenten, waarbij ze trouw blijven aan hun erfgoed en muzikale wortels. Larry is de oudste, twee jaar oud in 1957 toen zijn moeder Vera, een blueszangeres, pianiste en songwriter uit Clarksdale, Mississippi, Eddie Taylor ontmoette in Douglass Park aan de westkant van Chicago. De eerstgeborene van Vera en Eddie, Brenda, die zangeres werd, arriveerde in 1963, twee jaar later gevolgd door broer Tim, een drummer; dan zangers Edna, Valicia (overleden), gitarist Eddie Jr., zanger en internationaal toerende en artiest Demetria, en babybroertje Milton, een enthousiaste en ondersteunende fan.

Grote broer, verzorger en beschermer is een rol die Larry al vroeg begon, en hij blijft sterk als de huidige patriarch van de familie. Geïnspireerd door de drummers in Maxwell Street en muzikanten die hun appartement in West Side bezochten, creëerde Larry op vijfjarige leeftijd zijn eerste drumstel van kartonnen dozen en potten. Tegen het einde van de jaren '70 en de jaren '90 trad Larry op en nam hij op met Chicago Blues-royalty's, waaronder John Lee Hooker, Junior Wells, Albert Collins, Albert King en natuurlijk Eddie Taylor Sr. Hij vormde zijn eigen band van West- en South Side-muzikanten in 2004 en heeft er een punt van gemaakt om blues terug te brengen naar de buurten waar het begon. In 2020 ontving Larry een Esteemed Artist Award van het Chicago Department of Culture and Special Events.

Nu, ter ere van de 100e verjaardag van Eddie Taylor Sr., presenteert Larry Taylor Generations of Blues: West Side Legacy, een verzameling van 13 old-school nummers uitgevoerd door de tweede en derde generatie van de familie Taylor: vijf geschreven door of aangepast van Eddie Taylor Sr., één geschreven door Vera Taylor, vier geschreven door Larry Taylor en drie naoorlogse bluescovers/aanpassingen. Eddie Taylor Jr. speelt op negen nummers die zijn opgenomen voor zijn vroegtijdige dood in 2019, en wijlen Sleepy Riley, neef van Eddie Shaw, houdt de bas vast. Larry's zoon, Lil' Jet, rapt over een emotioneel meeslepende bewerking van Bill Withers' "Ain't No Sunshine." Gasten zijn onder meer wijlen Killer Ray Allison op gitaar en Matthew Skoller op mondharmonica.

"Het is echt een eer om met Larry Taylor samen te werken aan deze historische opname, uitgebracht ter herdenking van Eddie Taylor's 100ste verjaardag", zegt Sallie Bengtson, president van Nola Blue Records. "Zoveel van de namen, de plaatsen en vooral de ervaringen die Larry heeft gehad in Chicago's West Side resoneren met de verhalen die Benny Turner me vertelde terwijl we aan zijn autobiografie werkten. Deze levende, ademende legacy-artiesten dragen de klassieke Chicago-bluestraditie voort en verdienen onze grootste steun en erkenning.

tracks:

01 She Treat Me Just the Same
02 Take Your Hand Down
03 Bad Girl
04 Feels So Bad
05 I Found Out
06 Talk to Your Son
07 You Belong to Me
08 Big Town Playboy
09 Penitentiary Blues
10 I Paid My Dues
11 No Shine
12 Jump Down American Queen