© Rootsville.eu

Lex Grey & The Urban Pioneers (US)
tiltle: How Many Roads?
music: Blues
release date: january 27, 2023
label: independent
info artist: Lex Grey
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2023


Lex Gray & The Urban Pioneers zijn opgericht door Lex Gray en Vic "Mix" Deyglio die elkaar ontmoetten in de legendarische Power Station Studios in NYC. Vic is een gerenommeerd opnametechnicus die heeft gewerkt met de Rolling Stones, Lena Horne, Guns 'n Roses, om er maar een paar te noemen. In een poging om iets meer uitgekleed en organisch te maken, verzamelden ze een paar vrienden in de achterkamer van een Brooklyn Bar, en de Urban Pioneers waren geboren. Hun albumdebuut 'Deal Me In' werd volledig live opgenomen voor publiek en volledig akoestisch. De band is sindsdien geëvolueerd en uitgebreid met elektrische elementen en ongebruikelijke instrumenten, waarbij hun rauwe bluesrock-roots worden verfraaid met elementen van klassieke rock, theater en volle drums en gitaren.

Lex Gray & The Urban Pioneers zijn een steeds evoluerende muzikale familie. Samenwerken met een verscheidenheid aan topmuzikanten en multi-instrumentalisten, waaronder de begenadigde schrijver/muzikant Ed Wasliewski, geluidsvernieuwer Brian Dewan, drummer en percussionist Sonny Rock, en een indrukwekkend aantal anderen - van hoorns, contrabas, accordeons tot zelfgemaakte instrumenten, violen, mondharmonica's - elke uitvoering, opname en show is op maat gemaakt met een frisse benadering van rock, blues en meer.

Ikzelf leerde deze 'Lex Grey' pas kennen in 2016 met de release van hun album 'Heal My Soul' en moeten we erbij vermelden dat deze 'How Many Roads?' reeds hun 8ste album is. De verschijning van deze Lex Grey als motorcycle babe bracht haar tot cult rock divamet een diversiteit aan instrumenten. Ook de muzikanten zijn van alle slag en komen hier op dit album tot een geheel.

Met 11 nieuwe originals is het weerombalanceren tussen blues en bluesrock al mag je nij sommige nummers ook een knipoog richting soul verwachten zoals op opener 'In It Together'. Met als rode draad de krachtige en soms wel rock aandoende klankkleur van Lex Grey is er op dit album genoeg diversiteit om een breed publiek te kunnen aanspreken.

Zo varieerd het album van de bluesy titeltrack 'How Many Roads' het naar Chess lonkende 'Ain't From Mississippi' tot de afsluitende country ballad 'Angel'. How Many Roads?, een album dat een dikke vermelding verdient en best wel valt te smaken.


tracks:

1. In It Together
2. How Many Roads?
3. Ain’t From Mississippi
4. Old Crookedy Broom
5. Begin Again
6. I Believe In You
7. Aches and Pains
8. You Confine Me
9. Biker Down
10. After A Lifetime
11. Angel