© Rootsville.eu

Lil' Jimmy Reed ft. Ben Levin (US)
tiltle: Back To Baton Rouge
music: Blues
release date: may 19, 2023
label: Nola Blues Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Lil' Jimmy Reed - Ben Levin

© Rootsville 2023


Bluesmannen Lil' Jimmy Reed en Ben Levin zijn geestverwanten aan weerszijden van de carrière spectrum met de 23-jarige Levin in de zonsopgang van zijn en de 85-jarige Reed in zijn zonsondergang en toch ze hebben een prachtige synergie ontdekt door samen te werken aan materiaal dat ze allebei dierbaar zijn "Down Home Blues."

Hun nieuwe set van tien nummers, Back To Baton Rouge, is een eerbetoon aan de regio waar Reed (geboren Leon Atkins in Hardwood LA) opgroeide en zo zijn nickname Lil 'Jimmy Reed verdiende als tiener gitaar en mondharmonica speler op het Chitlin Circuit. Levin is een rijzende ster in de blueswereld Cincinnati, die zijn pianospel heeft gemodelleerd naar het authentieke geluid van zijn helden zoals Professor Longhair, Pinetop Perkins, Otis Spann en Ray Charles sinds hij begon te spelen professioneel op 15-jarige leeftijd. Het paar kwam samen voor een nummer op Levins 4e album,' Take Your Time' en er ontstond meteen een band.

Het duo nam vijf covers en vijf nieuwe originelen op in WVXU-studio's, Cincinnati OH, met Levin's
vadergitarist Aron Levin, bassist Walter Cash Jr. en drummers Ricky Nye en Empress of bluesdrums, Miss Shorty Starr. Uiteraard begint het album met een Jimmy Reed-melodie van de
50's "Down In Virginia", een gemakkelijke shuffle die ons terugvoert naar de noodlottige nacht die Atkins verdiende zijn artiestennaam.

Ben Levin was zo geïnspireerd door het moniker-verhaal dat hij samen met Lil 'Jimmy schreef"They Call Me Lil' Jimmy", als een biografische bluesshowcase, die met trots wordt gebracht. De tong draaiend "Wish You Wouldn't" laat Reed en Levin solo's ruilen over een kniediepe groove. Jimmy speelt een ijzige voorsprong op de boogaloo-beat op de groet die hij schreef voor zijn nieuwe vriend thuisstad "Cincinnati's The Place To Be", en de door Levin gevolgde suite vormden het titelnummer"Back To Baton Rouge", voor Reed als een authentiek Louisiana R&B-nummer in Fats Domino-stijl.

Er wordt gezegd dat rock-'n-roll is uitgevonden toen pianospelers de Boogie Woogie en drummers volgden hun voorbeeld. Een van die pioniers was Joe Liggins van de Honey Drippers, die Ben en Jimmy erkennen in een getrouwe bewerking van 'In The Wee Wee Hours'. De langzamen brandend "Engine Light" is weer een samenwerking van gelijkgestemde zielen, die de
complexiteit van een diepe groef. De single van Jimmy Reed uit 1965, "I'm The Man Down There", kan dat wel hebben was een reactie op de hit "One Way Out" van Elmore James, en de jongens spelen de Big Boss Manmet overtuiging en vuur. Een tjilpende leadgitaar trapt het stiekeme 'A String To' af Your Heart", een diepe uitsnede uit de Vee-Jay Records-catalogus van Reed. Iedereen strekt zich uit op de albumfinale, "Mailbox Blues", een eerbetoon aan Baton Rouge's favoriete zoon Slim Harpo.


tracks:

01 Down in Virginia
02 They Call Me Lil' Jimmy
03 Wish You Wouldn't
04 Cincinnati's the Place to Be
05 Back to Baton Rouge
06 In the Wee Wee Hours
07 Engine Light
08 I'm the Man Down There
09 A String to Your Heart
10 Mailbox Blues