© Rootsville.eu

Louise Dodds & Elchin Shirinov
tiltle: Two Hours After Midnight
music: Jazz
release date: may 26, 2023
info promo: Stiletto (Inge De Pauw)
info artist: Louise Dodds


© Rootsville 2023


De Schotse jazzzangeres Louise Dodds, genomineerd voor Beste Vocalist bij de Scottish Jazz Awards 2022, zal op 26 mei 2023 haar volgende album uitbrengen, een duo-album met de beroemde Azerbeidzjaanse pianist, arrangeur en componist Elchin Shirinov, waarin ze hun liefde voor folk, klassiek en jazz. Het project wordt ondersteund door Creative Scotland.

"We kwamen oorspronkelijk erg in de verleiding om een heel album met Robert Burns-nummers op te nemen, omdat er zoveel prachtige zijn", legt Shirinov uit. "Maar we wilden de wereld laten zien dat er in de geschiedenis van Schotland nog veel meer mooie liedjes van andere componisten zijn." 'Lass O' Gowrie' is geschreven door Lady Nairne, een tijdgenoot van Robert Burns die ook bekend stond als Carolina Oliphant. Ze hield haar hele leven haar identiteit geheim, en sommige van haar liedjes worden vaak aangezien voor die van Burns. “Het voelt alsof mensen zich nu pas bewust worden van haar en haar werk. Sommige van haar liedjes zijn erg bekend en het voelt goed dat ook zij een begrip wordt”, vervolgt Dodds. "We houden van dit nummer en het was belangrijk voor ons dat we een vrouwelijke componist op het album opnemen."

De albumtitel is geïnspireerd op de laatste brief die Mary Queen of Scots schreef voordat ze werd geëxecuteerd. Het was ondertekend: 'deze woensdag, twee uur na middernacht' (vertaald uit het Frans – 'ce mercredy a deulx heures apres minuit'). Dodds en Shirinov ontdekten de brief in een boek met de titel 'Her Story - de geschiedenis van de natie door de vrouwen die het leefden' van Rosemary Goring, die uitlegt: "Deze laatste brief, geschreven door Mary, Queen of Scots aan Henri III, King of France uren vóór haar onthoofding, is een van de machtigste ooit gestuurd. In veel opzichten is het een model van een historisch document dat de persoonlijkheid van de auteur weergeeft - waardig, boos, bedroefd maar niet berouwvol of bang." Toevallig werd dit jaar eindelijk de code van Mary's brieven gekraakt, waarvan werd aangenomen dat de inhoud verloren was gegaan.

 

 

 

tracks:

1. Comin' Thro' the Rye
2. Loch Tay Boat Song
3. Ae Fond Kiss
4. Ye Banks and Braes
5. Oh True Love is a Bonnie Flower
6. Lass o' Gowrie
7. Night Visiting Song
8. Auld Lang Syne