© Rootsville.eu

Lucas Pino (US)
tiltle: Covers
music: Jazz
release date: october 20, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Luca Pino

© Rootsville 2023


Covers toont Pino in een geheel nieuwe en beslist frisse context met deze ingetogen kwartetrelease die luisteraars een intieme kijk biedt op het unieke geluid van de in Phoenix geboren, in New York gevestigde artiest. De acht nummers op Covers vertegenwoordigen Pino’s geweldige arrangementen van repertoire gecomponeerd door vrienden en helden. Hij wordt op deze krachtige release vergezeld door gitarist Alex Goodman, bassist Rick Rosato en drummer Allan Mednard.

Het bestrijken van het repertoire van andere muzikanten is een belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de jazzkunstvorm. Terwijl jazzmuzikanten blijven innoveren binnen de grenzen van de grote Amerikaanse songbookstandaarden, lijken artiesten die het werk van hun tijdgenoten coveren enigszins een verloren kunst te zijn geworden. “Het spelen van de muziek van iemand anders biedt een interessante muzikale lens voor de luisteraar, en een spannend en misschien soms uitdagend startpunt voor de artiest”, zegt Pino. Op Covers brengt Pino zijn eigen gespierde geluid naar stukken gecomponeerd door artiesten als Toninho Horta, Peter Schlamb en Alex LoRe.

Na een groot deel van het afgelopen decennium te hebben geconcentreerd op zijn grote ensemble No Net Nonet, het opnemen van drie succesvolle albums met die groep en het consequent opnemen als sideman met artiesten als Nick Finzer, Samora Pinderhughes en Jeremy Siskind, stond Pino voor een belangrijke carrière en leven. verschuiving tijdens de COVID-pandemie. Pino merkt op: “De pandemie stopte onze openbare optredens en mijn vrouw [saxofonist Roxy Coss] en ik besloten de pauze te benutten als een kans om een kind te krijgen. Nadat onze dochter was geboren, voelde ik me echt anders over mijn doel voor het maken van kunst en muziek. Op dit moment heb ik niet de behoefte om zozeer ‘in controle’ te zijn over wat er in de muziek gebeurt.

Een van de mooiste voorbeelden van het samenspel van het kwartet vinden we met de albumopener “Moonstone” van Toninho Horta. De deskundige composities van gitarist Alex Goodman zorgen voor verbluffende soundscapes waarop Pino’s melodieuze refreinen zachtjes rusten. Bassist Rick Rosato en drummer Allan Mednard zorgen voor de perfecte hoeveelheid ondersteuning en dragen tegelijkertijd bij aan het dynamische, thematische karakter van het stuk. Pino en Rosato nemen allebei diep lyrische, suggestieve solo's op dit stuk.

Pino's versie van Peter Schlamb's "REL" presenteert de luisteraar een assertieve, stuwende melodiesectie die ronduit anthemisch is. Pino merkt op: "Ik vind het geweldig hoe Alex Goodman ritme en blues in zijn solo doordrenkt en terug in het out-head brengt." Het stuk als geheel is een masterclass over dynamiek en demonstreert een diepe synergie tussen de vier ensembleleden. De groep swingt diep op ‘Amnesia’ van Alex LoRe. Eerst en vooral combineert Pino hier zijn bop- en post-bop-gevoeligheid om een improvisatie te creëren die tegelijkertijd zijn respect voor traditie en verlangen naar innovatie bevestigt. Goodman volgt en verleent zijn unieke toon en soepele, en soms hoekige, melodisme aan deze compositie. De bandleider roept uit: “Deze periode in het schrijven van Alex klonk altijd als de volgende logische stap na Tristano. Geschreven over de wijzigingen van de standaard “I Remember You”. De swingende aansluiting van Mednard en Rosato zit diep in dit nummer, en de borstels van Allan die tegen het einde over de vorm blazen, zijn een masterclass in melodisme en ontwikkeling.

De groep onderzoekt hun gebruik van ruimte op het albumafsluiter “Waltz For MD”. Beginnend met een duo-optreden tussen Rosato en Goodman, lijkt het stuk in de loop van de tijd te transformeren, waarbij in verschillende periodes gitaar, saxofoon en bas intiem voorkomen. Perioden van dichtheid en ruimte lenen zich voor het algemene verhaal vertellen – dit is echt het samenspel van meesters. Over de muzikanten in zijn nieuw gevormde kwartet merkt Pino op: “Elk van deze muzikanten is een conceptuele toonmeester. De diepte van het geluid dat ze bereiken zorgt ervoor dat elke improvisatiekeuze mijn aandacht trekt. Ze bezitten een constant bewustzijn, waarbij ze hun geluid in elkaar roeren en samenvouwen. Het was heel bijzonder om ze tijdens de opname in dezelfde kamer te plaatsen, iets wat tegenwoordig niet zo vaak meer gebeurt vanwege de angst voor fouten en het niet kunnen corrigeren ervan. De live room-opname laat zien hoe gevoelig en onbevreesd ze spelen. Ieder van hen is een kunstenaar op het hoogtepunt van zijn expressie.”

Afgezien van zijn improvisatie- en compositorische bekwaamheid, is een andere superkracht van Pino misschien wel het geven van zijn bandleden de mogelijkheid om te schitteren door hen echt zichzelf te laten zijn – waardoor een bandgeluid ontstaat dat geheel hun eigen is. Het komt zelden voor dat een artiest een album met covers kan gebruiken om een verhaal over zichzelf, zijn eigen geluid en zijn muzikale gevoeligheden te vertellen, maar met Covers doet Lucas Pino precies dat.

tracks:

  1. Moonstone (Toninho Horta)
  2. Phantom of the Bopera (Fred Hersch)
  3. Relaxin At The Camarillo (Charlie Parker)
  4. Triptych (Nicholas Payton)
  5. New Girl (Duke Pearson)
  6. REL (Peter Schlamb)
  7. Amnesia (Alex LoRe)
  8. Waltz For MD (Rick Rosato)