© Rootsville.eu

Luiz Millan (Bra)
tiltle: Brazilian Match
music:Latin Jazz
release date: april 21, 2023
label: Jazz Station Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Luiz Millan

© Rootsville 2023


Luiz Millan, het best bewaarde geheim van Brazilië, brengt een gepassioneerde muzikale boodschap over Brazilian Match, zijn vijfde album dat op 21 april 2023 uitkomt via het in LA gevestigde label Jazz Station Records (JSR). Geproduceerd door Arnaldo DeSouteiro en gearrangeerd door Michel Freidenson, beschikt Brazilian Match over een uitzonderlijke all-star cast van muzikale medewerkers: multi-GRAMMY®-winnaars David Sanborn, Randy Brecker en Mark Egan behoren tot de belangrijkste solisten, samen met The New York Voices, Eddie Daniels, Mike Mainieri, Ada Rovatti, John Tropea, Barry Finnerty, Danny Gottlieb, Josh Marcum, zangers Ellen Johnson, Alice Soyer, Lisa Ono, Clémentine en Gianna Viscardi, plus twee dozijn van de grootste spelers van Brazilië.

Millans muziek is een oase in een rumoerige en turbulente wereld. Hij volgt de traditie van Braziliaanse muzikale helden als Antonio Carlos Jobim, Luiz Bonfá, João Gilberto, Ivan Lins, Marcos Valle, Edu Lobo en Chico Buarque, maar blijft uniek in zijn geluid. Millan gaat vooruit in de evolutie van de Braziliaanse populaire muziek, actualiseert en voegt nieuwe kleuren toe aan het bossa nova-genre en herdefinieert het expressieve potentieel ervan.

De beklijvende "Full Moon" ("Lua Cheia") verschijnt met twee verschillende vertolkingen. De fabuleuze New York Voices voert de Engelse versie uit, met teksten van Peter Eldridge, terwijl Millan zelf en de medecomponist Jorge Pinheiro de originele Braziliaanse teksten zingen met de steun van topgitarist Barry Finnerty, een voormalig medewerker van Miles Davis, The Crusaders, en de gebroeders Brecker. Twee andere legendarische muzikanten die al meer dan 40 jaar samenspelen, bassist Mark Egan (Pat Metheny Group, Stan Getz, Gil Evans, Sting) en drummer Danny Gottlieb (Metheny, Al DiMeola, John McLaughlin) voegen een speciaal tintje toe aan beide versies.

Op de prachtige ballad 'Madrugada', mede geschreven door Millan en Michel Freidenson, kwam producer DeSouteiro op het idee om de talenten van klarinetvirtuoos Eddie Daniels, vibrafoonmeester Mike Mainieri (Steps Ahead, George Benson, Paul McCartney, Dire Straits) en De fascinerende arco-baslijnen van Josh Marcum. Het resultaat is een kristalheldere impressionistische schoonheid. "Pacuíba", de heerlijke en vrolijke albumopener, bevat de stijlvolle gitaarstijl van John Tropea (beroemd om zijn samenwerkingen met Deodato, Lalo Schifrin, Paul Simon, John Lennon, Ringo Starr en Claus Ogerman) die herinneringen oproept aan Wes Montgomery.

Ada Rovatti, de voortreffelijke Italiaanse tenorist, schittert met een gepassioneerde Coltrane-achtige solo op het sprankelende Latin-jazzpareltje "Quem Sabe", voortgestuwd door het vurige percussieve arsenaal van Chico Batera.
Edu Ribeiro, een van de oprichters van het GRAMMY®-winnende Trio Corrente, draagt bij met een duizelingwekkend penseelwerk dat doet denken aan grote Braziliaanse drummers als João Palma en Helcio Milito, met name op het grillige "Sopro de Esperança". Alice Soyer schittert als een enorm begaafde zangeres/tekstschrijver op 'Still Looking At The Moon', een heldere en prachtig gearticuleerde synthese van pop, R&B en jazz, versterkt door een hypnotiserende groove. Een andere veelzijdige zangeres, Giana Viscardi, zingt samen met Millan zelf de originele Portugese teksten op het nummer met de juiste titel "Farrapos de Lua". Beide teksten vertellen hetzelfde verhaal: de sage van duizenden arme kinderen die op straat leven in grote Braziliaanse steden als Rio de Janeiro en São Paulo.

Clémentine, de beste Franse jazz- en bossa-zangeres die meer dan vier miljoen platen heeft verkocht, voegt haar subtiele en verleidelijke Franse charme toe aan 'Montparnasse' en 'Morungaba', beide met Franse teksten van Marilia Millan. Lisa Ono, de nationale schat van Japan, drijft met haar warme stem op de Portugese versie van "Morungaba", een verleidelijke en zacht groovende samba die een van Millan's meest aangename aanbiedingen is. Andere opvallende nummers zijn "Que Os Ventos Limpem Os Tempos", "Ecos da Juventude" en "Século XXI", de laatste met het mondharmonicawerk van Humberto Clayber (Sambalanço Trio, Sambrasa Trio, Cesar Camargo Mariano).

tracks:

 1. Pacuíba (3:55)
 2. Full Moon (4:15)
 3. Andar Descalço (3:49)
 4. In The Grove of The Jacarandas (4:27)
 5. Madrugada (5:22)
 6. Morungaba (3:57)
 7. Quem Sabe (3:16)
 8. Still Looking At The Moon (3:50)
 9. Sopro De Esperança (4:17)
 10. Montparnasse (4:16)
 11. Que Os Ventos Limpem Os Tempos (4:08)
 12. Ecos da Juventude (3:35)
 13. Morungaba (3:49)
 14. Farrapos De Lua (3:50)
 15. Lua Cheia (4:06)
 16. Século XXI (0:46)