© Rootsville.eu

Lynn Harrison (Can)
tiltle: Treasure
music: singer-songwriter
release date: february 25, 2023
label: independent
promotion: Speak Easy (Beverly Kreller)
info artist: Lynn Harrison

© Rootsville 2023


Lynn Harrison is een beknopte verhalenverteller, een productieve songwriter en een expert in het omzetten van gedenkwaardige zinnen. Haar vorige, veelgeprezen album Something More werd door onder meer Jan Hall van Folk Roots Radio in de Top 20 albums van 2020 geplaatst. Ook, als een gewijde Unitarian Universalist (UU) predikant die momenteel dienst doet bij de First Unitarian Congregation van Toronto, is het duidelijk dat Harrison op alle wegen van haar werk een inspirerende boodschap van liefde, hoop en gerechtigheid presenteert.

Treasure is een album over gezond blijven in een gekke wereld; over verandering tegemoet treden met liefde en optimisme; een gebedscyclus van 12 nummers die zowel persoonlijk als universeel is - van de songwriter van een songwriter, wiens behendige lyriek, melodische gevoeligheden en boeiende stem ongeëvenaard zijn. Harrison onthult de dingen die ze koestert, en biedt daarmee een kaart voor de onze. Luisteren naar Treasure is alsof je een spirituele ervaring hebt zonder naar een kerk te hoeven gaan. Op het hypnotiserende, sijpelende geluid van Harrisons vingergeplukte slaggitaar, stelt "Interpunctie" op ingenieuze wijze de periodes, vraagtekens en doorlopende zinnen van een auteur parallel aan die van ons leven. Het is een intiem en reflecterend muzikaal gebed voor allerlei soorten keerpunten. "This Quiet Life" is een zonnige, springerige shuffle die de waarde van eenvoud, familie en liefde bevestigt.

Het biedt een volwassen perspectief, en geeft zachtjes een inspirerend voorbeeld van het voordeel van contemplatieve stilte. "Let's Talk to Each Other Like Trees" is een doordachte, aangrijpende meditatie over communiceren op zielsniveau, met andere mensen en met de aarde. De tekst van dit nummer inspireerde de hoes en de liner art van het album. Een full-band optreden waarin de vaardigheden van Bob Cohen op gitaar, David Woodhead op bas en Ambrose Pottie op drums worden getoond, "Every Precious Day" is een krachtig pleidooi voor het waarderen van de heilige schoonheid van onze vluchtige tijd op aarde. Dit is een van de twee nummers die de albumtitel Treasure inspireerden. Melodisch, persoonlijk en spiritueel, "I Know It When I See It" begint met een verhaal over een schrijversblokkade, maar wordt al snel een erkenning van altijd aanwezige, universele liefde - kort vastgelegd, hetzij in het aangezicht van een geliefde, of de goddelijke aanwezigheid binnenin. Harrisons akoestische gitaar en indringende zang worden geaccentueerd door de zoete pedal steel van Douglas September. Een vrolijk, feelgood, full-band nummer, "Me and My Swinging Mood", vindt een winnende combinatie van sterke elektrische gitaren, voortstuwende banjo en mandoline - allemaal vakkundig gespeeld door de geduchte Bob Cohen. Het nummer reflecteert op bedachtzame maar humoristische wijze over de ups en downs van de pandemie, en daarna.

"Love To Meet You There" is een grillige ballad geïnspireerd door de nieuwe afstanden tussen ons, gecreëerd door de pandemie.
Zelfs als de coupletten weemoedig herinneren aan de simpele geneugten van het ontmoeten van anderen in kunstgalerijen, concertzalen en zelfs in het winkelcentrum, impliceert de refreinlijn een betere toekomst waarin "Ik zou je daar graag ontmoeten". "Dandelions" is een soulvolle en oprechte ballad met slechts één stem, één gitaar en een pedal steel. Het is een prachtige bevestiging van het "goud dat niet wordt herkend" in de vele moeilijke aspecten van het leven. "Holding It Together (As the World Falls Apart)" biedt feelgood-folkpop voor onzekere tijden en is een zonnig en optimistisch nummer dat bruist van de energie van de volledige band.

Opbeurend zonder zoetsappig te zijn, is "Help Me Do the Next Right Thing" een eenvoudig, melodieus gebed om alle tijden van verandering en besluiteloosheid te begeleiden. Net als bij 'Ik weet het wanneer ik het zie', kan het gericht zijn aan een geliefde of aan een hogere macht. Net als bij "Holding It Together (As the World Falls Apart)" omarmt het nummer "Fine, Not Fine" de tegenstrijdigheden van proberen je licht te laten schijnen terwijl je de duisternis van de wereld erkent. Hoewel het pakkend en leuk van vorm is, gaat de inhoud van dit country-pop-juweeltje diep.

"Good Songs" is een tederhartig akoestisch solostuk met Harrisons intieme zang en sprankelende gitaar, en bevestigt de waarde van liedjes om liefde te inspireren en de wereld te genezen. Het is een meesterlijke songwriter die de kracht van haar gekozen beroep viert. Op Treasure heeft Lynn Harrison de vele kleine maar belangrijke schatten in haar leven gedocumenteerd en nagedacht over de schatten die voor ons allemaal beschikbaar zijn. Hoe toepasselijk is het dat deze nummers zelf ook schatten zijn. Je hoeft alleen maar te luisteren om ze te vinden.