© Rootsville.eu

Mark Cameron (US)
tiltle: Nasty Business
music: Blues
release date: july14, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Mark Cameron

© Rootsville 2023


De in Minnesota wonende zanger, songwriter en gitarist Mark Cameron is al meer dan actief in livemuziek dertig jaar. Na vijf studio-releases in de jaren '80 en '90 richtte Mark zijn aandacht op de blues en bracht tussen 2009 en 2017 nog vier albums uit in het bluesgenre, waaronder 'Live at Blues on the Chippewa.” Deze ongeplande live-opname tijdens een van de vele festivaloptredens van de band “perfect legt zijn live geluid vast, het op één na beste na erbij te zijn, helemaal hot stuff”.

In 2019 behaalde Mark Cameron hitlijsten met On A Roll. Het album bereikte # 5 op de RMR Contemporary Blues chart en won een zilveren Global Music Award. On A Roll werd ook geselecteerd als de beste onafhankelijk geproduceerde album van de Minnesota Blues Society in 2019. The Mark Cameron Band vertegenwoordigde Minnesota bij de International Blues Challenge en er waren ook verschillende originele nummers te zien op het Minnesota Blues All-Stars-album. De release uit 2021, Back From The Edge, bereikte de halve finale van de 2022 Unsigned Only-muziekcompetitie en won een bronzen Global Music-prijs, evenals het bereiken # 4 op de RMR Contemporary Blues-hitlijst. Bekend als een charismatische frontman en soulvolle gitarist, Mark levert zijn originele composities met een mix van oprechtheid, eerlijkheid en vaak een vleugje humor. Mark's Het vocale bereik strekt zich uit van basbariton tot volledige grom en zijn originele teksten trekken de luisteraar naar zich toe en schilder een beeld van de vele werelden binnen de blues.

Hard werkend om verder te verkennen wat hij "The Minneapolis Sound" noemt, keert gitarist Mark Cameron terug met Nasty Business, debuteert op het Blue Heart Records-label. De tien nieuwe tracks zijn voorzien van de gespierde geluid gegenereerd door zijn hardwerkende vijfkoppige band. Scott ondersteunt zijn gruizige gitaar en zang Lundberg op bas, drummer Dan Schroeder, bluesharpman Rick Miller en Sheri Cameron op saxofoon, percussie en zang. Cameron bracht verschillende gasten binnen om het grote geluid te versterken, waaronder Tommy Barbarella op keyboards, vocalisten Tonia Hughes, Sara Renner en Grammy-genomineerde Teresa James samen met de blazerssectie van Zack Lozier en Ian Schroeder.

De gitaar van Cameron brengt ons bij het openingsnummer 'Sorry', een volledig productienummer dat de toon zet dingen die gaan komen. Het titelnummer, "Nasty Business", bevat samen met een stiekeme groove van Schroeder vettige mondharmonica en zoete achtergrondzang in contrast met de bedwelmende materie. De hobbel 'n' grind blues "What's For Supper" is gelaagd met snarky idioom over het onderwerp stoere liefde, demonstrerend Camerons rapier bluesman humor. De veelgeprezen drummer, producer en geluidsontwerper Greg Schutte neemt deel op het swingende 'Language Of The Blues', met hete blazersjabs en meer zoete backing vocals met nadruk op Camerons boodschap van vrede en liefde. Het langzaam brandende "That's A Fact" heeft Cameron de rol spelen van een broeierige minnaar met overtuigend theatraal.

Cameron vertelt het eerbetoon aan een Northland juke joint en zijn beruchte eigenaar, "Nick's Place", dat zou uit de pagina's van een roman van Mickey Spillane kunnen komen. Het pulserende "Everything" legt de attributen van een populaire Femme Fatale op adviserende toon. Teresa James sluit zich aan bij Cameron op het zwoele Latijn gekruid gedicht van onbeantwoorde liefde 'Combination'. Hij en Miller hebben medelijden met veelvoorkomende karmische praktijken tijdens het akoestische Delta-duet 'Life Is Good'. Het liefdesliedje “Voodoo” van Swamp Pop sluit de set af melodieuze flair. Blues is zeker de zaak van Mark Cameron, en zijn blues is gemeen

tracks:

01 Sorry
02 Nasty Business
03 What's for Supper
04 Language of the Blues
05 That's a Fact
06 Nick's Place
07 Everything
08 Combination
09 Life is Good
10 Voodoo