© Rootsville.eu

Markus Rutz (US)
tiltle: Storybook
music: Jazz
release date: february 17, 2023
label: JMARQ Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Markus Rutz

© Rootsville 2023


De in Chicago gevestigde trompettist Markus Rutz staat goed aangeschreven om zijn bluesachtige, soulvolle stijl en prachtige toon. Na het succes van zijn Blueprints Figure One en Blueprints Figure Two, die beide internationale radio-aandacht kregen, ontving Rutz de eer om te worden geselecteerd als vertegenwoordiger van Chicago Music voor het 2020 Year of Chicago Music. Deze onderscheidingen kunnen het publiek inzicht geven in de indruk die Rutz op zijn luistergemeenschap heeft gemaakt, maar om echt inzicht te krijgen in de unieke compositorische geest van Rutz, moet men het verhalenboek openen.

De aankomende release van Rutz bevat uitstekende uitvoeringen van composities van de bandleider en doordachte arrangementen van beproefde standaarden. Het album opent met een proloog en ontvouwt zich in drie verschillende hoofdstukken. Storybook begint in het heden, kijkt terug in de tijd en pauzeert voor reflectie, en keert weer terug naar het heden. Het album is gecomponeerd met universaliteit en eenheid als kern. Storybook viert het idee dat onze collectieve verhalen allemaal met elkaar verweven zijn, en door licht te werpen op de muzikale opvoeding van Rutz, vertelt het ook de verhalen van zijn grootste invloeden, waaronder beroemdheden als Miles Davis, Kenny Dorham, Ellis Marsalis, Mal Waldron en Lil Hardin.

De albumopener "Something's Blowing In" toont een westenwind die in 1949 uit New York City waaide en het effect demonstreert van de enorme muzikale output van giganten als Miles Davis en Charlie Parker op Chicago en op het leven van Rutz. Rutz geeft aan: “Op 14-jarige leeftijd werd Miles Davis een co-auteur in mijn leven. Op een middag pakte ik een exemplaar van Kind of Blue en vanaf de eerste noten van Bill Evans en de lopende bas van Paul Chambers en het geluid van Miles' trompet, opende het levenspad dat ik bewandelde zich voor iets anders... Miles kwam in mijn leven met die opname en bracht elk van de andere muzikanten mee, die allemaal in mijn bewustzijn zijn gebleven en deel zijn gaan uitmaken van mijn ontwikkelingsleer en muzikale ervaring.

"Chapter One - The Straightaway" vertegenwoordigt het heden in Chicago, Illinois. "The Everyday Escapades of M&M" en "Third Coasting" reflecteren op de eb en vloed van het dagelijks leven; de prachtige ervaringen en de strijd waarmee we in ons huidige moment worden geconfronteerd. Hoofdstuk één besluit met een intermezzo dat de tijd overbrugt met een eerbetoon aan mentoren die Rutz zowel direct als indirect hebben begeleid om persoonlijk vanuit het verleden naar het heden te komen.

“Chapter Two" – Leren is een benijdenswaardige kans is een eerbetoon aan de grote mentoren van Rutz, waaronder Kenny Dorham, Ellis Marsalis en Richard Davis. Rutz levert suggestieve arrangementen van Kenny Dorham's "Buffalo" en Joe Henderson's "Short Story", evenals zijn originele compositie "Mr. E", een eerbetoon aan Ellis Marsalis. Rutz merkt op: "Zelfs zonder iemand te kennen of te ontmoeten, nemen we signalen op en hebben we invloeden die elementen van onze levensverhalen kunnen zijn."

"Chapter Three - The Sentiments" vertoont deze invloed door specifieke nummers te presenteren die een grote impact op Rutz hadden. "Interlude on a Nostalgic Afternoon" zet de toon voor dit hoofdstuk van reflectie - een meditatie op het verleden door de ogen van het heden. Rutz levert een opwindende uitvoering op deze kenmerkende composities, "Just For a Thrill" van Lil Hardin Armstrong en "Soul Eyes" van Mal Waldron. De Epiloog brengt de luisteraar terug naar het heden met Rutz’ aangrijpende compositie “Right at Home”. StoryBook viert een goed geleefd leven door middel van liedjes, en degenen die er invloed op hebben gehad, de "co-auteurs" van het verhaal van Rutz, wiens wijsheid hij met zich mee wil dragen en aan anderen wil geven.

tracks:

Prologue
1. Something’s Blowing In 4:02
2. Interlude for the Weekend 0:27
Chapter One – The Straightaway
3. The Everyday Escapades of M&M 5:47
4. Third Coasting 5:18
5. Interlude of Values & Education 0:27
Chapter Two – Learning is an Enviable Opportunity

6. Buffalo – by Kenny Dorham 6:54
7. Mr. E 5:46
8. Short Story – by Joe Henderson 5:42
Chapter Three – The Sentiments

9. Interlude on a Nostalgic Afternoon 0:34
10. Just for a Thrill – by Lil Hardin Armstrong 4:20
11. Soul Eyes – by Mal Waldron 6:26

Epilogue

12.  Right at Home 3:57