© Rootsville.eu

Max Gerl (US)
tiltle: Self-titled
music: Jazz
release date: july 28, 2023
label: JMI Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Max Gerl

© Rootsville 2023


Max Gerl is een bassist/componist/producer uit Dallas, Texas. Hij studeerde in 2017 cum laude af aan het Berklee College of Music en heeft sindsdien internationaal opgetreden op het Monterey Jazz Festival, North Sea Jazz Festival, Ronnie Scott's Jazz Club, enz. Hij trad op of nam op met Grammy-winnaar en jazzlegende Arturo Sandoval, James Francies, Jordan Rakei, Talib Kweli, Blaque Dynamite, Makaya McCraven, Tia Fuller, Sasha Berliner, Bernard Wright, Chris Cheek, Beka Gochiashvili, Stanley Clarke en Cameron Graves. In december 2019 bracht hij zijn debuutalbum uit als leider, Tbilisi. Naast privé optreden en lesgeven als een van de eerste call-bassisten in Los Angeles, heeft Gerl een druk schema met het schrijven en opnemen van zijn eigen muziek. Gerl werkte een groot deel van 2021 samen met de in Dallas gevestigde Eastwood Music Group en produceerde Wasafiri, een jazz-fusionalbum met voornamelijk composities van Gerl. Het album is een eerbetoon aan de fusionlegendes van begin tot midden jaren 70, zoals The Headhunters, Weather Report, enz.

Max Gerl wordt geproduceerd door baslegende Stanley Clarke, die sinds zijn verhuizing naar Los Angeles in 2019 als muzikale mentor voor Gerl heeft gediend. .” In de studio speelde Clarke een hands-on rol die zowel bijdroeg aan de composities als aan de uitvoering. In de controlekamer was hij vooral behulpzaam als het ging om het microfoonen van het instrument en het algehele geluid van het project. "Max is een van mijn favorieten van alle jonge bassisten van vandaag", verkondigt Clarke. “Het belangrijkste voor mij was dat ik er zeker van wilde zijn dat alles wat Max speelde duidelijk te horen was op alle luisterformaten. Ik denk dat mensen verbaasd zullen zijn hoe goed de uitvoeringen van Max sonisch overkomen.”

Gerl was 16 toen hij Clarke voor het eerst backstage ontmoette in een theater in Dallas na een indrukwekkend optreden van de Stanley Clarke Band. Uiteindelijk kwam de cirkel rond toen Mitchell, een goede vriend van Gerl, zich bij de band voegde met toetsenisten Beka Gochiashvili en Cameron Graves. Gerl begon met hen beiden te spelen en werd uiteindelijk lid van de band van Grave (hij verschijnt op zijn eclectische Mack Avenue-release Seven uit 2021). Deze samenloop van gebeurtenissen leidde in 2018 tot een toevallige ontmoeting in een hotellobby tijdens het North Sea Jazz Festival, waar Clarke de bassist een open uitnodiging deed om contact met hem op te nemen in Los Angeles. Toen Gerl een jaar later daarheen verhuisde, was Clarke een van zijn eerste telefoontjes. “Sindsdien is hij een leidende aanwezigheid geweest bij het ontwikkelen van mijn kunstenaarschap als leider, ontwikkeling als speler van het instrument en een algemene mentor in alle dingen.

Een van de belangrijkste adviezen die Clarke gaf, was dat hij zo snel mogelijk zijn eigen platen moest uitbrengen. Zo ontstond zijn debuutalbum Tbilisi uit 2019. Beïnvloed door het John Coltrane Quartet, beschikte Tbilisi over een getalenteerd ensemble van opkomende muzikanten, waaronder Aaron Shaw op saxofoon, Paul Cornish op piano en de eerder genoemde Mike Mitchell op drums. Een explosieve en zeer intense opname, Tbilisi was slechts een kennismaking met de bassist, die de lat aanzienlijk hoger legt in deze solo-showcase.

Het openingsnummer "Patience to Find the Start of the Journey's Path" was de eerste compositie die voor het project werd geschreven. Het openingsthema werkt als een "bass folksong" (een term bedacht door Clarke) en is bedoeld om de luisteraar welkom te heten op het album, aangezien het instrument de melodie, harmonie en ritme ondersteunt en geen solo's of improvisatie vereist. "Jimmy's House Painting" werd oorspronkelijk geschreven voor trio voordat het werd aangepast voor contrabas. “De melodie is technisch behoorlijk veeleisend, en het gevoel en de groove kwamen voort uit mijn herinneringen aan het spelen met de Senegalese sabar-meester Lamine Touré.

Het derde nummer, "For Rinat", vormde Gerls grootste uitdaging tijdens de opname. “Onlangs begon mijn oor te neigen naar kamermuziek en klassieke muziek, en bijgevolg was mijn grootste inspiratie tijdens de quarantaine de ongelooflijke Russische bassist Rinat Ibragimov, die helaas is overleden als slachtoffer van de pandemie. Vanaf de dag van zijn overlijden wist ik dat ik hem wilde eren. Dit is mijn nederige offer aan een titaan van het instrument”, blikt hij terug. "Language of the Unheard" is grotendeels gecomponeerd op basis van een improvisatie die volgde op de moord op George Floyd in mei 2020 en de daaropvolgende wereldwijde protesten, terwijl "Let's Cool One" gewoon een van de favoriete standaards van de bassist is - en hier is hij maakt het zich helemaal eigen.

De overige nummers op het album zijn vrije improvisaties. Elke rol tape van een halve inch bevatte ruimte voor zestien minuten muziek, dus improviseerde Gerl vrijuit voor een volle rol op de akoestische bas, gevolgd door een volle rol met de elektrische bas. Daarna bespraken en bepaalden Clarke en Gerl de melodische ideeën die ze het leukst vonden, en dat waren de laatste nummers voor de plaat.

tracks:

 1. Patience To Find The Start of the Journey’s Path
 2. Jimmy’s House Painting
 3. For Rinat
 4. Contradiction (Improvisation) 
 5. Allegro (Improvisation)
 6. Lento (Improvisation)
 7. Language Of The Unheard 
 8. Choice (Improvisation)
 9. Elegy (Improvisation) 
 10. Let’s Cool One 
 11. Postlude (Improvisation)