© Rootsville.eu

Melvin Smith (US)
tiltle: Perseverance
music: Jazz
release date: july 14, 2023
label: MISMWO Music
info artist: Melvin Smith
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Muziek is altijd een onderdeel geweest van het leven van Smith. Hij groeide op in Jacksonville, Florida, zong in het kerkkoor en trad op in toneelstukken op de basisschool. Op 12-jarige leeftijd begon hij met het bespelen van instrumenten. Het eerste blaasinstrument dat hij oppakte, was de klarinet, die van korte duur was. Zo was zijn tijd met het spelen van de fluit. Maar als het om de saxofoon ging, was dat een ander verhaal. Hij stapte snel over op de saxofoon. Zijn ouders, muziekliefhebbers, moedigden hun zoon aan om zijn muzikale talent na te jagen. Zijn moeder speelde trouwens piano en zijn vader was een muziekliefhebber.

Ze waren serieus over hun geloof en gospelmuziek en wilden dat Melvin een succesvolle muziekcarrière zou nastreven en zijn gaven zou gebruiken om de kerk en zijn gemeenschap te verheffen. Op dat moment was dat de verste gedachte van zijn geest. Maar toen zijn moeder tegen hem zei: "Op een dag zul je je gave gebruiken om de Heer te dienen", besefte hij niet hoe profetisch haar woorden zouden zijn.

Het jaar nadat hij de saxofoon had opgepakt, trad zijn jazzband op de middelbare school op tijdens het Montreux Jazz Festival. Het was een levensveranderende ervaring voor de tiener. Vanaf dat moment wist Smith dat hij geroepen was tot het jazzgenre. Jaren later ontving hij een studiebeurs voor het prestigieuze Berklee College of Music in Boston, MA, waar hij een Bachelor of Arts Degree in Professional Music behaalde. Daarna vervolgde hij zijn opleiding aan het City of New York - Queens College, waar hij zijn Master of Arts Degree in Performance - Jazz Studies behaalde.

Voordat hij New York City verliet, nam hij verschillende soloprojecten op. Aanvankelijk was hij een prominente gast op opnames van andere artiesten, waaronder Stix Bones, het New Hope Ensemble en The Back Alley Players. Maar uiteindelijk besloot hij dat het tijd was om te schitteren als soloartiest. Hij heeft tot nu toe zes projecten opgenomen: Portrait (2007), I Surrender All (2008), Evidence (2010), Time Will Tell (2014). Na zijn terugkeer in Jacksonville stapte hij weer de studio in en nam New Jack Theme (2020) en Blessed (2022) op. Zijn zevende project, dat in de zomer van 2023 uitkomt, Perseverance, is een bewijs van Melvins voortdurende toewijding aan zijn muziek.

Perseverance is een gevoelvol en gepassioneerd eerbetoon aan muzikale mentoren, familieleden en supporters. Het album begint met "Sound for Sore Ears", een heldere en vrolijke Jimmy Heath-origineel uitgevoerd door het kwartet. Jimmy Heath is een voormalige leraar van Smith's. Vervolgens biedt "Karita" een op Latin-jazz geïnspireerd origineel van Bobby Watson, uitgevoerd door het orgeltrio.

“Sometimes I Feel Like a Motherless Child” is een traditioneel jazzarrangement van de beroemde negerspiritual. "Letter To the Ancestors" is een compositie van Melvin Smith uitgevoerd door het orgeltrio, een eerbetoon aan al degenen die ons zijn voorgegaan. "Beatitudes - Interlude" laat het kwartet een ander origineel van Bobby Watson horen. "One by One", benadrukt de lezing van het kwartet van het Wayne Shorter-nummer als eerbetoon aan hem en de geest van Art Blakey en The Jazz Messengers.
"Gettin' It" is een funky origineel van Melvin Smith, uitgevoerd door het orgeltrio. "Beatrice", ook een orgeltrio-functie, presenteert een lezing van de compositie van Sam Rivers als een eerbetoon aan de nalatenschap van de saxofonist en zijn bijdrage aan de jazz.

Het titelnummer, "Perseverance", is een keihard origineel van Melvin Smith, uitgevoerd door het kwartet ter ere van het Classic Coltrane-kwartet uit de jaren zestig. "Golden" toont de vertolking door het orgeltrio van het populaire Jill Scott-nummer, aangepast op een manier die alleen door een orgeltrio kan worden gedaan. Het laatste nummer, "Beatitudes", is de volledige versie van de compositie van Bobby Watson. Het kwartet presenteert en verenigt passie en intellect.


tracks:

1. Sound for Sore Ears 6:11
(Jimmy Heath)
2. Karita 5:28
(Robert Watson Jr.) Second Floor Music BMI
3. Sometimes I Feel Like a Motherless Child 5:13
(Traditional) Arr. By Melvin Smith MISMWO Music BMI
4. Letter To the Ancestors 5:24
(Melvin Smith) MISMWO Music BMI
5. Beatitudes-Interlude 1:48
(Robert Watson Jr.) Second Floor Music BMI
6. One by One 5:40
(Wayne Shorter) Miyako Music BMI
7. Gettin’ It 4:50
(Melvin Smith) MISMWO Music BMI
8. Beatrice 4:05
(Sam Rivers) RIVBEA Music Co BMI
9. Perseverance 6:25
(Melvin Smith) MISMWO Music BMI
10. Golden 4:38
(A. Bell, H. Robinson Jr., J. Robinson Jr, and J. Scott)
Blue’s Baby Music ASCAP, HLS Music BMI,
JAT CAT Music Publishing ASCAP, and Three Wise Boys Music BMI
11. Beatitudes 9:25
(Robert Watson Jr.) Second Floor Music BMI