© Rootsville.eu

Micke Bjorklof & Blue Strip (Fin)
tiltle: Colors of Jealousy
music: Blues
release: june 16, 2023
label: Hokahey! Records
promotion: Hans Broere Promotion
info artist: Micke Bjorklof & Blue Strip

© Rootsville 2023


Het was al sinds 2018 dat we nog eens van deze Finse bluesman kwamen te horen, toen met het album 'Twentyfive Live At Blues Baltica'. Uiteraard niet Micke's fout want het was Corona die voor de vertraging zorgde. Dus met een paar jaar vertraging is er hier 'Colors of Jealousy' het nieuwe album van Micke Bjorklof & Blue Strip.

'Micke Bjorklof & Blue Strip' werden opgericht in 1991 en zijn één van de meest vooraanstaande blues-rock bands in Finland die ook buiten de grenzen heen heel wat waardering krijgen. Ze mogen fier al zo goed als 30 jaar als ambassadeurs van de blues worden aanzien voor Finland. In 2014 vertegenwoordigden zij hun land nog tijdens de IBC in Memphis. De band bestaat uit Micke Bjorklof (zang, harmonica, gitaar), Lefty Leppänen (gitaren, mandoline, zang), Teemu Vuorela (drums), Seppo Nuolikoski (bas) en Timo Roiko-Jokela (percussie, MalletKAT). Op dit nieweuwe album worden de backing vox verzorgd door Lena Lindroos en Veera Railio en krijgen we als extra gast Harri Taittonen op Hammond en keys. In 2015 werden ze op de 'Finnish Blues Awards' verkozen als 'Band of the Year'. In 2015 kwamen deze 'Micke Bjorklof & Blue Strip' bij me in beeld met hun album 'Ain't Bad Yet'. Dit album was destijds hun zesde release bij 'HokaHey Records'. 

Op deze 'Colors of Jealousy' vinden we 11 tracks terug en met deze nieuwe originals bewijzen 'Micke Bjorklof & Blue Strip' dat de blues uit land van duizend meren nog meer dan levendig is. Opener op dit album is 'Highway Highway', een bluesrocker waarbij naast de levendige gitaar rifjes ook het Hammond orgel zich manifest komt te ontplooien. 'Feel It In My Bones' is dan meteen een wat donkerder nummer waarbij de harp grooves van Micke als een rode draad doorheen het nummer surfen.

Met de titeltrack van deze 'Colors Of Jealousy' lijkt het tempo een ietwat te temperen en komen we misschien wel terecht in een hedendaagse filmtrack van een spaghetti western geteknd door Sergio Leone. Met 'Missing That Woman' komt de rock in hun blues wat meer in de spotlights te staan. Mede door de mooie gitaar intro lijkt 'Are You Real' een idyllisch rocknummer te worden maar de lyrics bewijzen het tegendeel.

'Long Ago' lijkt er op of 'Micke Bjorklof & Blue Strip' de akoestische tour opgaan maar dan is daar het heerlijke Hammond gevoel en krijgen we een goede dosis soul te verwerken door de dames van de backing vocals. Footstompin' 'n heavy is de noemer voor het daaropvolgende 'Thought You Were Mine'. Het is de mandolin van Lefty Leppänen die de toon komt te zetten op het volgende 'Good Times Somehow'. Het is trouwens samen met deze Lefty Leppänen en Chef dat Micke Bjorklof ook nog een project lopen heeft als akoestisch trio, met onder meer het in 2020 uitgebrachte 'Let The Fire Lead'. Na het psychedelisch klinkende ' Into The Fire' gaan ze er hier op deze 'Colors of Jealousy' uit met de native song 'It Takes Two'.

tracks:

01. Highway Highway
02. Feel It In My Bones
03. Colors Of Jealousy
04. Missing That Woman
05. Are You real
06. Good Times Somehow
07. Long Ago
08. Thought You Were Mine
09. Get Out
10. Into The Fire
11. It Takes Two