© Rootsville.eu

Mike Bourne Band ft. Johnny Burgin (US)
tiltle: Cruisin' Kansas City
music: Blues
release date: june 16, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Mike Bourne

© Rootsville 2023


Van het House of Blues tot het International Jazz and Blues Festival in Manilla en talloze andere locaties heeft Mike Bourne ook het publiek over de hele wereld vermaakt met zijn unieke stijl van jumpblues, blues en rootsmuziek sinds 1998. Geïnspireerd door Louis Jordan, T-bone Walker, en vele anderen, pakte Bourne op 22-jarige leeftijd voor het eerst de gitaar op en begon te spelen professioneel op 25-jarige leeftijd. Hij heeft opgenomen en opgetreden met legendes van het genre, waaronder Otis Rush, Sam Lay, Barrelhouse Chuck en meer. Na lange periodes in Chicago en Atlanta is hij er thuis in Kansas City. Ze hebben hun krachten gebundeld met bandleden van hoog kaliber en hun energieke shows laten de stad bruisen. Zijn nieuwe album, Cruisin' Kansas City, eert de Kansas City bluestraditie begon op 18th en Vine met dertien opwindende nieuwe nummers en grooves.

Kansas City onderscheidt zich, net als New Orleans, als een unieke smeltkroes en een swingende hoofdstad van jazz- en bluesmuziekstijlen die een grote rol speelden bij het beïnvloeden van wat zou in de jaren vijftig R&B en rock-'n-roll worden. Gitaarman, Mike Bourne, heeft tijd doorgebracht andere muzieksteden, Chicago en Atlanta, maar maakt van de grensstad Missouri zijn thuis en speelt zijn eigen versie van wat bekend staat als Kansas City Blues.

Als eerbetoon aan de spelers die hem begeleidden en de late nachten in de zweterige clubs van de beroemdheden 18th en Vine district, nam hij Cruisin' Kansas City op. Deelnemen aan Bourne voor de set van 13 nummers leden van zijn band, Kansas City Boogie, en een verzameling vrienden en speciale gasten - gitarist Johnny Burgin, toetsenisten Dave Creighton en Johnny Iguana, Big D Erickson (R.I.P.), Mickey Munoz van de Hoodoo Brothers, John Paul Drum en Greg Hopkins, trompettist bij de Buddy Rich-orkest.

De bonkende instrumentale titeltrackopener zet de tafel voor wat er met Bourne gaat komen leidend met een Kansas City Swing-riff op gitaar en de band die terugbelt. Patrick Recob legt de grote lopende bas neer, terwijl drummer Adam Hagerman de lekke band pompt shuffle voor Bourne's bluesparabel "Lose Your Rings, Keep Your Fingers." Hij tipt zijn hoed aan Buddy Guy en Booker T op het funky kinderliedje boogaloo 'Humpty Dumpty'. De slepende shuffle, "Golden Rule", bevat vettige bluesharp van John Paul Drum en stiekem slide-gitaarwerk. Bourne brengt de goede vibes uit op de jam in Jerry Garcia-stijl, "Help Somebody", compleet met een leuke rit naar de outro van de kerk. "Hollow Man" neemt aanwijzingen van Muddy Waters en Jimmy Reed voor een stampende two-beat Chicago Blues met roots in field hollers en kerkliederen.

Bourne reflecteert op zijn plaats in deze wereld en verklaart dat hij "Too Young To Be Old" is, terwijl hij naar beneden rolt route 101 brengt deze Chicago-groove terug naar KC. Hopkins helpt Bourne de muren af te blazen Jericho over "Los met de waarheid." Honky Tonk-blues "Missouri Boy" is een kip die wordt geplukt viering van downhome-roots. Hard rijdende dubbele shuffle "Running Song" heeft Bourne zich afvragend waarom hij in de ratrace zit. De erfenis van muziek uit Kansas City omvat ook de opkomst van de tenorsaxofoon, die Bourne eert door Sam Treinen op de klassieke r&b-ballad te spelen, "The One", met zijn sentimentele toon die ons terugvoert naar de stijldansen van de jaren vijftig.

Bourne levert een ijzige gitaarlead op de moderne swamp blues groover, "Dangerous Game", met een beetje een Stones-gevoel. Het laatste nummer 'Kansas City Grease' is een uittreksel van sessies met spelers en onderscheidingen uit Chicago twee gevallen, bluesharpman Davin "Big D" Erickson en drummer Robert W. "Bob" Lorenz, allebei te vroeg genomen.

 

tracks:

1. Cruisin' Kansas City
2. Lose Your Rings, Keep Your Fingers
3. Humpty Dumpty
4. Loose With The Truth
5. Running Song
6. Help Someone
7. Hollow Man
8. Golden Rule
9. Missouri Boy
10. Too Young To Be Old
11. The One
12. Dangerous Game
13. Secret Sauce