© Rootsville.eu

Misty Blues (US)
tiltle: A Tribute To Odetta
music: Blues - Gospel
release date: 2023
info artist: Misty Blues


© Rootsville 2023


De geliefde rootsmuziekgroep Misty Blues gaat live en akoestisch op hun nieuwe release Tell Me Who You Are: A Live Tribute To Odetta als eerbetoon aan een van de grootste Amerikaanse zangers aller tijden. De plaat brengt ons Misty Blues en de laag gestemde, grootse zanger Gina Coleman die folkstandaarden vertolkt die geassocieerd worden met de legendarische Amerikaanse folkzangeres en burgerrechtenactivist Odetta Holmes. Odetta, vaak ‘de stem van de burgerrechtenbeweging’ genoemd, was een belangrijk onderdeel van de folkboom van de jaren vijftig en zestig en beïnvloedde grote artiesten als Bob Dylan, Joan Baez, Mavis Staples en Janis Joplin. Ze rekende iconische burgerrechtenfiguren Rosa Parks en Martin Luther King Jr. tot haar bewonderaars en Rolling Stone plaatste haar op nummer 171 op de lijst van de 200 grootste zangers aller tijden.

Het maken van deze plaat staat al sinds de jaren 90 op de radar van Gina Coleman. Coleman had een ontmoeting met Odetta in de Bottom Line club in New York City als gast van Arlo Guthrie, wat een onuitwisbare indruk op haar achterliet en een baanbrekend moment was in haar muzikale reis. Het manifesteerde zich uiteindelijk in mei 2023, toen Misty Blues deze nummers akoestisch opnam voor een live publiek. Het was een grote stilistische verandering voor de normaal geëlektrificeerde band, maar Coleman en de rest van Misty Blues kwamen naar het evenement en leverden formidabel werk. MB is geen onbekende in de randen van hun genre en heeft er geen moeite mee om Colemans vaak geuite overtuiging uit te drukken dat Afrikaans-Amerikaanse volksmuziek zeker deel uitmaakt van de blues.

Coleman begint het album alleen en levert een solo a capella-vertolking van ‘Glory Glory’. Odetta zong het ook alleen en Coleman doet geweldig werk door onmiddellijk dezelfde emotionele weerklank te bereiken als het origineel. Je kunt gemakkelijk horen hoeveel dit materiaal voor haar betekent en dat dit meer is dan zomaar een show in de 24-jarige carrière van Misty Blues. Ze trekt snel de aandacht van elke ziel in de kamer.

‘Go Down Sunshine’ is een meeslepende shuffle van twaalf maten die de grens verlegt tussen Colemans folk-achtige vocale frasering en het bluesformat van het nummer. Misty Blues rockt de pocket iets harder dan de originele versie, maar ze laten hem ook springen van leven. De zang van Coleman is gedurfd en volledig aanwezig, waardoor de band precies daar komt waar ze heen wil. Pianoman Joel Nicholas staat hier ook hoog op en pronkt met een aantal zoete karbonades.

Het levendige ‘Take This Hammer’ betoont oprecht respect aan Odetta’s versie en geeft tegelijkertijd de draai van een bluesband aan dit klassieke deuntje. Coleman injecteert meer van haar persoonlijke stijl in haar vocale aanwezigheid, een zet die het bluesgehalte van het nummer aanzienlijk verhoogt. Aaron Dean treedt helemaal op op de saxofoon en rukt licks af die glinsteren en glanzen. “Hit Or Miss” is een zwaardere blues die functioneert als een krachtig volkslied en identiteitsverklaring. Coleman zet zichzelf op dit moment op alle mogelijke manieren in en spoort de andere muzikanten aan om zich in te graven en iets te vinden. Ze openen de groove en jammen in het midden, waardoor deze folkstandaard verandert in een akoestische funk-excursie. Er zijn geen weddenschappen afgedekt en iedereen luistert naar elkaar en reageert in realtime. Het is pure menselijke energie van de beste soort.

Misty Blues sluit de plaat af met een zalige en vrolijke versie van “This Little Light Of Mine” die je hart naar de hemel zal verheffen. Eileen Markland is een aangename verrassing op viool en Joel Nicholas slaat opnieuw neer op piano. Op dit punt heb je je gerealiseerd dat Gina Coleman en Misty Blues de enige crew zijn die recht kan doen aan deze nummers en de blijvende erfenis van Odetta, en je bent gewoon blij om dit te horen gebeuren. Tell Me Who You Are: A Live Tribute To Odetta is een must voor bluesfans van dichtbij en ver weg en is ook een uitstekende herinnering aan Odetta’s vaste plaats in de geschiedenis van de Amerikaanse muziek. Draai eraan en je voelt het allemaal.

tracks:

01. Glory Glory (Live) (3:23)
02. Go Down Sunshine (Live) (4:47)
03. Take This Hammer (Live) (4:54)
04. Hit Or Miss (Live) (7:52)
05. Blues Everywhere I Go (Live) (5:21)
06. How Long Blues (Live) (3:14)
07. Sometimes I Feel Like A Motherless Child (Live) (3:55)
08. Dink's Blues (Live) (5:08)
09. Easy Rider (Live) (5:14)
10. Midnight Special (Live) (5:33)
11. This Little Light Of Mine (Live) (6:44)