© Rootsville.eu

Misty Blues (US)
tiltle: Outside The Lines
music: Blues - Funk - Jazz
release date: 2023
info artist: Misty Blues


© Rootsville 2023


Sinds hun album 'Weed 'Em and Reap' uit 2020 ben ik helemaal fan deze band. Met Gina Coleman hebben ze bij "Misty Blues" een frontvrouw die kan tellen. Gina begon in 1990 te zingen op een uitdaging van haar collega's en is sindsdien niet meer teruggekeerd. Ze begon op te treden in een duet, The Siblings. Gina begon zo haar haar eigen duet, Cole-Connection, dat uitgroeide tot deze band waarmee ze een deel van haar originele muziek kon laten zien.

'Outside The Lines' is alweer het twaalfde album van Misty Blues en het is knallen. De zevenkoppige band heeft echt alles uit de blueskast gehaald. Zangeres Gina Coleman neemt je op deze wervelwind van een album mee in het vele moois dat de blues te bieden heeft. Dan weer lekker rocken, een lekker duet of een frivole salsa. Met alle muzikaliteit die al in de band zit, hebben ze nog een laag toegevoegd met de uitgelichte artiesten.

Het hart van Misty Blues bestaat uit een zevenkoppige band waarin alles wat dit album zo mooi is gebundeld is. Gina Coleman (zang/cigarboxgitaar/gitaar), Seth Fleischmann (gitaar/zang), Bill Patriquin (bas/trompet/zang), Benny Kohn (toetsen/zang), Rob Tatten (drums/trombone/zang), Aaron Dean (saxafoon) en Diego Mongu e (bas/gitaar/drums/zang).

“Where your blues come from” is de opener van het album, een geweldig nummer. Hoe de kracht van 'Misty Blues' hier samenkomt; de gitaar, de Hammond, de blazers, de drive en power in de ritmesectie, is fascinerend, wat een binnenkomer. Dit hoge niveau zet zich voort in een duet “I Don't Sleep” van Gina Coleman met Petri Byrd (Judge Judy), een geweldige match van stemmen. De basgroove in “Every wich way”, een nummer dat ze samen met haar zoon Diego Mongue schreef, is zo funky zo swingend, heerlijk. De funky groove wordt voortgezet in het duet “One Of These Days” met pianist/zanger Matt Cusson (oa Christina Aguilera, Dua Lipa). De saxofoon- en gitaarsolo's maken de muziek van Misty Blues zo divers. Na deze nummers met een wat jazzy feel is “Grip your soul” weer zo super funky, het doet me denken aan Stevie Wonder. Wat een geweldige muziek kun je maken als je zoveel muzikaal talent in je band hebt. Luister eens naar dat duel tussen sax en gitaar, het is werelds.

De slow blues “Days of Voodoo and Laughter” geeft alle muzikanten de ruimte in Misty Blues, de bas legt de basis, de gitaren vullen elkaar, met de piano en sax begeleiden ze allemaal Gina Coleman in dit nummer. Net als je denkt hoe gaat dit verder, opent Misty Blues een andere deur met de vette rocker “Granville T”. Met vette scheurende gitaren en donderende sax rockt het de kreukels uit je broek. “Durf te dromen” daarentegen is zo’n muzikale tegenhanger van dit geweld. Door in dit nummer haar diepere motivatie bloot te leggen, zingt Gina over haar groei, door terug te gaan naar haar roots en van daaruit tot nieuwe inzichten te komen, Durf te dromen. Het lied, opnieuw geschreven met haar zoon Diego, is van verstilde schoonheid. Als je dit album beluistert blijf je je verbazen over hoe de boel in elkaar zit, “Judgement day” bevat alle ingrediënten van Misty Blues, maar dan liggen de accenten net even anders. Zo ook bij ‘the Hate’, een nummer over wat haat met een mens doet, krachtig verwoord door Gina Coleman en bluespowervrouw Katt Riggins. De eer om dit album af te sluiten gaat naar Eric Gales, de funky inzet van Been A Long Time Coming sluit naadloos aan bij de stijl van Eric Gales.

tracks:

01. Where Your Blues Come From (3:16)
02. I Don't Sleep (Feat. Petri Byrd) (4:13)
03. Every Which Way (2:57)
04. One Of These Days (Feat. Matt Cusson) (4:05)
05. Grip Your Soul (4:03)
06. Days Of Voodoo And Laughter (5:29)
07. Granville T. (4:13)
08. Dare To Dream (5:26)
09. Judgement Day (3:53)
10. The Hate (Feat. Kat Riggins & Justin Johnson) (4:11)
11. Been A Long Time Coming (Feat. Eric Gales) (4:21)