© Rootsville.eu

Nick Justice (US)
tiltle: Stranger in my Town
music: Singer-songwriter
release date: july 28, 2023
promotion: KG Music Press
info artist: Nick Justice

© Rootsville 2023


Misschien herinner je je Nick Justice voor het laatst van zijn duo met Feter Martin Homer, The Sidemen. Twee jaar lang reisden ze om festivals te spelen (Tucson Folk Festival, Silverado Folk Festival, Flagstaff Folk Festival, Idlyllwild Singer Songwriter Festival) en vele luisterruimtes door het zuidwesten. Ze brachten een gelijknamige, veelgeprezen plaat uit die # 1 in kaart bracht in de luisterpeiling van Americana Highways in juli 2022. Na 93 optredens samen te hebben gespeeld, besloot het paar in oktober 2022 te stoppen en beiden terug te keren naar solo-optredens en opnames. De nieuwste solo-inspanning van Nick Justice is Stranger In My Town.

Het album is geproduceerd, ontwikkeld en gemixt door de gewaardeerde folkartiest uit San Diego, Joel Rafael. "Ik had het geluk de folklegende te ontmoeten op het Idyllwild Singer Songwriter Festival", zei Justice. "Onze daaropvolgende gesprekken brachten ons ertoe om samen te werken." Justice zingt, speelt gitaar en mondharmonica op het album, en hij en Rafael verzamelden een inspirerend team van muzikanten om hem op het album te begeleiden. Richard Stekol speelt gitaar en zingt achtergrondzang, Greg Leisz speelt pedal steel en dobro. Mai Leisz speelt bas en Rafael speelt akoestische gitaar op het nummer "Thanks for the Smiles".

Richard Stekol, die op alle soloplaten van Justice heeft meegewerkt of meegespeeld, heeft een rijke historie in de muziekwereld. Hij was een lid van de jaren zeventig Laguna Beach, CA band, Honk. Later werkte hij samen met Greg Leisz, Jules Holland en Jack Tempchin voor de Funky Kings. Hij heeft ook geschreven voor Michael McDonald en Bonnie Raitt. Het was via Richard dat Justice Greg Leiz ontmoette, die meespeelde op zijn debuutplaat, Between a Laugh and a Tear. "In de tien jaar tussen mijn debuut en deze plaat trouwde Greg met Mai, die toevallig een ongelooflijke bassist is, en die in de tourband van wijlen David Crosby speelde", merkt Justice op. “We hadden 4 dagen met Greg voordat hij met Jackson Brown naar Japan moest vertrekken. Greg, Mai en Richard logeerden bij mij thuis en we reden naar de opnamestudio van Joel, die zich op zijn boerderij in Valley Center, CA bevindt.

Het laatste album van Justice was een inspanning van de volledige band. “Ik had het eigenlijk gestript van grotere klinkende inspanningen in mijn muziek die eraan voorafgingen. Ik was nog steeds niet tevreden en wilde het geluid nog meer strippen. De enige percussie op deze plaat komt van mijn akoestische gitaar”, legde hij uit. “Ik was ook op zoek naar een ander geluid studio-gewijs. Ik denk dat het gebruik van een nieuwe studio, een nieuwe technicus en een nieuwe producer de muziek frisser maakt. De aanpak van Joel was heel anders dan ik gewend was. We hebben heel hard gewerkt in de studio en zouden een opname maken totdat we het goed hadden.

Justice vermeldt dat hij veel naar Woody Guthrie en Hank Williams heeft geluisterd, samen met hedendaagse artiesten als Joel Rafael, Greg Brown, Peter Case en Mary Gauthier. “Voor deze plaat voelde ik me aangetrokken tot de eenling in ons allemaal en mensen die op een kruispunt staan waar een verkeerde afslag problemen kan veroorzaken. Ik heb het gevoel dat we zo opgeslokt worden door alles wat deze wereld ons te bieden heeft, dat we soms dingen gewoon moeten laten gaan.”

Het eerste nummer is het titelnummer en vertelt het verhaal van je niet op je plaats voelen in een vertrouwde omgeving. "Toen ik een jonge man was, wilde ik overal zijn, behalve waar ik opgroeide en woonde op Long Island", vertelt Justice. “Ik vertrok kort na mijn 18e verjaardag en trok de wereld in. Ongeveer 10 jaar later keerde ik terug naar mijn geboorteplaats en toch voelde er niets 'thuis' aan. Ik herinner me dat ik op straat iemand tegenkwam met wie ik op de middelbare school zat en die me niet eens herkende. Dat was diep voor mij. Ik werd een vreemdeling in mijn stad.”

"Don't You Know", "Hard Times" en "Don't Walk Away" zijn allemaal nummers over het leren van levenslessen: opgroeien, de uitdagingen van het leven onder ogen zien en beslissen om al dan niet te blijven.

Twee van de nummers op het album zijn niet door Justice geschreven. Volgens Justitie sprak "American Walking By", geschreven door Stekol, "altijd in zijn verdriet tegen mij." Bovendien voegde Justice een opname toe van een van zijn favoriete nummers van Joe Rafael, genaamd "Thanks for the Smiles".

"The Night My Heart Caught Fire" vertelt het verhaal van Justice's reis van ontmoeting, verliefd worden en trouwen met zijn vrouw. Toen ze achter in de dertig waren, kruisten ze elkaars wegen als alleenstaande ouders. “Na twee jaar uitsluitend te hebben gewijd aan het opvoeden van mijn dochter, in een poging om mama en papa te zijn, ontmoette ik mijn vrouw bij McDonalds waar we allebei aan het eten waren voor onze kinderen. Terwijl de kinderen op de klimrek speelden, praatten we. Vier maanden later waren we getrouwd en nu zijn we 24 jaar later met het opvoeden van onze kinderen. Ik ben weer aan het schrijven, platen maken en optreden. Er was een avond dat we op een feestje waren en ik keek de kamer door en zag haar in het perfecte licht. Dat was de nacht dat mijn hart in brand vloog.”

"Let the Wind Blow" is een nummer over dingen loslaten terwijl je door de vele waarheden en onwaarheden van de wereld navigeert, terwijl "Dream #9" de artiest's kijk op dakloosheid in American is - Er is een plek in mijn gedachten waar ik niet wil gaan / ik bezoek soms begin ik me echt neerslachtig te voelen.

"Save Somebody" eindigt het album als een gospelnummer. “Ik heb altijd al een gospelmelodie willen schrijven. Weet niet of dit in aanmerking komt, maar het is mijn mening. Ik verslond de Country Music-serie van Ken Burns, vooral muziek die werd gebruikt om mensen te aanbidden en samen te brengen. De baptistenkerken van het zuiden, de opwekkingen van pinkstertenten in het middenwesten en de new age-visioenen van het westen troffen me. Ik was op een dag in de studio aan het rommelen op een 'A'-akkoord en begon de zin te zingen: 'Ik wil iemand redden / ik wil ze het pad naar de Heer laten zien'. De coupletten kwamen snel en binnen 15 minuten hadden we het deuntje.”

Herinnerend aan een interview met Bob Dylan waar zijn advies was "houd het klein, maar blijf doorgaan", geeft Justice toe dat hij al vroeg leerde dat zijn associatie met muziek niets te maken had met de muziekbusiness. “Ik ben geen geweldige gitarist, ik ben geen geweldige zanger, maar ik kan de menselijke conditie observeren en dat kan ik overbrengen in een lied. Roem is een vluchtige en schroeven met je geest. Het was nooit mijn tas. Als je houdt van wat je doet, doe je het op elke schaal of elk podium. Ik heb voor 10.000 mensen gespeeld en ik heb vaker voor lege huizen gespeeld. De prestaties verschillen nooit.”

Justice staat bekend om zijn optredens en zal zich voor en na de shows mengen met zijn publiek. "Het is belangrijk om je publiek op hun gemak te laten voelen, zodat ze volop kunnen genieten van de ervaring", benadrukt hij. “Ik ben een waarnemer en wat ik waarneem, zet ik om in een lied. Als mensen me komen opzoeken, nee, ik ben geen franje en dat ze een eerlijke prestatie zullen krijgen en hopelijk een beetje beter naar huis gaan, wetende dat iemand ze krijgt. Ik denk dat dit een eerlijke plaat is. De nummers vloeien in een samenhangende volgorde in elkaar over. De vreugde die uit het spelen komt, is een directe weerspiegeling van de vreugde die we hadden om het te maken. Ik hoop dat mensen ervan genieten.”