© Rootsville.eu

Nick Vardanega (Aus)
tiltle: New Beginning
music: Jazz
release date: june 23, 2023
label: Self-released
info artist: Nick Vardanega
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Genomineerd voor "Young Australian Jazz Artist of the Year", is gitarist/componist Nic Vardanega een stem in de internationale jazzscene. Momenteel gevestigd in New York City, heeft hij gespeeld met veel van de toonaangevende muzikanten van Australië, waaronder pianist Mike Nock en naast vele nieuwe New York City-muzikanten.

In december 2014 bracht Nic zijn debuutalbum uit als leider getiteld Inverno - een verzameling originele muziek geïnspireerd door zijn Italiaanse afkomst met zijn Sydney-kwartet. Het album werd goed ontvangen met een recensie in The Weekend Australian en een nominatie voor de prestigieuze Bells Australian Jazz Awards. Nic is al heel lang sideman en medewerker van pianist/componist Francesca Prihasti. Naast optredens over de hele wereld, is hij verschenen op drie van haar studio-opnames, Night Trip (2015), Evolving (2016) en Adriana (2019).

Sinds Nic in 2016 naar New York City verhuisde, voltooide hij een Master of Music in Jazz Studies aan de New York University, nadat hij een studiebeurs van de American Australian Association had ontvangen. Zijn tweede opname als leider, Point in Time, omvatte een momentopname van zijn eerste jaren ondergedompeld in de Amerikaanse scene en werd in 2019 uitgebracht met de voor een Grammy genomineerde Amerikaanse trompettist Michael Rodriguez. Zijn meest recente opname, New Beginning, werd in 2022 opgenomen als trio-uitje met de empathische ritmesectie van Ben Allison op bas en Allan Mednard op drums. Vardanega staat gepland voor medio 2023 en wijdt dit album aan de komst van een post-pandemische wereld en aan het verwelkomen van de komst van zijn eerste kind.

New Beginning is het derde album van de in Australië geboren gitarist/componist Nic Vardanega. De titel van het record van de leider, die al zeven jaar in New York woont, roept de inspiratie op die ontstond tijdens de conceptieperiode van het project. Deze plaat vat het idee samen van een nieuw begin voor ons allemaal als we uit de pandemie komen, ons niet-virtuele leven hervatten en voor hem persoonlijk om vader te worden in 2022.

Het album bevat acht nieuwe composities geschreven door Vardanega, uitgevoerd als een trio naast Ben Allison op bas en Allan Mednard op drums. Op zijn laatste twee kwartetplaten heeft hij het ensemble teruggebracht om deze instrumentatie voor een paar nummers te gebruiken, maar voor dit project stelde hij voor dat de hele plaat zou worden gewijd aan de driedelige eenheid. Het empathische, aanpasbare en op liedjes gebaseerde spel van de groep weeft een rijk tapijt van stemmingen over de duur van het programma en geeft Vardanega de ruimte als componist en gitarist om de volledige beheersing van zijn muzikale visie in te zetten. Deze acht deuntjes dienen als eerlijke, gedistilleerde representaties van mijn muzikale identiteit, terwijl de verstandhouding en veelzijdigheid van het trio met Ben en Allan me de vrijheid geeft om de deuntjes te vormen zoals hj wil, waarbij hijzelf de muziek in elke richting kan sturen.


tracks:

1. New Beginning 5:31
2. Cardenas 4:36
3. Side Effects 5:09
4. Looking Back 6:12
5. Inner Episode 4:31
6. Glass Moon 5:08
7. Summers 5:10
8. M’s Lullaby 4:46