© Rootsville.eu

Nicole Zuraitis (US)
tiltle: How Love Begins
music: Jazz
release date: july 7, 2023
label: Outside in Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Nicole Zuraitis

© Rootsville 2023


Outside In Music is verheugd de release aan te kondigen van How Love Begins, de provocerende nieuwe release van jazz-singer-songwriter en vocale/instrumentale krachtpatser Nicole Zuraitis. How Love Begins, gecoproduceerd door Christian McBride, is een vurige, kwetsbare en herkenbare meditatie over moderne liefde die de status van de voor een GRAMMY genomineerde Zuraitis als een van de meest vooraanstaande songwriters van onze tijd verstevigt. Naast de zwevende zang en pianistische refreinen van Zuraitis, bevat How Love Begins de eerder genoemde Christian McBride op bas, Gilad Hekselman op gitaar, Maya Kronfeld op orgel, Wurlitzer en Rhodes en Dan Pugach op drums. Het album bevat ook speciale gasten David Cook op piano, Billy Kilson op drums en Sonica - een mede-geleid vocaal trio bestaande uit Thana Alexa, Julia Adamy en Zuraitis.

Muzikaal gezien is How Love Begins een eerbetoon aan veel van de favoriete songwriters van Zuraitis, van Tin Pan Alley tot nu. Net als de grote componisten van weleer, slaagde Zuraitis erin materiaal te componeren dat rauw en herkenbaar is, met het potentieel om generaties lang voort te leven. "Ik wil niet de enige zijn die deze liedjes zingt die ik schrijf", voegt ze eraan toe, vurig volhoudend dat het haar doel is dat zowel jazzliefhebbers als professionals haar liedjes aan hun repertoire toevoegen.

Het eerste deel van How Love Begins, ‘part I: oil’, plaatst de luisteraar in een muzikale weergave van de donderende opwinding van een nieuwe vlam die net begint, met glibberige wendingen. In "The Good Ways" waarschuwt Zuraitis "Je bent gewoon gevaarlijk, zoals schokgolven" en later "Een beetje hitte, veel kruiden / mysterieus, speelt nooit leuk." Het avontuur gaat verder met “Travel” waarop een brede, filmische soundscape wordt gepresenteerd door de ritmesectie waar Zuraitis’ zang overheen zweeft, schijnbaar barstend van het verlangen om de autonomie en vrijheid van de luisteraar te behouden.

Ze onderzoekt de wisselvalligheden van dagdromen in haar bewerking van de Debussy-klassieker "Reverie", met originele teksten geschreven door Zuraitis die mediteren over hoe de geest bezig raakt met "onmiskenbare draaikolken van fantasie". “Let Me Love You” is een poëtisch hoogtepunt waarbij Zuraitis worstelt met de vraag: “Will you ever let me love you?” en later "Eindigt dit spel ooit?" We zijn er allemaal eerder geweest. Maar nu hebben we tenminste een nummer dat ons gezelschap houdt.

Het laatste stuk van "deel I" is "Burn" - een uptempo en levendig uitstapje, beginnend met een opmerkelijk contrapunt tussen Zuraitis en McBride. De band komt binnen, wat leidt tot een geweldige gitaarsolo. Hekselman glijdt met hoekige lijnen door het verloop, gevolgd door McBride met een pittige, lopende solo. De laatste tekst "Ik denk dat ik eindelijk een nieuwe romance zal proberen" bereidt de luisteraar gemakkelijk voor op deel II, hoewel de schroom op de loer ligt.

Beginnend met het tweede deel, 'deel II: water', duiken luisteraars in het diepe met 'Two Fish' waar Zuraitis bewondert, 'hoe groot, de diepte van hun liefde', waarmee een beeld wordt geschetst van het einde van een verhalenboek. De feelgood maar gevuld met verontrustende subtekst van "Well Planned, Well Played" schetst een recept voor moderne liefde, met "cafeïne en affirmaties", ondanks dat het "diep overweldigd" is. Het album neemt een emotionele spiraal met twee tot nadenken stemmende nummers: "20 Seconds" en "Like Dew". Onheilspellende teksten als “Alarmbellen luiden een waarschuwingsgeluid” en “verandering stroomt als bloed naar het hart, terwijl we verder uit elkaar groeien” zetten de toon. Hoewel het vuur in deel I werd aangestoken, insinueren toespelingen op tranen en water dat vlammen in rook veranderen. "The Garden" maakt de cirkel rond met melancholisch optimisme en acceptatie, met de hoop opnieuw te beginnen.

tracks:

  1. The Good Ways (4:17)
  2. Travel (4:24)
  3. Reverie (7:16)
  4. Let Me Love You (3:41)
  5. Burn (3:46)   
  6. Two Fish (5:05)
  7. Well Planned, Well Played (4:22)
  8. 20 Seconds (4:53)
  9. Like Dew (4:59)
  10. The Garden (5:24)