© Rootsville.eu

Nils De Caster & Sara De Smedt (B)
tiltle: Take This Stone
music: Americana
release date: 13 februari 2023
label: Lie Records
info artist: Nils De Caster & Sara De Smedt


© Rootsville 2023


In 2020 kwamen Nils De Caster & Sara De Smedt ons te verrassen met een parel van een Americana album. Met hun 'It Takes A Believer' wisten ze zowat gans muzikaal België in te pakken al was Sara ook te horen op 'Soul of A Man'. Vorig jaar trokken Nils en Sara samen met hun vrienden muzikanten HT Roberts, Bart Vervaeck, David Broeders en Leander Meuris richting de rust van de Ardennen voor een opvolger.

Op 13 februari komt 'Take This Stone' uit en is het moment van onthaasting weerom aangebroken. Nils en Sara leveren hier een album af met daarop 11 originals van de hand van beiden. Enkel op 'When I Close My Eyes' kregen ze hulp van Karlijn Sileghem, een nummer dat ook reeds als single België en de wereld werd ingestuurd.

Zoals we met z'n allen weten is Americana niet echt aan een bepaalde regio verbonden maar bij het beluisteren van deze 'Take This Stone' voelen we ons toch een beetje verbonden met de Tulsa sound van bijvoorbeeld JJ Cale. Stuk voor stuk heerlijk luisterende nummers waarbij het album opent met 'All Right'.

Nils De Caster hoort bij de top van de Gentse 'Americana' scene. Zowel als producer, multi-instrumentalist en componist en steeds zorgend voor de vrolijke noot tijdens de concerten schuimt hij reeds deccenia onze podia af. Na Jock in 'The Broken Circle Breakdown Band' stond hij er als de levende lijm bij 'The Infamous Roots Rielemans Family Ochestra' als Eduard Rielemans. Sara De Smedt studeerde in 2009 af als master kleinkunst aan het Herman Teirlinck Instituut. Met haar eindvoorstelling Mary’s Bleeding Heart, eigen composities gebracht door een strijkkwintet en één stem, speelde ze op een hele reeks podia door Vlaanderen. Ze schuimde ook de nationale en internationale podia af met het arenaspektakel Peter Pan, The Never Ending Story. 

Nummers als 'What Are We Waiting For?' en 'When I Close My Eyes' zouden zo over de oceaan de Americana charts veroveren en meteen naar de top stijgen. Bij het beluisteren van 'We Gotta Move On' verdwaal ik in gedachten zo richting John Prine. Met de uitnodiging 'Take This Stone' komen alle instrumenten aanwezig samen in een perfecte harmonie. Op 'The Wating Line' is er zelfs een knipoog richting blues waar te nemen daar waar bij 'No Great Lover' de glasheldere stem van Sara je meteen doet wegdromen. Superlatieven schieten te kort om deze 'Take This Stone' in het juiste daglicht te zetten.

Afsluiten doet het gezelschap met het instrumentale 'Red Kite' en zo staan Nils De Caster, Sara De Smedt, Bart Vervaeck, HT Roberts, David Broeders en Leander Meuris volop in de spotlights, de plaats waar ze thuis horen. d'Amuuzeleute met het beluisteren van deze 'Take This Stone' want het is schuune, vrie schuune.

tracks:

01 All Right
02 We Gotta Move On
03 What Are We Waiting For?
04 When I Close My Eyes
05 Take This Stone
06 You're Not Here
07 Sweetest Sin
08 The Waiting Line
09 No Great Lover
10 Endless Night
11 Red Kite