© Rootsville.eu

Paul Filipowicz (US)
tiltle: Pier 43
music: Blues
release date: january 10, 2020
label: BJ Records
info artist: Paul Filipowicz
promotion: Frank Roszak Radio Promotions (US)

© Rootsville 2023


Paul Filipowicz is een Amerikaanse bluesmuzikant uit Chicago. Hij is een zanger, gitarist en mondharmonicaspeler, die een deel van zijn eigen materiaal schrijft. Tot op heden heeft Filipowicz acht albums uitgebracht. Filipowicz heeft meer dan veertig jaar zijn eigen band geleid en heeft in het grootste deel van de Verenigde Staten gespeeld.

Zijn eerste album, What Have You Done for Me Lately, werd uitgebracht in 1999 op Orchard Records. Dit werd gevolgd door Midnight at the Nairobi Room (2001) en Go for the Throat (2003). In 2004 maakte Filipowicz een speciaal gastoptreden op de 'Luther Allison Celebration' in Madison, Wisconsin, als eerbetoon aan zijn oude vriend die enkele jaren eerder was overleden. De volgende release van Filipowicz was Chinatown (2004). Ken Saydak, die Filipowicz vele jaren eerder had ontmoet, speelde piano op dat album. Chickenwire (2007) was een live-album.

Het album Unfiltered van Filipowicz werd uitgebracht op 28 juni 2018. [3] Het bevatte vijf originele nummers geschreven door Filipowicz. Het bevatte ook een versie van Magic Sam's "All My Whole Life Baby", Willie Dixons "Howlin' For My Darlin'", Little Milton's "I Found a New Love", plus het door Bob Geddins geschreven "Tin Pan Alley", en een cover van "Lowell Fulsons" Reconsider Baby.

In de loop van de jaren van spelen en touren, is de favoriete locatie van Filipowicz het Amerikaanse roadhouse. Hij heeft ongeveer 70 nummers geschreven en meer recentelijk heeft hij digitaal opnemen omarmd in plaats van het oudere analoge systeem. Weg van de muziek bouwt Filipowicz een blokhut in het noorden van Wisconsin en werkt hij graag aan zijn Ford hot rod-truck uit 1949.

Met deze 'Pier 43' heeft hij dus zijn nieuwste album uit. Een album dat waarbij de opnames werden uitgesmeerd over drie jaar met daarop wel enkele originals maar ook de traditional 'Hip Shake'. Openen doet Filipowicz met een eigen nummer, 'Old Time Superstition'. Het album kan over de ganse lijn als rauwe blues worden bestempeld zo ook het Tin Pan Alley bluesje en titeltrack 'Pier 43'.

'Poor Man's Throne' is dan weer een laidback bluesje daar waar de boogie komt bovendrijven op 'Humdinger' en Texas blues de bovenhand krijgt op 'Cut You Loose', eentje in SRV stijl. Als afsluiter is er eerst nog 'Ain't No Use' en ook met 'Use My Imagination' dat de soul liefhebbers ook kennen in de versie van Gladys Knight wordt er definitief afgezwaaid.

tracks:

01 Old Time Superstition
02 Angle Face
03 Pier 43
04 When I Get To Town
05 Spit Shine
06 Hip SHake
07 Poor Man's Throne
08 Humdinger
09 Cut You Loose

bonus tracks:

10 Ain't No Use
11 Use My Imagination