© Rootsville.eu

Pete McCann (US)
tiltle: Without Question
music: Jazz
release date: august 4, 2023
label: McCann Music
info artist: Pete McCann
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Jazzgitarist Pete McCann, geboren in Eau Claire, Wisconsin, maakt al meer dan 30 jaar integraal deel uit van de jazzscene in New York City. Zijn nieuwe opname, Without Question, (zijn zevende als leider) zal in augustus 2023 worden uitgebracht. McCann, een veelgevraagde sideman van duo's tot bigbands, met een unieke en brede reeks muzikale vaardigheden, heeft gitaar gespeeld op meer dan 100 cd's. Pete heeft op elk type locatie opgetreden, van jazzclubs tot jazzfestivals, van scholen tot concertzalen en zelfs in Carnegie Hall. Hij is naar 20 landen gereisd en heeft in bijna elke staat van de VS gespeeld.

McCann behaalde zijn Bachelor of Music aan de University of North Texas en gaf les aan de New York University, The New School, City College en Maine Jazz Camp. Hij heeft artikelen geschreven voor de tijdschriften Guitar Player en DownBeat en was te zien in de NYC Jazz Guitar Summit voor de True Fire-videoserie. Pete wordt onderschreven door D'Addario en Planet Waves. Without Question bevat Steve Wilson, Henry Hey, Matt Pavolka en Mark Ferber. McCann legt zijn inspiratie achter de deuntjes uit.

Hij wordt vaak vergeleken met verschillende gitaristen, wat ik prima vind, maar op dit punt in mijn carrière heb ik mijn herkenbare geluid en schrijfstijl gevonden. Ik noemde deze cd 'Zonder twijfel' om dit punt in mijn lang evoluerende carrière als jazzmuzikant te markeren. "I Can Remember" is een eerbetoon aan wijlen John Abercrombie. Hij is een van mijn favoriete gitaristen aller tijden. John speelde ongelooflijke melodieuze solo's en schreef onvergetelijke composities. Ik had het geluk dat ik op een opnamesessie met John heb gespeeld. Hij was net met rode ogen aangevlogen, kwam regelrecht naar de studio, pakte zijn gitaar en speelde in één take de mooiste solo!

"Trifecta" was een deuntje dat voortkwam uit een ritmisch idee waarmee ik aan het spelen was. Het doel was om te zien hoe vaak ik de gestippelde 8e noot kon gebruiken in een ruimte van 4 maten. De harmonie is verdeeld over drie sleutelcentra: C, Ab en E. Deze sleutelcentra zijn een grote terts van elkaar verwijderd. "Verloren stad." New York City werd bijzonder zwaar getroffen in de eerste weken en maanden na de Covid-lockdown. Ik herinner me dat ik op een avond door de stad reed. Er was bijna niemand buiten en het verkeer was extreem licht. Het voelde als een verloren stad. "Lovely Thing" is een eerbetoon aan wijlen saxofonist Lee Konitz. Ik had het genoegen om een dozijn optredens met Lee te spelen en hij hield me altijd scherp! Ik heb veel van hem geleerd en heb enorm veel respect voor zijn nalatenschap in de jazz. Een van zijn meest geliefde composities is een contrafact op What Is This Thing Called Love, genaamd Subbewustzijn-Lee.

"Blues voor OM" is geschreven voor de Franse componist Olivier Messiaen, die bekend stond om zijn Modes of limited transposition. Ik besloot een deuntje te componeren met modus 4 en het werkte goed in de vorm van de blues. "Complottheorie." Nadat een bepaalde ex-president de verkiezingen had verloren, werden er veel samenzweringstheorieën gepresenteerd als feiten om een bepaald percentage van de kiezers in de VS te beïnvloeden. Het toont alleen maar aan dat alternatieve feiten en mythen een hele provincie op zijn kop kunnen zetten. Dit is mijn muzikale reflectie op die donkere tijd. “Januari” is geschreven in de eerste maand van 2022. Het is de tijd om weer in het ritme te komen, maar ook om terug te blikken op het voorgaande jaar. Het is een maand van belofte naarmate de dagen langer en helderder worden.

"Hindsight" was een van de eerste deuntjes die ik schreef toen we in lockdown zaten nadat de pandemie NYC trof. Het is een weerspiegeling van die onzekere tijd. "Erase the Hate" is iets waarvan ik wou dat we het allemaal konden doen. We moeten allemaal vriendelijker zijn voor iedereen en onthouden dat we dit allemaal samen doen.

 

tracks:

1. Without Question 6:08
2. I Can Remember 7:36
3. Trifecta 6:11
4. Lost City 5:39
5. Lovely Thing 5:57
6. Blues for O.M. 6:01
7. Conspiracy Theory 4:47
8. January 7:50
9. Hindsight 6:27
10. Erase the Hate 4:25

musicians:

Pete McCann - electric and acoustic guitar
Steve Wilson - alto and soprano saxophone
Henry Hey - piano, Rhodes
Matt Pavolka - acoustic and electric bass
Mark Ferber - drums