© Rootsville.eu

Peter Veteska & Blues Train (US)
tiltle: Full Tilt
music: Blues
release date: october 20, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Peter Veteska & Blues Train

© Rootsville 2023


Full Tilt is de titel van de zevende release van Peter Veteska & Blues Train in acht jaar, maar dat is het wel zou net zo goed het muzikale motto kunnen zijn van deze keiharde band uit de oostkust blues-'n-rock jongens. Ze hebben op volle toeren gespeeld voor enthousiaste fans over de hele wereld kust sinds ze elkaar in 2013 ontmoetten.

Ze hebben het goed gedaan. De release van de band in 2021, Grass Ain't Greener On The Other Side, was dat wel gekozen door Jersey Shore Jazz and Blues Foundation als hun inzending voor de beste zelfgeproduceerde platenwedstrijd op de International Blues Challenge 2022. Nu, als volgt Tot aan het veelgeprezen So Far So Good van vorig jaar zijn de Jersey-jongens weer op het goede spoor op weg naar een stop bij jou in de buurt met Full Tilt – boordevol acht frisse nieuwe nummers van Veteska en vier slim gekozen covers.

Naast het powertraintrio van Veteska op zang en gitaar, Alex D'Agnese op drums en Coo Moe Jhee op bas, ze krijgen hier volop hulp van Jeff Levine op B3 en piano, Chuck Hearne en Rick Prince op bas, Mike Scott op sax, Tony Perruso op trompet, Jen Barnes met zang, en Mikey Jr., met harp en zang. Het zit allemaal strak verpakt door producers Veteska en Joseph DeMaio van Shorefire Recording in New Jersey Studio's.

Alles komt in beweging tijdens deze energieke sessie met ‘Go Find Another Man’, een bluesy nummer vol met stoer liefdesadvies met overal de zinderende harp van Mikey Jr. stuiterend op Levine's pittige B3-werk. “I Wasn't Wrong” volgt met Jersey's Jen Barnes het neemt een vurige vocale wending, opnieuw gehuld in B3 en de strakke riffs van Veteska. “Verdrietig En Blue” klinkt precies zoals het zegt, met een vlammende Veteska-zang over nog meer welsprekend B3. De eerste cover verschijnt terwijl de band door Albert King's "I Get Evil" zweeft waarbij Scott's sax en Perruso's trompet sterke blazerslijnen neerzetten. “Pack van leugens” is Veteska vertolkt de klaagzang van een minnaar over hoe “die lieve, vriendelijke woorden allemaal gewoon waren van leugens.” Vervolgens is “2 In The Morning” een meeslepend duet met Barnes terwijl hij een slechte gitaar speelt solo belicht twee geliefden die ongezien langskomen in de nacht.

“One After 909” van de Beatles krijgt de rockende Train-behandeling, met Veteska en Mikey Jr. deelt de zang en Mikey voegt een harp toe die naar beneden komt. Barnes keert terug voor nog een sprankelend duet waarin Jen en Peter de verschroeiende zang uitwisselen op “Take Back What Jouw eigen." Levine's prachtig ingetogen piano leidt Veteska naar een gevoelige lezing van "Nobody Knows You (When You're Down and Out)", de klassieker geschreven door pianist James Cox in 1923 en omgezet in een blueslied van Bessie Smith. ‘Slow Down You’ dus een verschroeiende langzame blues die Veteska een prachtige showcase geeft voor zijn krachtige zang en messcherpe gitaar, met halverwege nog een bluesy B3-solo. “Man About Town” is een vlammend instrumentaal met Scott's sexy sax-handelende klappen met Levine's rocken B3 in een opwindend albumhoogtepunt. Hoe dichterbij een vroege vakantie (of wanneer dan ook) is, behandelen als Veteska zingt de R&B-klassieker ‘Merry Christmas Baby’, geschreven door Johnny Moore, met Levine's in cadeauverpakking verpakte pianostijlen.

Dit is een geweldig klinkend album, ongetwijfeld grotendeels te danken aan de productiewaarden van de sessies evenals alle getalenteerde muzikanten. Zoals Veteska op de albumhoes opmerkt, was dat zo “Live opgenomen met minimale overdubs. Het doel was om een nauwkeurig afgestemde studio te produceren album zonder de vitaliteit en spontaniteit van onze liveoptredens op te offeren. Op zoek naar dat evenwicht opende de weg naar het aanscherpen van het Blues Train-geluid en het onderscheiden van Full Tilt van mijn vorige releases.

 

tracks:

01 Go Find Another Man
02 I Wasn't Wrong
03 Sad and Blue
04 I Get Evil
05 Pack Of Lies
06 2.00 in the Morning
07 One After 909
08 Take Back What You Own
09 Nobody Knows You
10 Slow Down You Crazy Fool
11 Man About Town
12 Merry Christmas Baby

musicians:

Peter Veteska: Vocals (all tracks except 2); Guitar (all tracks except 9)
Jen Barnes: Vocals (2, 6, 8)
Mikey Jr.: Vocals (7); Harmonica (1, 2, 7)
Alex D’Agnese: Drums (all tracks except 9)
Coo Moe Jhee: Bass Guitar (1, 2, 8, 10, 11, 12)
Chuck Hearne: Bass Guitar (4, 6)
Rick Prince: Bass Guitar (3, 5, 7)
Jeff Levine: Hammond B3 and Piano (all tracks except 7)
Mike Scott: Saxophone (2, 4, 11)
Tony Perruso: Trumpet (4)