© Rootsville.eu

Randy Bernsen (US)
tiltle: Heart, Mind and Soul
music: Jazz - Fusion
release date: october 30, 2023
info artist: Randy Bernsen
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Bernsen woont al lang in Fort Lauderdale, waar zijn bedrijf Jericho Jams Productions is gevestigd, en bracht op 16 juni zijn elfde album uit, het volledig originele en zelfgeproduceerde Heart Mind and Soul. Tot zijn bandleden behoren dit keer saxofonisten Bob Mintzer (Yellowjackets, Jaco Pastorius) en Bob Franceschini (Mike Stern, Victor Wooten), bassist Jimmy Haslip (Allan Holdsworth, Oz Noy), trompettist Dan Davis, toetsenist George Whitty en broers en zussen Uzi Nizri ( keyboards) en David Nizri (drums).

Bernsens opvolgers uit 1987 en 1988 van MCA’s Zebra-imprint, Mo’ Wasabi en Paradise Citizens, waren eveneens vol sterren, met saxofonisten Wayne Shorter en Michael Brecker, bassist Marcus Miller, drummer Steve Gadd en mondharmonicaspeler Toots Thielemans. Terwijl hij zijn commerciële vliegbrevet behaalde, toerde Bernsen door Japan, Maleisië en Europa en werkte hij samen met Weather Report-toetsenist en goeroe Joe Zawinul's zijproject The Zawinul Syndicate, dat verscheen op de opname Lost Tribes uit 1992. Het fusiongitaaricoon heeft sindsdien in eigen beheer opnames gemaakt en albums uitgebracht als Calling Me Back Home, AppTeaser en Grace Notes met onder meer Haslip, Thielemans, toetsenisten John Medeski en Joe Sample, en bassist Abraham Laboriel.

Bernsen’s Heart Mind and Soul, een muzikale sterrenkijker en hoogvliegende professionele piloot van de afgelopen kwart eeuw, is een nuchtere herinnering aan wat hem nog steeds naar huis roept. En in wat steeds meer een tijdperk van tribute-acts wordt, blijft Bernsen bewijzen dat hij zowel als componist als gitarist een zeer originele stem heeft met deze zes nummers tellende release, die volgens hem de eerste van een paar dit jaar zou kunnen zijn.

Zo ja, wat een voorgerecht is het dan. De openingsnummers ‘Prodigal Son’ en ‘With You Always’ tonen Bernsen’s melodieuze bekwaamheid als gitarist en arrangeur, bijgestaan door Franceschini en Davis. ‘A Shepherd’s Heart’ stijgt op dankzij het spel van Mintzer en de tonale bijdragen van Whitty, en ‘Abba Father’ toont Bernsens keyboardtrio-opstelling met de gebroeders Nizri. Het afsluitende “Chant 881” voegt Haslip toe aan de mix, resulterend in een Weather Report-achtige knipoog naar Zawinul en Shorter, de medeoprichters van die fusion-gigant, en “Billy Gate Blues” onthult een kant van Bernsen – de verschroeiende, rootsy invloed van Jimi Hendrix en Eric Clapton - dat is anders dan zijn zuivere verkenningen op Fender Telecasters, of zijn gitaarsynthesizer-nabootsing van hoorns, keyboards of steeldrums.

“Jericho Jams, de band en ik kijken uit naar verschillende spannende releases in 2023”, zegt Bernsen. “Heart Mind and Soul is het openingsproject. Melodieuze reizen en een brandende blues moeten je oren volop bezig houden. Houd ons in de gaten voor een aantal veelgevraagde heruitgaven, een paar singles en een interessant vakantieproject aan het eind van het jaar.” Die release eind 2023 zou kunnen resulteren in een nieuwe connectie met Davis. Een vervolg op Bernsens opname Angels We Have Heard on High uit 2004 met een kerstthema. De opname kan hints bevatten van Davis’ fusionklassieker Bitches Brew uit 1970.


tracks:

1. With you Always
2. Prodigal Son 
3. Shepherd’s Heart  
4. Billy Gate Blues 
5. Abba Father
6. Chant 881