© Rootsville.eu

Ray Gallon (US)
tiltle: Granbd Company
music: Jazz
release date: november 17, 2023
label: Cellar Music Group
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Ray Gallon

© Rootsville 2023


Cellar Music Group is verheugd de release op 17 november 2023 aan te kondigen van Grand Company, een boeiend trioalbum van de veelgeprezen pianist Ray Gallon. Grand Company toont een intrigerende mix van Ray's originele composities en frisse, opnieuw bedachte versies van klassieke standaarden. Dit project is de realisatie van Gallons al lang bestaande streven om op te nemen in een trio-setting met twee buitengewone muzikanten die een diepgaande invloed hadden op zijn vroege ontwikkeling. De bandleider wordt op deze monumentale release vergezeld door de legendarische Ron Carter, algemeen beschouwd als de beste bassist van onze tijd, en de veelgeprezen drummer Lewis Nash, bekend om zijn fenomenale werk met grootheden als Tommy Flanagan, Betty Carter, Kenny Barron en Dizzy Gillespie.

Luisteren naar pianist Ray Gallon betekent een reis maken door de grote lijn van de jazzpiano, vanaf het begin tot aan het allernieuwste heden. Doordrenkt met de woordenschat, de gevoeligheden en de ziel van de architecten van de jazzkunstvorm, is Gallons geluid helemaal thuis, afkomstig van de snaren van de piano in de iconische Van Gelder Studios - afkomstig uit de kamer waarin veel van de klassieke jazzalbums van weleer werden opgenomen. Er is geen groter gezelschap waarmee Gallon dit trio-uitje kan delen dan bassist Ron Carter en drummer Lewis Nash. De bandleider merkt op: “Zowel Ron als Lewis speelden een belangrijke rol in mijn muzikale ontwikkeling, vooral tijdens die beginjaren. Een trio-album opnemen met deze twee opmerkelijke artiesten staat sindsdien bovenaan mijn bucketlist; het doen bij Rudy Van Gelder, op die heilige Steinway B, was de kers op de taart. De date verliep soepel en alles werd in één of twee opnames opgenomen.”

Hoewel dit Gallons allereerste trio-optreden als bandleider is met deze geweldige muzikanten, delen deze drie meesters een lange geschiedenis van samenwerking. Eind jaren tachtig kregen Gallon en Nash de kans om samen met Ron Carter op te treden in Carters Quintet en Nonet, wat hun muzikale band versterkte.

Grand Company heeft lof gekregen van GRAMMY-winnende pianist Bill Charlap voor zijn uitzonderlijke trioconcept. Charlap rapsodiseert in de liner notes: “Dit is mijn favoriete soort triospel - het onnavolgbare en onderscheidende persoonlijke en collectieve geluid van Ray Gallon, Ron Carter en Lewis Nash heeft transparantie en helderheid, waarbij elke noot en elk gebaar iets betekent. De muziek van Ray Gallon is geïnformeerd, gepassioneerd en persoonlijk. Hij beschikt over een unieke ritmische verbeeldingskracht en een smeedijzeren vocabulaire. Grand Company is een mijlpaal.”

Het album zelf biedt een balans tussen traditie en innovatie, met de uitvoering van vijf originele stukken van Gallon, evenals zijn arrangementen van vier tijdloze standaarden. Gallons originele stukken raken een persoonlijke snaar, dit is improvisatiemuziek in de hoogste vorm van storytelling: een waar gesprek tussen drie artiesten met een ongeëvenaarde beheersing van de taal. Grand Company begint met Gallons arrangement van de Duke Ellington-klassieker “Drop Me Off in Harlem”. Vanaf de allereerste selectie wordt het oor geprikkeld door herharmonisaties en een geweldig ritmisch en melodisch samenspel tussen de trioleden. Gallon en Carter bieden prachtig vormgegeven solo's die de toon zetten voor een album vol fantastische melodieuze vindingrijkheid.

‘Acting Up’, een origineel van Gallon, is een wonderbaarlijk inventief, up-tempo contrafact gebaseerd op ‘Lullaby in Rhythm’ dat de speelse ritmische verplaatsing van een drastisch opnieuw geharmoniseerde akkoordprogressie bevat, voordat het uitmondt in een prachtig vloeiend, hard swingend solo-sectie. Gallon merkt op: “Het afscheidsfiguur voor Rons wandelsolo maakt gebruik van het “The Golden Striker”-motief van John Lewis en is een tipje van de sluier voor zowel John Lewis, mijn mentor bij CCNY eind jaren '70, als Maestro Carter, die houdt van dat stuk zo erg dat hij zijn trio ernaar vernoemde. ‘Two Track Mind’, nog een van Gallons inventieve originelen, grijpt terug op Gallons muzikale roots als bluespianist voordat hij de jazz ontdekte. Het stuk is geïnspireerd op Monk, Ray Bryant en Sonny Clark en hun vermogen om, zoals Gallon beschrijft, “bluesclichés in jazzgoud te draaien”. Na Carters adembenemende solo is er een schreeuwkoor met de opmerkelijke penseelvoering van Nash. De bandleider merkt op: "Het spelen van dit soort tempo met Ron en Lewis is waarschijnlijk het dichtst bij het ervaren van de hemel op aarde." Gallons ‘Monkey Bars’ is een speels stuk dat afwisselt tussen een 6/8 Afro-Cubaanse vamp en sfeervolle jazzwals. In dit stuk dient de 6/8 baslijnvampfiguur als achtergrond voor een geweldige solo van Nash. De angstaanjagend mooie ‘Zombette’, een stemmige originele ballad van Gallon die volgens hem ‘geïnspireerd was door een kleine Franse zombie die ik ooit ontmoette’, speelt zich grotendeels af in een tonaal dubbelzinnig muzikaal landschap, voordat hij uiteindelijk overgaat in de toonsoort D-mineur.

Het album sluit af met ‘Old Folks’, een deuntje dat een verhaal vertelt over de lange muzikale relatie van Gallon en Carter. Gallon herinnert zich: “Eind jaren ’80, toen ik afstudeerde aan CCNY, vroeg Ron me om met hem te spelen wat een terugkerend duo-optreden werd in de New Yorkse locatie Knickerbocker. ‘Old Folks’ was een standaarddeuntje dat hij bijna elke avond graag speelde en zijn vermogen om een eindeloze stroom geweldige nieuwe ideeën te produceren, avond na avond, refrein na refrein, zonder zichzelf ooit te lijken te herhalen, bleef verbazen! Hier spelen we het als een bossa met een toegevoegd vamp-intermezzo. De herbeschadiging die ik in de laatste A heb aangebracht, is door geïnspireerd die ongelooflijke ommekeer die Ron speelde met het ‘60s Quintet van Miles. Het lijkt op de een of andere manier passend dat een van de eerste nummers die ik ooit met Maestro Carter speelde, 35 jaar later de finale werd van dit droomproject!

tracks:

1. Drop Me Off In Harlem (D. Ellington/N. Kenny) 5.48
2. Acting Up (R. Gallon) 4.48
3. Zombette (R. Gallon) 6.08
4. Two Track Mind (R. Gallon) 5.26
5. Nardis (M. Davis)  5.37
6. Pins and Needles (R. Gallon) 4.53
7. If I Had You (T. Shapiro/J. Campbell/R. Connelly) 6.21
8. Monkey Bar (R. Gallon) 5.42
9. Old Folks (W. Robison/D. Lee Hill) 7.31