© Rootsville.eu

Red Red (US/B)
tiltle: The Alabama Kid
music: Alt-Blues
release date: 2023
label: NAKED
info artist: Red Red


© Rootsville 2023


We schrijven ergens in het voorjaar van 2019 toen we in de kelder van de 'Zapoi' te Mechelen op bezoek waren voor 'Red Red'. Op dat moment nog een onbeschreven blad al kenden we wel de bezielers van deze band. Totaal van m'n sokken geblazen die avond door hun benadering van de blues met als extra de psychedelic grooves van DJ Courtasock en zijn turntable. Meteen fan en zo zouden er al vlug enkele concerten volgen waarbij ze ons steeds meenamen op een verrassend reisje richting onbekende.

'Live' brengen ze oude blues in een nieuw jasje maar om nummers als 'Spoonful', 'Come On In My Kitchen' van Robert Johnson en zeker al 'In The Pines' te horen adviseren we je om deze 'Red Red' 'live' te gaan bewonderen. Na zorgvuldig te hebben gesleuteld aan hun eigen nummers is er dan eindelijk hun debuutalbum 'The Alabama Kid' welke zijn release zal kennen op zaterdag 11 november in het 'Arsenaal' te Mechelen.

'Red Red' dat is in de eerste plaats de howlin' voice en de adembenemende slide op zijn lapsteel van de uit Ohio afkomstige Tom Beardslee. Als volmaakte globetrotter en omzwervingen over de ganse aardbol lande hij tenslotte in België. Naast het hebben we Steve Ceulemans, een uitstekend gitarist die van vele markten thuis is. De ritme sectie bestaat uit Chris Forget op basgitaar en aan de drums is er jazzdrummer Pieter Vandergrooten. Dit alles wordt tenslotte geassembleerd door de turntable grooves waardoor ze op het podium iets brengen dat vernieuwend is voor onze blues. 'The Alabama Kid' wordt uitgebracht bij 'NAKED' en is enkel verkrijgbaar op 'Red Vinyl'.

Op het album vinden we 8 nummers terug waarvan er 7 originals zijn geschreven door Tom Beardslee, Steve Ceulemans, Chris Forget en Xavier Scheffer aka DJ Courtasock. Verder is er ook de toevoeging van de Britse Folk traditional waarvoor we al moeten teruggaan tot 1780. Opener van deze 'The Alabama Kid' is reeds als single uitgebracht en luistert naar de titel 'Lay Me Down Marie'. Hierna volgt er een psychedelische intro voor de traditional 'The Cuckoo' een nummer waarmee ze gewoontegetrouw beginnen op hun 'Live' concerten. Een nummer waar DJ Courtasock al meteen los kan gaan.

'Spoon and The Flame' wordt dan gekenmerkt door de banjo van Steve Ceulemans, een instrument dat totaal geen geheimen meer kent voor deze klasbak. Verder wordt je op dit nummer ondergedompeld in een footstompin' beat. Titeltrack 'The Alabama Kid' wordt bij de intro ook kenbaar gemaakt door de scratchin' grooves. In het daaropvolgende 'Long Black Train' gaat 'Red Red' een beetje de tour op van Southern rock en herken je een beetje de invloeden erin van 'The Allman Brothers' en 'Blackberry Smoke'.

Ook 'Tear It Down' geeft een rock timbre weer, een song die drums, bass en boogie komt te verenigen. Afsluiter van deze 'The Alabama Kid' is dan 'Here Tonight' waarin de die hards zonder meer een beetje 'Lynyrd Skynyrd' zullen in waarnemen. Ongetwijfeld zal er op zaterdag 11 november in Mechelen een feestje worden gebouwd waar we nog lang van zullen spreken. Wij kwamen vorige maandag al een beetje in de stemming bij de try-out in 'De Blauwe Kater' te Leuven.

tracks:

01 Lay Me Down Marie
02 The Cuckoo
03 Spoon and the Flame
04 The Alabama Kid
05 Long Black Train
06 Tear It Down
07 I Gotta Know
08 Here Tonight

the band:

Tom Beardslee: guitar, slide en lapsteel, vocals
Steve Ceulemans: guitar, banjo, vocals
DJ Courtasock: turntable
Chris Forget: bass
Pieter Vandergrooten: drums, percussion

special guests:

Arianne Van Hasselt: backing vox #2,5
Ronn Robbens: backing vox #2
Joes Brands: synth #6