© Rootsville.eu

Reverend Freakchild (US)
tiltle: Songs of Beauty For Ashes of Realization
music: Blues
release date: july 14, 2023
label: Treated and Released records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Reverend Freakchild

© Rootsville 2023


In de traditie van Holy Blues Reverends als dominee Gary Davis - zo is de oneerbiedigheid Dominee Freakchild. The Rev. treedt tegenwoordig voornamelijk solo-akoestisch op, maar sinds kort ook opgenomen met een aantal geweldige muzikanten waaronder Melvin Seals, Mark Karan, Chris Parker, Hugh Pool, Jay Collins en Grammy-genomineerde G. Love en dominee Shawn Amos.

De 'Reverend' heeft gediend als lid en solist van het Metro Mass Gospel Choir optredens op locaties als Carnegie Hall, Avery Fischer Hall en het Town Hall Theatre en bracht ook 3 jaar off Broadway door met het zingen van blues en spirituals op zondag in Tobacco Road, de inmiddels ter ziele gegane hippie-ontmoetingsplaats in New York, vol met drugsverslaafden, hoeren en muziekfreaks.

De muziek van de Rev is te zien in veel tv-programma's en commercials, en ook nationaal radioreclamecampagnes. Hij groeide op in Hawaii, heeft een graad in filosofie en religie van Northeastern University in Boston en verblijft momenteel in Colorado als een gewijde Dharmacharya met een Master of Divinity Degree van Naropa University.

Het filosofische gedicht 'All I Got Is Now', dat voor het eerst te horen was op het album uit 2015, Hillbilly Zen-Punk Blues, wordt uitgewerkt met de toevoeging van een tweede laag drums en B3-orgel om de diepe groove te versterken. Het aanstekelijk funky titelnummer van de release van 2018, Dial It In, wordt gekruid met conga's van Jason Hann (String Cheese Incident, Issac Hayes) en een spacey reverb-behandeling. Het countrylied 'All Across America', dat voor het eerst te horen was op God Shaped Hole in 2010, wordt versterkt door dikke orgelzwellingen van Steve Sirockin. De treurige klaagzang uit San Francisco, "Hippy Bluesman Blues", bevat de smakelijke leadgitaar van Mark Karan op een shuffle die bestaat uit gelijke delen Haight Ashbury en Beale Street.

Dominee Freakchild scheurt op akoestische slide-gitaar op het Delta-meets-psychedelische-rock solonummer "Amsterdam Blues", herrezen uit zijn debuut Blues & Spirituals uit 2001. Oorspronkelijk opgenomen als een lo-fi gitaar- en drumduet in zijn Tears Of Fire uit 2015, wordt het getransformeerd in een laaiend bluesrock-inferno gevoed door leadgitaar van Chris Bergson met bas en mondharmonica van Pool over Parkers onvergelijkbare drumtrack. Sheryl Renee voegt zich bij The Reverend in de volledig georkestreerde update van 'Skyflower', het lieflijke country-liefdeslied dat is omgevormd tot een adembenemende filmische ervaring. Freakchild brandt dan op resonatorgitaar terwijl collega-blues en geestelijke profeet, dominee Shawn Amos, zijn stem en mondharmonica leent voor een nieuwe live-uitzending van "Don't Miss Nothing 'Til It's Gone".

 

tracks:

01. All I Got Is Now (3:44)
02. Dial It In (Beauty For Ashes Remix) (3:27)
03. All Across America (4:33)
04. Hippy Bluesman Blues (3:31)
05. Amsterdam Blues (3:33)
06. Tears Of Fire (5:07)
07. Skyflower (Watermoon) (4:25)
08. Don't Miss Nothing 'Til It's Gone (5:19)
09. Keep On Truckin' (4:08)