© Rootsville.eu

Richard Baratta (US)
tiltle: Off The Charts
music: Jazz
release date: august 25, 2023
label: Savant Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Richard Baratta

© Rootsville 2023


Hutcherson's "Herzog" is de albumopener. De versnellingen veranderen op de bossa-getinte Patitucci-schijnwerper "Molten Glass" van Joe Ferrell voordat hij terugschakelt naar de eenvoudige schoonheid van Alec Wilder en Loonis McGlonohon's "Blackberry Winter". Verderop geeft Baratta Kikoski wat hem toekomt op 'Peresina', waarmee hij zijn liefde voor Latijns-Amerikaanse muziek en de invloed van McCoy Tyner's Expansions (Blue Note, 1970) erkent, en gaat voluit funky voor Joe Henderson's 'Afro-Centric', waar de pianist plugt in en Patitucci knikt naar Ron Carters zeldzame gebruik van elektrische bas op Power to the People (Milestone, 1970).

Wayne Shorter's "Lost" (uit The Soothsayer, Blue Note, 1979) ademt een mysterieuze sfeer, voordat hij overgaat in een briljante vertolking van Charles Lloyd's "Sombrero Sam". Chick Corea's gematigde swinger "Tones for Joan's Bones" is het voorlaatste nummer, leidend naar Harold Arlen en Johnny Burke's "Out of This World", ter ere van de vertolking van Coltrane (Impulse!, 1962) met een uitbundige Afro-Latijnse onderbouwing en duidelijke intensiteit.

Met uitzondering van Charles Lloyd zijn alle componisten die op deze opname vertegenwoordigd zijn geslaagd. De muziek leeft echter voort, zo fris alsof het gisteren is geschreven en opgenomen. "Het is een groot voorrecht om deze getalenteerde reuzen van weleer te eren en hun muziek voort te laten leven", blikt Baratta terug.

Off The Charts vertegenwoordigt een belangrijke artistieke verschuiving voor Baratta, die de afgelopen jaren zijn zeer succesvolle 35-jarige carrière als filmproducent heeft gecombineerd met zijn muzikale ambities. Het is een recept voor succes geweest. Zijn debuutalbum Music In Film: The Reel Deal (2021) was een commerciële triomf (wat blijkt uit meer dan 3,6 miljoen streams op Spotify) en kreeg vervolgens een GRAMMY-nominatie voor pianist Bill O'Connells slimme arrangement van "Chopsticks". Baratta's tweede album, Music in Film: The Sequel, bevestigde dat dit geen toevalstreffer was, want de streams en positieve recensies bleven zich verzamelen.

Maar voor zijn derde bedrijf voelde Baratta zich genoodzaakt iets anders te doen. "De muziek- en filmafspraken waren geweldig, maar er komt voor mij veel meer bij kijken dan alleen filmmelodieën spelen", geeft hij toe. “En in dit geval wilde ik echt veel verschillende soorten muziek omvatten, van losse jazz tot rechttoe rechtaan geluiden tot Latin-grooves tot funkrock. Dat waren de elementen die in de jaren '60 en '70 speelden. Dus in plaats van met één bepaalde stijl te werken, wilde ik trouw blijven aan die periode en mijn ervaringen door ze allemaal te verkennen. De kans hebben om dat allemaal te doen en te delen in de scheppingsdaad met deze geweldige muzikanten is een zegen. Het is een groot geschenk dat ik niet als vanzelfsprekend beschouw.” Het is ook een geschenk voor de luisteraars, die nu een nieuwe kant van Richard Baratta kunnen ervaren op dit geïnspireerde en uitbundige nieuwe aanbod.

tracks:

1.     Herzog (6:45) (Bobby Hutcherson)
2.     Molten Glass (4:53) (Joe Farrell)
3.     Blackberry Winter (4:51) (Alec Wilder / Loonis McGlohon)
4.     Peresina (7:39) (McCoy Tyner)
5.     Afro-Centric (5:51) (Joe Henderson)
6.     Lost (4:31) (Wayne Shorter)
7.     Sombrero Sam (6:34) (Charles Lloyd)
8.     Tones for Joan’s Bones (5:33) (Chick Corea)
9.     Out of This World (6:39) (Harold Arlen / Johnny Burke)