© Rootsville.eu

Robert Finley (US)
tiltle: Black Bayou
music: Blues
release date: 2023
label: Easy Eye Sound
info artist: Robert Finley


© Rootsville 2023


Uit de diepten van het moeras van Louisiana rijst het nieuwste album op van Robert Finley, de 69-jarige veelgeprezen bluesartiest die de afgelopen jaren begon door te breken na tientallen jaren blues en gospel te hebben gezongen in kleine clubs en kerken. Black Bayou past zo naadloos in het bredere blueskanon dat het voor luisteraars moeilijk zal zijn om zich te herinneren dat ze er zonder hebben gezeten. Finley heeft gezegd dat dit nieuwe album een soort eerbetoon is aan Louisiana, waar hij het grootste deel van zijn leven heeft gewoond. Over het geheel genomen zijn de weelderige melodieën van Black Bayou net zo bevredigend als een warme maaltijd na een lange dag slopende werken. Het album voelt goed gepland en goed uitgevoerd aan, wat het bijna verrassend maakt om te horen dat het materiaal grotendeels ter plekke samenkwam in de studio van Easy Eye Sound in Nashville.

De muzikanten die Finley op Black Bayou ondersteunden, creëerden de partijen die ze droegen ‘spontaan’ en werkten vaak snel genoeg om in één take vast te leggen wat ze nodig hadden, zo blijkt uit het persmateriaal van het album. Naast het productiewerk van Auerbach wordt Finley op Black Bayou ondersteund door zijn dochter en kleindochter Christy Johnson en LaQuindrelyn McMahon, die beiden vocale ondersteuning bieden. Hij wordt ook vergezeld door drummers Patrick Carney van The Black Keys en Jeffrey Clemens, Eric Deaton op bas en Kenny Brown op gitaar. De glans van het album maakt indruk bij de eerste luisterbeurt, waarbij de kennis van het opnameproces het succes alleen maar vergroot.

Een deel van wat Black Bayou zo tijdloos maakt, is de toewijding aan traditionele bluesthema's. Het album opent met ‘Livin’ Out a Suitcase’, een nummer over de voor- en nadelen van een nomadische levensstijl. Finley wordt geconfronteerd met verraad in ‘Sneakin’ Around’, lust in ‘Can’t Blame Me for Trying’, eenzaamheid in ‘Nobody Wants to be Lonely’ en verlangen in ‘You Got It (And I Need It)’. Finley verkent ook klassieke bluesstijlen, waarbij ‘Sneakin’ Around’ teruggrijpt op een snel herkenbare ritmestructuur die door talloze artiesten wordt omarmd en ‘Waste of Time’ rinkelende toetsen inzet als aanvulling op de keelgitaar in een roadhouse bluesachtig nummer.

Het meest verfrissende aan Black Bayou is misschien wel de grote klankvariatie. Terwijl ‘What Goes Around (Comes Around)’ gestaag aan momentum wint totdat het zijn rommelende refrein bereikt, is ‘Miss Kitty’ langzaam en methodisch, waarbij de waarschijnlijke Black Keys-invloed overkomt door zijn beklijvende zang en echo-effecten. Albumafsluiter “Alligator Bait” onderscheidt zich ver van de andere 10 nummers vanwege de sprekende bluesstijl, waarbij Finley een verhaal deelt over het wantrouwen dat van generatie op generatie werd doorgegeven nadat zijn grootvader een jonge Finley gebruikte om alligators te verleiden. Met iets meer dan 6 minuten is ‘Alligator Bait’ het langste nummer op het album en het meest unieke, waarbij Finley’s diepe stem spanning opbouwt in die oude blues-verhaalstijl, waardoor het album op een sterke toon eindigt.

Terwijl Finley’s album Sharecropper’s Son uit 2021 in de eerste plaats een autobiografisch project was, brengt Black Bayou de elementen uit Finley’s tijd in Louisiana naar boven die hem als artiest het meest beïnvloedden. Het album is een bescheiden verkenning van de moerassige geluiden en ritme- en bluesverhaallijnen waarin Finley al tientallen jaren is ondergedompeld, waarbij deze elementen des te helderder schijnen in de schijnwerpers van Finley.

tracks:

1. Livin’ Out A Suitcase (3:09)
2. Sneakin’ Around (3:40)
3. Miss Kitty (3:58)
4. Waste Of Time (3:34)
5. Can’t Blame Me For Trying (3:29)
6. Gospel Blues (2:49)
7. Nobody Wants To Be Lonely (3:13)
8. What Goes Around (Comes Around) (3:36)
9. Lucky Day (3:24)
10. You Got It (And I Need It) (3:20)
11. Alligator Bait (6:10)