© Rootsville.eu

Rod Picott (US)
tiltle: Starlight Tour
music: Singer-songwriter
release date: october 20, 2022
label: Welding Rod Records
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Rod Picott

© Rootsville 2023


Een album opnemen is een mysterieuze, stressvolle en vreugdevolle ervaring. Ik ben altijd tegelijk doordrenkt van angst en hoop. In tegenstelling tot velen van de albums die ik in het verleden heb opgenomen, heb ik geen extra nummers toegevoegd. Ik had niet veel back-upmateriaal voor Starlight Tour, gedeeltelijk omdat Ik was heel zorgvuldig bezig met het wieden van liedjes tijdens het schrijfproces, maar ook omdat het moeilijker is geworden om iets nieuws voor mijn eigen oren te schrijven.

De geweldige Guy Clark heeft in zijn latere jaren veel meegeschreven en ik heb er behoorlijk wat gedaan ook op dit album. Men moet zijn ego laten vallen op de drempel van de studiodeur en maak op dat moment het best mogelijke album. In datzelfde moment. Dat is een belangrijk idee, want in tegenstelling tot een groot label sterren opnemen; we werken met een strikt budget en een nog strenger budget tijdlijn. Het is intimiderend. We moeten bij elke single mijn uiterste best doen nemen. Er is weinig ruimte voor fouten, of beter gezegd, er is heel veel ruimte voor fouten maar het zal zich – voor altijd – keer op keer in het album openbaren.

Ik had tien nummers, gekruiste vingers, een geweldige band, een geweldige ingenieur, producer en vijf dagen om het best mogelijke album te maken. Dat voel ik eerlijk gezegd Starlight Tour is een van de drie beste albums die ik heb gemaakt. Ze zijn niet van mij kinderen. Ik ben niet dat type of die artiest. Mijn albums zijn werkstukken - zij Het kan net zo goed het bedframe zijn dat ik heb gemaakt, de aanrechtbladen die ik heb gebouwd of het grenenhout plankenvloer heb ik neergezet met handgeknipte spijkers. Er zijn momenten - ‘Graven Ditches’, ‘A Puncher’s Chance’, ‘Pelican Bay’ en ‘Time to Let Go Of Your Dromen’ – die gezegend leken door iets buiten ons eigen collectief talenten. Toen we begonnen met het afspelen van ‘Time To Let Go Of Your Dreams’ moest ik weg de controlekamer. Huilen om je eigen werk is…ongemakkelijk. Dat wil niet zeggen dat de rest van het album tekortschiet. Starlight Tour speelt zich prachtig af. Het luistert heel gemakkelijk en glijdt moeiteloos van nummer naar nummer.

Het album is rauw. Ik heb het eerder rauw bezocht, maar niet zoals tijdens de Starlight Tour. Het meeste van die onverbloemde kwaliteit komt uit de nummers zelf, maar er gebeurde ook iets ongewoons tijdens de daadwerkelijke opname. We stuitten op een ritmisch element dat ik zelden heb onderzocht. Het kwam natuurlijk en instinctief. Producent Neilson Hubbard en ik had veel gesprekken over wat ons thematische geluid zou zijn toen we naar binnen gingen. We kwamen naar buiten compleet verrast. Het was alsof er deze keer wat extra vet in de opnameconsole zat. Dat vet
gecombineerd met de welsprekendheid van de band - Lex Price op bas en mandoline; Juan Solorzanoo op elektrische gitaren, akoestische gitaren, piano en alles wat we maar in zijn handen konden leggen, Neilson Hubbard op drums, geeft Starlight Tour een geluid". Het is als een auditieve vingerafdruk. Het album klinkt als mij en toch klinkt het nieuw, fris, het ademt mee waarheid. Het is geen kilometer verwijderd van mijn andere werk, maar het woont op een andere straathoek. Ik dacht eerlijk gezegd niet dat we dat waren We zouden Welding Burns of Paper Hearts & Broken Arrows kunnen verslaan, maar ik denk dat we dat wel hebben gedaan. Of het is een gelijkspel

tracks:

1. Next Man in Line (4:05)
2. Digging Ditches (2:43)
3. Television Preacher (4:31)
4. A Puncher’s Chance (4:42)
5. Combine (4:26)
6. Homecoming Queen (3:54)
7. Starlight Tour (3:47)
8. Wasteland (3.39)
9. Pelican Bay (4:02)
10. Time to Let Go of Your Dreams (3:21)