© Rootsville.eu

Rupert Wates (UK)
tiltle: Elegies
music: Singer-songwriter
release date: september 08, 2023
label: Bite Music
promotion: G Promo PR (Geraint and Deb Jones)
info artist: Rupert Wates

© Rootsville 2023


Rupert Wates werd geboren in Londen en studeerde aan Oxford University. Hij is een fulltime songwriter sinds eind jaren negentig, toen hij een publicatiecontract tekende bij Eaton Music Limited. In Londen werkte hij met enkele van de beste artiesten in de stad. Wates verhuisde in 2001 naar Parijs, vormde zijn eigen kwartet en begon regelmatig live te spelen. In de herfst van 2006 kwam hij naar de VS. Hij is nu gevestigd in New York City en Colorado. Sinds zijn komst naar de VS heeft hij meer dan 50 songwriting- en performanceprijzen gewonnen.

Zijn muziek is een eclectische mix van akoestische, melodische art/folk, met smaken van jazz, vaudeville en cabaret. Hij heeft twaalf solo-cd's uitgebracht. Ze hebben uitstekende recensies gekregen in de internationale online pers en nummers van hen zijn over de hele wereld op de radio gedraaid. Bovendien zijn de liedjes van Wates gecoverd door andere artiesten in het VK, Canada en de VS. Er zijn twee volledige tribute-cd's voor zijn materiaal opgenomen: 'Crazy Puzzle' (2015) van Roxie Rogers uit Nashville en 'Wide Open Heart' (juli 2017) van zangeres Susan Kohler uit Los Angeles. Beide cd's zijn volledig door de artiesten zelf geïnitieerd en gefinancierd en bevatten uitsluitend nummers uit de backcatalogus van Rupert Wates. In 2016 zijn meer dan 20 opnames gemaakt met Wates' liedjes van andere artiesten, en er staan er nog meer gepland voor 2017.

In 2010 bracht Wates Joe's Café uit, een album met 15 originele nummers gebaseerd op waargebeurde verhalen, elk vertolkt door een andere zanger, die de verhalen van gewone Amerikaanse mensen navertellen. Via hen volgen we het verhaal van Amerika zelf: via twee wereldoorlogen, de Dust Bowl-depressie, Vietnam en de strijd voor burgerrechten, helemaal tot op de dag van vandaag. Live opgenomen in de studio in één weekend, roept het warme geluid van het album de gastvrije sfeer op van een nachtelijk café, waar vrienden samenkomen om hun verhalen te delen. Aanbevolen virtuoze muzikanten op de opname zijn onder meer Darol Anger op viool en Michael Manring op bas.

In 2014 bundelde Wates zijn krachten met de in Toronto gevestigde virtuoze pianist Bartosz Hadala om een piano/gitaarduo te vormen genaamd The Nightwatchers. Het duo toert regelmatig door Canada en Europa. In maart 2015 hebben ze een debuut-cd opgenomen en uitgebracht getiteld The Nightwatchers, met enkele van de opvallende nummers uit Wates' uitgebreide catalogus.

tracks:

1. If I Ran to You (3:23)
2. Guinevere (3:17)
3. The Storm (3:19)
4. Lady of the Glades (3:12)
5. Cathy (2:30)
6. Like Sunrise (2:49)
7. The Man Who Worked in Clay and Stone (3:39)
8. On a Midsummer Morning (2:46)
9. We’ll Go Dancing (2:48)
10. Across the Water (3:09)
11. Winter (2:18)