© Rootsville.eu

Sammy Figueroa (US)
tiltle: Searching For A Memory
music: Jazz
release date: july 14, 2023
label: Ashé Records
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sammy Figueroa

© Rootsville 2023


Samen met Sammy op Searching For A Memory zijn twee muzikale grootheden: pianist Gonzalo Rubalcaba en zangeres Aymée Nuviola. Hun unieke band en emotionele uitbarsting die naar voren kwamen tijdens de opname van het album is diep verankerd in de muziek. Hier zijn de klassieke melodieën van Charlie's beroemdste bolero's omgevormd tot moderne latinjazzarrangementen met elementen van son montuno, cha-cha, plena/bomba, mariachi, samba, rumba en gewoon geweldige clave-gebaseerde latinjazz.

De helft van de collectie is instrumentaal terwijl de overige helft wordt onderbroken door de hoogvliegende en emotioneel geladen zang van Nuviola en Sammy zelf, die tijdens het maken van dit album zijn eigen stem herontdekte. Hij schittert op het titelnummer, een van de meest prominente hits van zijn vader.

Gastartiesten en bijdragende arrangeurs op Searching For A Memory zijn MacArthur Genius Puerto Ricaanse saxofonist Miguel Zenon, trompettist en meervoudig GRAMMY-winnende arrangeur John Daversa, de briljante Cubaanse saxofonist Felipe LaMoglia, Cubaanse fluitist Magalys Herrera, Puerto Ricaanse bassist Ricardo Rodriguez en Braziliaanse multi-instrumentalist Munir Hossn.

Op Searching For A Memory zet Sammy Figueroa begraven emoties om in prachtige muzikale expressie. Met de steun van zijn muzikale familie gaf het proces Sammy de kracht en vreugde om zijn vader te vergeven en te genezen van zijn chaotische jeugd. Daarom draagt hij dit album niet alleen op aan Charlie Figueroa, maar aan alle kinderen die opgroeien zonder vader.
De opname van dit album is mogelijk gemaakt door een Creative Residency Grant van het SouthArts Jazz Road-initiatief.