© Rootsville.eu

Sanah Kadoura (Lib/Can)
tiltle: Duality
music: Jazz
release date: march 03, 2023
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist:
Sanah Kadoura

© Rootsville 2023


De Libanees-Canadese drummer, componist, docent en producer Sanah Kadoura presenteert haar dynamische tweede album Duality. Een vervolg op de veelgeprezen Hawk Eyes uit 2018, Duality richt zich thematisch op de balans tussen licht en donker. Muzikaal doorkruist het album het moderne jazzidioom met hints van neo-soul en een sterke muzikale invloed uit Kadoura's moederland Libanon. Sanah bevindt zich op deze innovatieve release in uitstekend gezelschap, vergezeld door een divers ensemble met topmuzikanten uit New York City en Canada. Kadoura's indrukwekkende band bestaat uit Stacy Dillard op sopraansaxofoon, Rachel Therrien op trompet en bugel, Virginia MacDonald op klarinet, Joanna Majoko op zang, Michael King op piano, Jonathan Michel op bas, Parham Haghighi op zang en Flavio Silva op gitaar.

Na tien jaar in New York City te hebben gewoond, is Sanah Kadoura snel uitgegroeid tot bekendheid als eerste drummer en inventieve componist. Kadoura heeft een speciale benadering van haar spel, een zeldzame muzikaliteit die melodie en nuance doordringt in elk ritmisch refrein. Terwijl Hawk Eyes het publiek intrigeerde en enthousiast maakte over Kadoura's unieke geluid, verstevigt Duality de positie van de artiest als een van de meest vooraanstaande creatieve componisten in de moderne jazzscene, door een verhaal van hoop en veerkracht te vertellen. "Terwijl we allemaal door onze eigen interne balans navigeren, is dit album een aanbod van genezing, begeleiding en liefde", deelt ze. "We hebben allemaal onze eigen gevechten en ik denk dat het voor ons als mensen gemakkelijker is om door duisternis met elkaar in contact te komen en samen het licht te vinden."

De openingscompositie "The Gemini's" raakt een onheilspellende snaar om het album te beginnen en roept een gevoel van duisternis op. De blazers en zang bouwen bergen van hoop op, waardoor een landschap van zwevende melodieën over elkaar heen ontstaat. Een intensiteit die piekt met krachtige zanglijnen boven de verweven melodieën. "The Seer, The Soarer" laat duidelijk de balans zien tussen licht en donker en de verstrengeling van de twee, waarbij twee heel verschillende grooves samensmelten tot één samenhangend stuk. “De ziener, die de compositie begint en beëindigt, voelt als de toeschouwer, de waarnemer. Terwijl de zware J-Dilla-groef in het midden de vrijheid, pure kracht en lichtheid van de Soarer verbeeldt”, merkt Kadoura op.

Het titelnummer “Duality” plaatst de luisteraar in een mystiek land. Een prachtige en unieke melodie wordt soulvol uitgevoerd door vocalisten Parham Haghighi en Joanna Majoko. Sopraansaxofonist Stacy Dillard en klarinettist Virginia MacDonald delen de eerste solo in wat de ultieme Duality zou zijn. Pianist Michael King biedt een prachtige solo voordat hij de vocale melodie weer inluidt. Langzaam voegt Rachel Therrien zich bij op flugelhorn en Jonathan Michel op bas, en bouwt zich op tot een krachtige melodieuze sectie. “Duality” is een echt ensemblestuk.

"When It's Time", voegt een weemoedig element toe aan het album. Deze met folk doordrenkte wals bevat een geweldige improvisatie van het ensemble en biedt luisteraars een echt moment van medeleven. "Deze compositie voelt op de een of andere manier tegelijkertijd verdrietig en hoopvol aan", merkt de componist op. "Zaytoon" is opgedragen aan de moeder van Sanah en is een liefdesbrief aan haar Libanese achtergrond. Men kan de ingewikkelde drijvende ritmes van de regio horen en de implicaties van microtonale melodische bewegingen. Het stuk bevat een prachtige vocale uitvoering van Haghighi. "Rise" met zangeres Joanna Majoko is de perfecte afzender van deze levendige release. Kadoura merkt op: "Omdat het de enige track met woorden is, is de boodschap een opbeurende deining voor iedereen die het donker is tegengekomen." Majoko zorgt voor een warme, soulvolle vocale uitvoering over een strakke neo-soul-getinte groove die vakkundig is neergezet door de stellaire ritmesectie. Het stuk slaat een hoopvolle, vreugdevolle toon aan, trekt luisteraars van donker naar licht, en is een passende afsluiting van dit krachtige project.