© Rootsville.eu

Sandy Carroll (US)
tiltle: Love On It
music: Blues
release date: august 18, 2023
label: Blue Heart Records
promotion: Blind Raccoon (Betsy Brown)
info artist: Sandy Carroll

© Rootsville 2023


Sandy Carroll keerde in 1983 terug naar haar Memphis-roots en bracht een jaar door als headliner in een plaatselijke club in de historische Beale Street, na een aantal jaren van optreden op de weg. Sandy schreef en nam de singles 'If You Got It' en 'Memphis In May' op in 1984 en werkte samen met Jim Dickinson, de zevenvoudig producer van het jaar van het NARAS Memphis-hoofdstuk. ‘Memphis In May’ werd een regionale hit en jarenlang het onofficiële themalied voor de jaarlijkse Memphis In May-festiviteiten. Sandy trad op op het Memphis In May Festival met de Memphis Horns (met speciale gast Rufus Thomas) en ook op het eerste Beale Street Music Festival.

Bij haar terugkeer naar Memphis in 1989 nam de legendarische Albert King Sandy's 'If You Got It' op, dat verscheen op zijn laatste studioalbum, 'Red House'. Sandy begon toen met het schrijven van liedjes voor haar eigen volledige debuutalbum, "Southern Woman", uitgebracht in 1993. Na de release werd Sandy uitgenodigd voor een tour van een maand door het Verenigd Koninkrijk. Sandy ging door met het promoten van SANDY CARROLL ~ LOVE ON IT SANDYCARROLL.COM Publicist & Radio: Betsie Brown, Blind Raccoon, betsie@blindraccoon.com, 901.268.6065 "Southern Woman" door op te treden op verschillende festivals in het Zuiden, waaronder Arts in the Park, Eureka Springs Blues Festival en het Southern Heritage Festival.

Ze hield een druk schema bij in alle meest prestigieuze clubs van Beale Street, en een van Sandy's meer unieke optredens was het schrijven van het themalied van het Memphis Mad Dog-voetbalteam, 'Mad Dog Boogie', opgenomen door Southern-fried soul- en bluesmuzikant Preston Shannon. . In 1997 nam de grote Luther Allison Sandy's 'Just As I Am' en 'It's A Blues Thing' op op zijn laatste album, 'Reckless', dat werd genomineerd voor een Grammy. Datzelfde jaar nam Sandy 'Memphis Rain' op en bracht het uit, dat werd geëerd door de Memphis and Shelby County Film and Music Commission. Ze ontving vervolgens een nominatie door de Memphis-afdeling van NARAS voor Songwriter of the Year

Singer/songwriter en toetsenist Sandy Carroll en haar partner, Grammy-winnende producer Jim Gaines, lopen voorop in een ander opkomend genre, 'Smooth Blues', zoals blijkt uit haar nieuwe release Love On It. De in Tennessee geboren en trotse ontvanger van een Beale Street Brass Note treedt op sinds ze een tiener was en noemt zichzelf een product van de muzikale smeltkroes van blues, rock, soul en country die Memphis is. Haar zachte zwoele vocale stijl en elegante pianospel is de focus voor de verzameling nieuwe nummers over leven, liefde en verlies, geleverd met een fluwelen handschoenbenadering en een hoogwaardige geluidsesthetiek die de ziel beroert en toch prettig in het gehoor ligt.

Carroll en Gaines verzamelden een all-star begeleidingsband met onder meer gitarist Will McFarlane, bassist Dave Smith, drummer Steve Potts en anderen, waarmee ze het project, dat drie jaar in de maak was, voltooiden. Carroll verwoordt haar geloof in de kracht van liefde op het zoet swingende titelnummer 'Love On It', dat knalt met vleugjes barrelhouse en gospel. "Heart Full Of Honey" druipt van zwoele flair terwijl Carroll haar sirenenzang van verleidelijke dubbelzinnigheden zingt. Ze geeft wijs advies over het achterlaten van je verleden op het moerassige 'Don't Rattle Them Bones' en fluistert ons in de oren op de vloeiende 90's L.A. popballad 'Hurt So Hard'. Het soulvolle liefdeslied, "Baby Blue", is een eerbetoon aan haar minnaar en de effecten van een echte romance. Hoogtepunt van het album, "Soul Of The Heart", is een tijdloze R&B-ballad doordrenkt van verleidelijke zuidelijke charme met Carroll's zang onderbroken door een zwevende saxofoonsolo van Buddy Leach. Het volume gaat omhoog voor de kloppende groover "BlindSided" en het door hoorn aangedreven "Tryin' To Feel Heaven" combineert elementen van klassieke soul en moderne R&B om de boodschap van hoop over te brengen.

Caroll neemt ons mee naar de kerk op de door gospel gevoede shuffle, "Gonna Come A Day", die meezingt op de stuwende baslijn van Dave Smith en solide orgel van Rick Steff. Gritty gitaar van Will McFarlane leidt het langzaam brandende commentaar op sociale media, "Preacher Man". Het speelse jazzlounge-nummer 'Code Blue' laat Carroll sparren met saxofonist Buddy Leach met behulp van een reeks medische noodtermen met vlijmscherpe humor over hartzeer. Love On It wordt afgesloten met de oprechte piano-gedreven ballad "Gotta Hand It To You", waarbij Carroll lof en getuigenis van dankbaarheid geeft aan degenen die het dichtst bij haar stonden, die de liefde en steun gaven die nodig waren om haar reis te voltooien.

Sandy vier eerdere releases op Catfood Records – “Blues & Angels” (2018), “Last Southern Belle” (2016), “Unnaturally Blonde” (2013) en “Just As I Am” (2011) ontvingen allemaal internationaal lovende kritieken en aanzienlijke radio-uitzendingen op blues- en Americana / country-radiostations.

 

tracks:

01 Love On It
02 Heart Full Of Honey
03 Don't Rattle Them Bones
04 Hurt So Hard
05 Baby Blue
06 Soul Of The Heart
07 Blindsided
08 Tryin' To Feel Heaven
09 Gonna Coma A Day
10 Preacher Man
11 Code Blue
12 Gonna Handle It To You