© Rootsville.eu

Savoy Brown (UK)
tiltle: Blues All Around
music: Blues - Bluesrock
release date: february 17, 2023
label: Quarto Valley Records
info artist: Savoy Brown


© Rootsville 2023


Helaas verloren we afgelopen december Kim Simmonds, maar hij leeft voort dankzij Quarto Valley Records die Blues All Around heeft uitgebracht, zijn laatste album met zijn legendarische bluesrockband Savoy Brown. Het nieuwe album van een van de langstlopende bluesrockbands die er bestaat, volgt op het veelgeprezen album van Savoy Brown uit 2022, Ain't Done Yet. Kort nadat het nieuwe album was voltooid, verloor oprichter, gitarist/zanger/songwriter Kim Simmonds van Savoy Brown op 13 december zijn zwaarbevochten strijd tegen kanker, slechts een week nadat hij 75 was geworden.

Terwijl hij herstellende was van zijn eerste kankerbehandelingen, was Simmonds aan het werk gegaan. op het nieuwe album dat Blues All Around zou worden. "Het nieuwe album zet de aanpak voort die ik de afgelopen tien jaar met de band heb gekozen", zegt Simmonds, die de band in 1965 in Londen, Engeland oprichtte. “Het grote verschil met het nieuwe album is de meerlagige aanpak die ik heb gevolgd bij het opnemen van de gitaarpartijen. Het is allemaal op blues gebaseerde rockmuziek. Ik probeer nieuwe en vooruitstrevende manieren te vinden om de muziek te schrijven en te spelen waar ik van hield sinds ik een jonge tiener was. Blues All Around toont het meest geïnspireerde gitaarwerk en de expressieve zang van Kim Simmonds, zijn ziekte tijdens de opnamesessies zorgde ervoor dat hij veel meer slide-gitaar speelde dan op eerdere albums. "Ik vond het leuk om dit album te maken, misschien omdat ik de opname op een andere manier benaderde dan het gebruikelijke 'live in de studio'-formaat dat ik altijd heb gebruikt', zegt Simmonds in de liner notes van het album.

Hier is hoe het ging. Mijn tracks, gitaar, zang, etc., werden als eerste vastgelegd. Pat en Garnet voegden vervolgens bas, drums en percussie toe en het hele proces werkte prachtig. Ze sloten de deal met mijn sporen als leidraad. Briljant werk. Ze zijn door de hemel gezonden. Het concept was niet mijn geesteskind. Studio-eigenaar en ingenieur Ron Keck stelde de aanpak voor om dingen gemakkelijker te maken, vanwege mijn zwakke gezondheid en ik ben eeuwig dankbaar. John Shelmet was een andere engel in de voorbereidingsfase. Hij stelde voor om slide-gitaar te spelen toen de neuropathie die mijn vingers aantastte het bespelen van een enkele snaar bemoeilijkte. Goed idee!! Mijn vrouw Debbie was ook een grote hulp in de mixfase. Ze voegde een extra paar oren toe en een bron van nuttige suggesties terwijl we verder gingen … vaak razendsnel.

Bij het opnemen van een album moet je snel zijn. Dingen die niet werken, moeten aan de kant worden geschoven en er moeten snel nieuwe ideeën worden bedacht, zodat de creatieve krachten niet tot stilstand komen. Ik heb een snelle geest die helpt …. en soms belemmert! Ik duw gebeurtenissen snel vooruit. Het leven is energie. Muziek is energie. Geniet net zoveel van het luisteren naar deze set energieke blues-/rocknummers als ik heb genoten van het maken ervan. Savoy Brown is al lang favoriet bij fans en critici en werd 57 jaar geleden geboren in Londen en woont al vele jaren in de staat New York. Kim Simmonds was de leidende hand van de groep geweest vanaf de eerste singles die in 1966 werden uitgebracht tot en met dit nieuwste album, het 42e album van Savoy Brown. Op de nieuwe plaat werd Simmonds (gitaar, mondharmonica, orgel en zang) opnieuw vergezeld door zijn langlopende bandleden Pat DeSalvo (bas) en Garnet Grimm (drums/percussie).

tracks:

01. Falling Through (0:42)
02. Black Heart (3:18)
03. Going Down South (4:25)
04. Gypsy Healer (4:22)
05. Blues All Around (4:08)
06. Texas Love (3:22)
07. Winning Hand (4:48)
08. Hurting Spell (3:56)
09. Can’t Go Back To My Hometown (4:32)
10. California Days Gone By (3:51)
11. My Baby (3:23)
12. Falling Through The Cracks (5:09)

musicians:

Kim Simmonds: Guitar, Vocals, Organ and Harmonica
Garnet Grimm: Drums and Percussion
Pat DeSalvo: Bass