© Rootsville.eu

Seulah Noh Jazz Orchestra (Kor)
tiltle: NOhMAD
music: Jazz
release date: 2023
info artist: Suelah Noh
promotion: Kari-On Productions (Kari Gaffney)

© Rootsville 2023


Seulah Noh, geboren in Seoul, Zuid-Korea, is een pianist, componist en dirigent met een diverse muzikale achtergrond. Haar muzikale reis begon met een klassieke opleiding op 5-jarige leeftijd, culminerend in een bachelordiploma in klassieke pianospel aan de Ewha Womans University. Al vroeg verdiepte ze zich in theaterproducties en diende ze als pitpianist, muziekregisseur en dirigent voor verschillende gezelschappen in Korea. Gedreven door haar passie voor leren, waagde ze de sprong in het diepe en verliet ze haar baan om een nieuw traject te beginnen.

Na de overstap naar jazz dook Seulah in de wereld van de jazz en kreeg in 2015 toelating tot het Berklee College of Music, waar ze een Asia Tour Scholarship verdiende. Haar tijd bij Berklee werd gekenmerkt door opmerkelijke prestaties, waaronder de Composer/Pianist Award, Thelonious Monk Award en CJ Cultural Foundation Scholarship. Onder begeleiding van mentoren als Francesca Tanksley, Lazlo Gardony, Greg Hopkins, Bob Pilkington en Ayn Inserto scherpte ze haar piano- en compositievaardigheden aan. Ze had ook het voorrecht om samen te werken met gewaardeerde artiesten als Kurt Elling door haar betrokkenheid bij het Berklee Concert Jazz Orchestra.

Terwijl ze haar hernieuwde passie voor jazz omarmde, bleef Seulah zoeken naar mogelijkheden als muziekdirecteur. Ze leende haar expertise als ensemblecoach en muziekdirecteur aan verschillende theaterworkshops en -shows bij instellingen als Boston Conservatory, Boston University en Bridge Repertory Theatre.

Met een tweede bachelordiploma in jazzperformance en jazzcompositie aan Berklee, vervolgde Seulah haar opleiding aan het New England Conservatory, gespecialiseerd in jazzcompositie. Hier studeerde ze onder het mentorschap van Ken Schaphorst, Frank Carlberg, Donny McCaslin en Marshall Gilkes. Tijdens haar ambtsperiode bij NEC kregen haar composities erkenning, waaronder prijzen van de jaarlijkse compositiewedstrijd van het Seattle Women's Jazz Orchestra en de Downbeat Student Music Award. Na het voltooien van haar studie materialiseerde Seulah haar creatieve visie door haar debuutalbum NOhMAD op te nemen en uit te brengen met haar 21-koppige Jazz Orchestra.

Haar debuutalbum bevat zes originele composities van Seulah en twee arrangementen. Met deze debuutrelease heeft Seulah eindelijk de meest muzikale zelf kunnen ontketenen waar ze naar verlangde. Het markeert de eerste chronologie van haar creatieve reis en omvat enkele van haar vroege composities uit 2017 die een diepe opwinding voor fusion en rock verkennen, beide opgenomen in een jazztaal. Een voorbeeld hiervan is de compositie ‘L’illusionniste’, geschreven in 2018, die in 2019 de Seattle Women’s Jazz Orchestra Composition Contest won en datzelfde jaar zijn wereldpremière beleefde op het Earshot Jazz Festival.

NOhMAD toont haar uiteenlopende muzikale smaak en het unieke geluid van het Seulah Noh Jazz Orchestra, dat naast de traditionele 17-koppige bigband ook een strijkkwartet omvat. ‘Traveler’s Suite’, haar meest recente werk, weerspiegelt de ervaringen, indrukken en gedachten die Seulah tijdens haar verblijf in de Verenigde Staten heeft verzameld – soms als vreemdeling, als internationale student of gewoon als iemand uit een andere cultuur. Elk van de drie verschillende delen is geïnspireerd door en geschreven op basis van een andere tijdsperiode en plaats, hoewel ze thematisch sterk met elkaar verbonden zijn. De hele suite benadrukt de frisse kleuren en texturen van het ensemble, gecreëerd door de samenwerkende mix van strijkers en hoorns.

tracks:

1. L’illusionniste (feat. Song Yi Jeon) 8:12 (Seulah Noh)
2. Arrogant or Elegant 6:38 (Seulah Noh)
3. Hear the Light (feat. Astghik Martirosyan) 8:56 (Seulah Noh)
4. Heartsong 6:52 (Fred Hersch, Arranged by Seulah Noh)
5. Traveler’s Suite: I. 6829 Miles 7:23 (Seulah Noh)
6. Traveler’s Suite: II. A Letter From Me 5:55 (Seulah Noh)
7. Traveler’s Suite: III. Sail at Dawn 7:44 (Seulah Noh)
8. Have You Heard (feat. Kan Yanabe) 7:55 (Pat Metheny, Arranged by Seulah Noh)
9. L’illusionniste (Alternate Take) 8:15 (Seulah Noh)