© Rootsville.eu

Shuteen Erdenebaatar Quartet (D)
tiltle: Rising Sun
music: Jazz
release date: 2023
label: Motéma Music
promotion: Lydia Liebman Promotions
info artist: Shuteen Erdenebaater


© Rootsville 2023


Motéma Music heeft Rising Sun uitgebracht, het debuutalbum van de in München gevestigde pianist en componist Shuteen Erdenebaatar. Op slechts 25-jarige leeftijd leidt deze rijzende ster uit de hoofdstad van Mongolië, Ulaanbaatar, drie ensembles van wereldklasse en heeft hij een indrukwekkend aantal belangrijke prijzen verzameld voor jonge muzikanten in de Europese jazzscene, waaronder de Kurt Maas Jazz Award, de muziekbeurs van de stad München , de Young München Jazzprijs, de Biberach Jazzprijs en de BMW Young Artist Jazz Award. Met de release van Rising Sun luidt Motéma dit briljante nieuwe talent op het wereldtoneel in, ondersteund door haar indrukwekkende en toegewijde jonge kwartet.

Shuteen, de dochter van Batkhuyag Ochirbat, een televisieregisseur en journalist, en Erdenebaatar Gombo, die onlangs de titel ‘Emeritus van de Kunst’ verdiende voor zijn veertig jaar als directeur van de Nationale Mongoolse Opera, groeide op omringd door kunst en cultuur – vooral klassieke muziek. Daarom studeerde ze klassieke piano en klassieke compositie aan het Staatsconservatorium van Ulaanbaatar voordat ze via een programma aan het Goethe Instituut in contact kwam met jazz. Dit ‘jazzlab’ onder leiding van Martin Zenker bleek een scharniermoment. "Toen ging er een hele nieuwe wereld voor mij open", zegt ze. "Plotseling had ik de vrijheid om te spelen wat ik in mijn hart hoorde, en niet alleen wat er in de noten stond." Met haar bachelordiploma in handen op 20-jarige leeftijd verlangde ze ernaar de wereld van de jazz te verkennen, en aangezien er destijds geen jazzprogramma's waren in Mongolië, ging ze uiteindelijk studeren aan het conservatorium in München. , onder meer Tizian Jost en Andreas Kissenbeck, behaalde Erdenebaatar masterdiploma's in jazzperformance en compositie, en het belangrijkste was dat ze haar eigen artistieke stem kon vinden en cultiveren.

Die stem is onmiskenbaar aanwezig op Rising Sun. Of het nu gaat om de zangerige en lyrische opener “In A Time Warp” (uitgebracht op 23 juni als instant grats single), de ritmisch uitdagende brander “Ups And Downs”, het melancholisch-dramatische solostuk “Summer Haze” of het climax, nostalgische- aangewakkerd door ‘Olden Days’, staat de unieke benadering van Erdenebaatar centraal. De rest van Rising Sun bevat het dramaturgisch ingenieuze “An Answer From A Distant Hill” (gedragen door een verleidelijke fluitmelodie); het krachtige, met blues doordrenkte titelnummer, dat inspiratie put uit een Mongools volksliedje; de ontroerende ballad “Saudade;” en het verrassende liefdeslied ‘I’m Glad I Got To Know You’, waarop de opkomende pianiste en haar kwartet echt het gaspedaal intrappen.

De klassieke basis van Erdenebaatar is overal onmiskenbaar, wat blijkt uit haar technische genialiteit, stilistische finesse en de thematische structuur van haar composities. Verrijkt door expressieve harmonieën en ritmevariabiliteit, dienen de gedenkwaardige melodieën van Erdenebaatar als raamwerk voor haar formidabele band. Het kwartet bestaat uit een Duitse groep medespelers uit haar universitaire cohort, die nu allemaal bekroonde rijzende sterren en bandleiders op zichzelf zijn. Bassist Nils Kugelmann, door het toonaangevende Zuid-Duitse dagblad De Süddeutsche Zeitung uitgeroepen tot “een van de beste in zijn vakgebied”, is een ritmisch en melodisch uitmuntende alleskunner, die ook schittert met ontroerend arcowerk op Erdenebaatars “Saudade”. Drummer Valentin Renner is een van de drukste jazzdrummers van Duitsland en vormt momenteel de ruggengraat van verschillende opmerkelijke jazzensembles in het land. Tenslotte completeert de creatieve en zeer virtuoze Anton Mangold het ensemble op saxofoons en fluiten. Het charismatische samenspel van het kwartet is een hoogtepunt van het album. "Het heeft me enorm geholpen om iedereen goed te kennen. Ik had al in gedachten wie welke rol speelde toen ik aan het componeren was", vertelt Erdenebaatar.

tracks:

1. In a Time Warp (6:21)
2. Ups and Downs (5:29)
3. Summer Haze (3:06)
4. Olden Days (5:24)
5. An Answer From
a Distant Hill (6:37)
6. Rising Sun (5:50)
7. Saudade (7:26)
8. I’m Glad I Got To Know You (7:38)